Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Jövőre működik az orosz-kínai olajvezeték

Idén elkészül és jövőre működésbe lép egy új kőolajvezeték Oroszország és Kína között, amelyen húsz éven át évi 15 millió tonna (napi 301 ezer hordó) kőolajat importál majd Kína Oroszországtól.
Ezt vasárnap bejelentvén Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter azt is elmondta, hogy a vezeték Kína jelenlegi olajimportjának 7 százalékát fogja fedezni. Az új vezeték leágazás egy nagyobb orosz exportvezetékről, amely Kelet-Szibériából tart a Csendes-óceán partján lévő Kozminóba.

A leágazás az orosz-kínai határ közelében lévő Szkovorogyinónál kezdődik, és e vezetékszakasz egy új finomítót táplál majd, amely Tiencsinben épül az orosz állami Rosneft és a kínai állami CNPC olajvállalat közös vállalkozásában. A kínai külügyminiszter arról is szólt pekingi sajtóértekezletén, hogy a kínai-orosz energiaügyi kapcsolatok hamarosan még erősebbé válnak, ha sikerül befejezni a tárgyalásokat a nagy orosz földgázexportról.

Elmondta, hogy a megbeszélések a legmagasabb kormányszinten folytatódnak e hónap vége felé, amikor Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök Moszkvában fölkeresi Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt. Még az idén Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő és Ven Csia-paon (Wen Jiabao) miniszterelnök is találkozik orosz kollégájával. Az árban már megállapodtak, de erről csak annyit közöltek Pekingben, hogy az orosz importgáz ára a kőolajéhoz lesz kötve.

A két ország 2006 óta tárgyal arról, hogy kelet-szibériai földgázt szállítanának Kínába vezetéken. Tavaly októberben keretegyezményt írtak alá, amely szerint évi 70 milliárd köbméter földgáz szállítása a cél. A korábbi években Vlagyimir Putyin még mint orosz államfő célzásokat tett arra, hogy ha Nyugat-Európa elégedetlen az orosz földgázexporttal, akkor Oroszország számára alternatívaként kínálkozik a távol-keleti export. Az akkor elképzelt hatalmas exportmegállapodások azonban nehezen valósulnak meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább csökkent a kínai kereskedelmi többlet

Kína kereskedelmi többlete februárban mindegy 8 milliárd dollárra csökkent a januári 14,2 milliárd… Tovább olvasom