Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Izrael enyhít Gázai övezet blokádján

Izrael jelentősen enyhít a Gázai övezet blokádján; mostantól nem az övezetbe bevinni engedett árukat sorolja fel, hanem a tiltottakat, s az új listán csak fegyverek és katonai célra használható anyagok szerepelnek majd - közölte vasárnap egy tisztségviselő.

A neve elhallgatását kérő illetékes szerint az izraeli biztonsági kabinet vasárnap hagyta jóvá az új szabályozást. Ez gyakorlatilag azt jelenti - mondta -, hogy mától minden "polgári felhasználásra szolgáló" árucikk szabadon bejuthat majd. A jeruzsálemi döntés bejelentésével szinte egy időben Washingtonban közölték, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 6-án a Fehér Házban találkozik Barack Obama amerikai elnökkel.

Az elmúlt négy évben Izrael csak alapvető humanitárius segélyszállítmányokat engedett be a Hamász radikális iszlamista szervezet által kormányzott palesztin övezetbe. "Vállaljuk, hogy lehetővé tesszük a Gázai övezet civil lakosságának szánt, polgári felhasználású áruk bevitelét" - jelentette ki a magas rangú kormányzati illetékes. Kivételt csak "a katonai felszerelések és azok az anyagok képeznek majd, amelyek erősíthetik a Hamász háborús gépezetét" - tette hozzá. Izraeli vezetők mindazonáltal előre leszögezték, hogy a Gázai övezet tengeri blokádját továbbra is fenntartják.

Az izraeli médiumok szerint az új beviteli szabályozás alapján összeállított "feketelista" mintegy 120, katonai célra is felhasználható anyag bevitelét tiltja majd, s köztük olyan építési anyagok is szerepelnek, mint a csövek, a cement és a sóder. A csütörtökön részlegesen már bejelentett döntés azután született meg, hogy Izraelre hatalmas nemzetközi nyomás nehezedett nagy tiltakozást kiváltó május 31-i akciója miatt, amely során a hadsereg kommandósai nemzetközi vizeken tartóztattak fel egy Gázai övezetbe tartó, több hajóból álló "segélyflottillát", s a vezérhajón kialakult incidensben életét vesztette a flottillát szervező török iszlamista csoport kilenc tagja.

Olvasóink írták

 • 11. meir 2010. június 24. 14:21
  „a "nevet eltitkolo" aki a hirt kozolte-(a kislafold cajtung szerint)-!!!
  1,; NEM titkolta el a nevet!!
  2,; a neve,; Aryeh Eldad,- Miniszter a Knesset-ben!”
 • 10. meir 2010. június 23. 18:51
  „8-as!!
  Csakhogy 1945-ben az meg az Angol Mandatum alatt volt!!-es az angolok igy hivtak,a Filiszteus szo hibas forditasa miatt!!
  Izraelt 1947-ben szavazta meg az ENSZ!!-es Nem 46-ban!!
  Eppen az USA volt az aki NEM adott egyetlen fegyvert sem-(a Franciak,Nemetek,Csehek igen)-a Fuggetlensegi harcok idelyen!-en mar csak tudom,hiszen abban en resztvettem!!
  az Elso USA fegyver szallitmany CSAK a 6-napos haboru utan jott Izraelbe!!”
 • 9. k2968 2010. június 23. 13:06
  „Igaz nem szorosan tartozik ide de kapcsolat van a történések között.

  Egy amerikai állampolgár számlakivonattal bizonyítja, hogy miközben a Gázai övezetbe tartó, ám nemzetközi vizeken elrabolt segélyflottilla utasait Izraelben börtönben tartották, a tőlük ellopott hitelkártyákkal valakik sört vásároltak Tel-Avivban. Közben a segélyhajóraj több utasa is azt állítja, hogy az izraeliek az ő hitelkártyájukat is használták.

  Katherine Sheetz amerikai állampolgár a Szabadságot Gázának nemzetközi szervezet aktivistájaként tartózkodott a Gázai övezetbe tartó segélyflottilla Challenger nevű hajójának fedélzetén, amikor június elején az izraeli haditengerészet kalózai gyilkos támadást hajtottak végre a humanitárius segélyt szállító hajóraj ellen. A 63 éves kaliforniai hölgy (a hivatalos izraeli verzió szerint ő is terrorista - a szerk.) tegnap azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az izraeliek mindmáig nem szolgáltatták vissza neki és társainak a kalóztámadás folyamán elrabolt tárgyakat, így például a pénztárcáját, laptopját, fényképezőgépét és a személyes poggyászát.

  ,,Az arcukat elfedő, fegyverüket ránk fogó katonákat láttam utoljára hozzányúlni a személyes tárgyaimhoz", nyilatkozta Katherine Sheetz az izraeli Vállá!Hádásot héber nyelvű hírportálnak, majd hozzátette: ,,Tulajdonképpen ma sem tudom azt, hogy ezek az emberek katonák voltak, vagy arcukat eltakaró tengeri kalózok". (Katharine Sheetz valószínűleg még nem látott magyar hazafiakat lövő álarcos ávósokat - J. K.)

  Katherine Sheetz, amerikai állampolgárt a többi humanitárius segélyszállítóval együtt a katonai kalóztámadás után az ásdodi kikötőből a Negev sivatagi Beér-Sevá város börtönébe szállították, majd egy napos fogva tartás után fegyveres kísérettel a lodi nemzetközi repülőtérre vitték és föltették a Törökországba induló repülőre. A kitoloncolás előtt az emberrablók megígérték nekik, hogy majd később visszakapják a személyes tárgyaikat. Ez máig nem történt meg. Időközben az izraeli hatóságok is beismerték, hogy még valóban nem adták vissza (közel egy hónap múltán - J. K.) az aktivisták személyes tárgyait, mert azokat szigorú biztonsági vizsgálatnak vetik alá...

  A kaliforniai hölgyet az igazi meglepetés azonban akkor érte, amikor Amerikában fölfedezte, hogy valaki Tel-Avivban használta a Bank of Amerika által kiadott hitelkártyáját. A bankszámlakivonat szerint ugyanis Tel-Avivban ismeretlenek hatvan dollár értékben sört vásároltak az asszony hitelkártyájával. ,,Leginkább annak a lehetősége gondolkodtatott el, hogy azok a katonák, akik meggyilkolták a társaimat, tettük elkövetése után a tőlem ellopott hitelkártyával vett itallal ünnepeltek", nyilatkozta az amerikai hölgy.

  AZ A FEDDHETETLEN IZRAEL!!!!!!”
 • 8. Zotya13 2010. június 22. 23:07
  „Nézzétek meg az 1945-ős térképet!
  Izrael? Olyat nem találni!
  Palesztina! Az van!
  1946-ban hozták létre Izrael államot!
  Az USA azóta tartja fönn!”
 • 7. SC 2010. június 22. 10:05
  „5.
  Bűn rossz helyesírás,semmitmondó hozzászólások...”
 • 6. meir 2010. június 22. 09:39
  „Obama!!
  MINDEN rakomanyt Ellenoriz a Hadsereg,kivetel nelkul!!”
 • 5. obama 2010. június 21. 18:56
  „minek enyhiteni ezeknek jaj de rossz otlet volt.”
 • 4. vonLichthofen 2010. június 21. 15:31
  „meir, említi a cikk a sódert, mint tiltott anyagot.
  Tudod mi a soder meir.
  EZ A CIKK EGY NAGY KUPAC SÓDER.
  Elemezzük csak :1./ Israelnek nincs joga,/Geneva, UN, International Court of Justes/ , hogy megtiltson BÁRMILYEN anyagot bevinni Gaza-ba.
  2./ A nemzetközi törvények szerint minden országnak joga van arra, hogy saját hadsereget állítson fel határai, a gazdasága és elsősorban a polgárai védelmére - tehát sóder, cement, betonvas, csövek bevitelének megakadályozása nem más mint állami terrorizmus.
  3./ Gaza - nak joga van az önrendelkezésre. Amikor Gaza lakossága túlnyomó többségben a Hamas-ra szavazott/demokratikusan - tegyem hozzá/, akkor ezt a szabadnak hitt önrendelkezési jogot gyakorolták.
  Hogy az eredmény nem tetszett és tetszik Washingtonnak és Tel Avivnak az csak azt bizonyitja, hogy ezek a fővárosok a térség csendőrének szerepét játsszák.
  4./ Ez a cikk tele van tendenciozus csúsztatásokkal és ferdítésekkel. Azt mondja, hogy az elmúlt négy évben Israel csak humanitárius árukat engedett be.
  Ezek szerint a spaghetti, a pelenka és a bébiétel nem számit annak, és mint hadi célokra befogható árut kezelték, u.i.: nem engedték ezeket be Gaza-ba.
  A másik csúsztatás, hogy a Hamas mindig mint "radikális Islamista szervezet " szerepel. Soha nem hagyják el ezt a jelzőt - ez nem más mint rejtett propaganda.
  5./ Miért szerepel a segélyflotilla szó zárójelben? Ha nem az lett volna t.i. segélyflotill, akkor helyénvaló volna a zárójel.
  6./ A segélyflotillát NEM a kilenc török szervezte, hanem több száz nemzetközi jóérzésű ember.
  A törökök islamista néven emlegetése megint csak egy ügyes kis csúsztatás.

  A többi stimmel.”
 • 3. buggyant 2010. június 21. 06:16
  „Ez csak egy taktikai manőver. Nem enyhíteni kell hanem feloldani.”
 • 2. k2968 2010. június 20. 21:10
  „Hé!!! Mi történt?Csak nem a fa....kra léptek?Talán már az egész föld tiltakozása miatt történik?Bár már itt is megírta valaki hogy senki és semmi nem számít csak a ........Vagy talán attól félnek ,hogy elapadnak az Usa források.Mert az emberek (gojok)sorsa nem számít.”
 • 1. meir 2010. június 20. 20:01
  „-"a neve elhallgatasat kero vezeto......"-!??
  mi ez a hulyeseg!??
  az itteni TV bemondta a nevet sot,riport is volt vele!!!
  Ja!!!
  aztan tessek megint kritizalni jo??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riksák Firenzében

Riksák viszik a turistákat Firenze központjában. Toscana fővárosának önkormányzata az első… Tovább olvasom