Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Japán - 11 zöldség már sugárszennyezett

A sugárszennyeződés miatt a japán miniszterelnök elrendelte szerdán, hogy tiltsák be a Fukusima és Ibaraki prefektúrából érkező nyerstej és zöld növények árusítását.

Kan Naoto kormányfő arra kérte a lakosságot, hogy ne fogyasszon olyan zöldséget, amelyekről kiderült a sugárszennyezettség.

Fukusima földrengés és szökőár sújtotta egyes számú atomerőműve a Csendes-óceán partján, Tokiótól 250 kilométerre északkeletre fekszik.
Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint már tizenegy zöldségféléről mutatták ki, hogy az egészségügyi határértéknél jóval magasabb bennük a radioaktív részecskék aránya. Sugárszennyezett spenótot, brokkolit, karfiolt, petrezselymet és más speciális fűszernövényeket találtak a súlyos üzemi balesetet szenvedett atomerőmű környékén, Ibaraki prefektúrában pedig a nyerstej bizonyult ártalmasnak.

Sugárszennyezést csak a szabad ég alatt termesztett növényekben mutattak ki. Az egyik fűszernövény 82 ezer becquerel radioaktív céziumot tartalmazott kilogrammonként, azaz a megengedettnél 164-szer többet.

Radioaktív jódból 15 ezer becquerel volt a növényben, ami a felső határérték hétszerese. Tartós, azaz több mint tíz napi fogyasztás után egészségkárosodást okozhatnak az ilyen növények.

Sugárszennyeződést mutattak ki a japán főváros ivóvízhálózatában is a hétvégén, a terhelés szintje azonban elmarad a törvényben rögzített határértéktől. A tudományügyi minisztérium szakemberei szombaton kezdtek méréseket végezni Tokió és több más prefektúra ivóvízhálózatában. Ennek során cézium és radioaktív jód jelenlétét mutatták ki.

Az Egyesült Államok kedden megtiltotta bizonyos japán élelmiszerek - tej és tejtermékek, friss zöldség és gyümölcs - importját az atomerőmű körüli négy prefektúrából. Franciaország arra kérte az Európai Bizottságot, hogy rendelje el a Japánból importált friss termékek rendszeres ellenőrzését.

Szerdán újabb erős utórengések rázták meg Japán fő szigete, Honsú északkeleti részét. A legnagyobb, a nyílt végű Richter-skála szerint 6-os erősségű földmozgás helyi idő szerint reggel 7 óra 12 perckor történt, s epicentruma Fukusima prefektúrában volt. A súlyosan megrongálódott atomerőműben nem keletkeztek újabb károk, és a helyreállítási munkákat sem állították le.

Olvasóink írták

  • 1. fióka 2011. március 23. 11:31
    „Szerdától hívható az Invitel, a Magyar Telekom, a Telenor, a UPC és a Vodafone hálózatából a 1749-es segélyvonal, melyen keresztül a japán földrengés károsultjait lehet támogatni. Hívásonként, vagy a JAPAN szó elküldésével SMS-enként 200 forintnyi támogatást lehet eljuttatni a károsultak megsegítésére az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül.

    A segélyszervezetnek a témával kapcsolatos sajtótájékoztatóján Yuji Amamiya magyarországi japán konzul elmondta, hogy a magyarok - mind állami, mind pedig civil részről - az elsők között fejezték ki részvétüket, illetve jelezték segítő szándékukat a katasztrófa után. Országa megfeszített erőkkel küzd, hogy minél jobban haladjanak a helyreállításokkal. Végül külön köszönetét fejezte ki az Ökumenikus Segélyszervezetnek és a távközlési cégeknek az adománygyűjtés elindításáért.
    A tervek szerint az adományokból befolyó összeget az Ökumenikus Segélyszervezet a bajbajutottak támogatására fordítja, egy japán iskolát építenek újjá belőle. A telekommunikációs szolgáltatók semmilyen külön díjat nem számolnak fel az sms-ek, illetve hívások után. Az Ökumenikus Segélyszervezet a 11705008-20464565-ös számlaszámon, vagy online a www.segelyszervezet.hu oldalon "Japán" megjelöléssel is köszönettel fogad adományokat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugtalanító a helyzet: az atomerőműben folyamatosan nő a hőmérséklet

Folyamatosan emelkedik a hőmérséklet a fukusimai atomerőmű egyes reaktorában. Tovább olvasom