Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Izrael aggódva figyeli az egyiptomi fejleményeket

Az arab országokon végigsöprő zavargásokat nyugtalanul figyeli Izrael, "az egyetlen olyan térségi hatalom, amely teljesen immunisnak tűnik a hasonló népi megmozdulásokra" - írta izraeli stratégiai szakértőket és kormányforrásokat megszólaltató szombati összeállításában a Financial Times.

A liberális irányzatú londoni gazdasági-politikai napilap szerint az izraeli félelmek forrása az, hogy az arab világban kibontakozó lakossági megmozdulások veszélybe sodorhatják az Izrael számára elsődlegesen fontos politikai stabilitást. Oded Eran, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének igazgatója a Financial Timesnak kijelentette: ez mindenekelőtt a "potenciális járványveszély" miatt ad okot aggodalomra. Eran szerint a tunéziai rendszerváltás önmagában "marginális jelentőségű ... Egyiptomban és Jordániában (azonban) nem engedhetünk meg magunknak radikális változásokat".

A brit lap szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos Izrael számára az Egyiptommal és Jordániával fenntartott kapcsolat. Mindkét országnak közös határa van Izraellel, és eddig csak ez a két arab ország írt alá békeszerződést a zsidó állammal. A Financial Times szerint Izrael szorosan együttműködik a jordániai és az egyiptomi biztonsági erőkkel a Ciszjordánia és a Gázai övezet felett gyakorolt ellenőrzésének biztosítása végett. Jóllehet sok izraeli még most is vonakodik az arab országokkal közös határ átlépésétől, mégis az a lehetőség, hogy meg lehet látogatni a Sínai-félszigetet, vagy Jordánia vörös-tengeri üdülőhelyeit, hozzájárul az izraeliek mélyen gyökerező elszigeteltségérzetének enyhítéséhez - áll a brit lap írásában. Izraeli szakértők szerint távolról sem egyértelmű, hogy a volt tunéziai elnök hatalmának megdöntése nem vezet-e dominóhatás kialakulásához. Oded Eran a Financial Timesnak a várható fejleményekről azt mondta: sok függ a biztonsági erők lojalitásától.

Hozzátette: mind Egyiptomban, mind Jordániában a rezsim sokkal szilárdabban kézben tartja a biztonsági erőket. A brit lap szerint izraeli illetékesek is elismerik: "furcsán veszi ki magát", hogy nem üdvözlik az arab világban zajló demokratikus nyitás esélyét. Az egyik név nélkül idézett kormányilletékes azonban kijelentette: a cári Oroszországban is lezajlott egy forradalom, "és volt egy demokratikus pillanat, ám mindannyian tudjuk, hogy mindez hogy végződött ... 1979-ben, Teheránban is volt egy demokratikus pillanat, és mindannyian tudjuk, hogy az miképp végződött". Az izraeli illetékes szerint "a demokratikus nyitás nagyszerű dolog, de vajon tartós lesz-e, és nem szabadít-e el erőszakos, antidemokratikus erőket? Ez a mi fő aggályunk". Ejal Zisszer, a tel-avivi Mose Dajan Közel-Keleti és Afrikai Tanulmányok Intézetének vezető kutatója ugyanerről a Financial Timesnak azt mondta: a helyzetet nem lehet összehasonlítani az 1980-as évek végének Kelet-Európájával. "Ez nem az a térség, ahol stabil diktatúrákat stabil demokráciákkal lehet felváltani, itt a káosz, az anarchia és a radikalizmus jelenti az alternatívát".

A Financial Times szerint konkrét tapasztalatok magyarázzák, hogy Izrael miért nem lelkesedik a demokratikus változásokért az arab világban: a 2006-os palesztin választások a radikális Hamász diadalát eredményezték a nyugatbarát Fatah kárára. Az izraeli stratégák számára "a legsötétebb lidércnyomást" az jelentené, hogy ha ugyanez megismétlődne Egyiptomban is. "Próbálja meg elképzelni egy olyan egyiptomi választás eredményét, amelyen szabadon indulhat a Muzulmán Testvériség" - mondta a brit lapnak Oded Eran, a radikális egyiptomi iszlám szervezetre utalva. Az izraeli stratégiai szakértő közölte: kétli, hogy e forgatókönyv megvalósulását az egyiptomi-izraeli békeszerződés túlélné.

Olvasóink írták

 • 9. bonitatwo 2011. január 30. 21:20
  „8-as!
  Viccelsz? :)”
 • 8. meir 2011. január 29. 22:37
  „7-es!
  a Gaza-i palesztinok,jobban lelkesednek az Izraeli fennhatosagert,mint a Hamaszert!!
  tetszik vagy sem,ez van!!
  az Izraeli fennhatosag alatt ugyanis Mindenkinek volt munkaja, kituno fizetese,es jolete!”
 • 7. Pofátlan 2011. január 29. 16:53
  „meir !
  Azért raktam macskakörmök közé az alija szót mivel ismerem a jelentését.
  Azt te sem gondolhatod komolyan amit írsz.
  Akko környékén tüntettek az izraeli palesztinok, akkor hol van a nagy hűség izraelhez?
  A gázai palesztinok is lelkesednek a zsidókért szerinted.
  Lehet hogy tudatlan hülyék vagyunk de tudod van CNN, BBC a kábeltévén, az Al-Djazíra angol nyelvű adása pedig interneten.”
 • 6. Szabra 2011. január 29. 16:44
  „4. meir ! A gond az, hogy ha az USA barát arab diktátorok ( elnökök, vezetők ) eltünnek, akkor csak egy radikális iszlámista csoport veheti át a hatalmat, ami Izraelre sötét jövőt vetít. Az összes környező államot egyszerűen nem lehet Szabra és Satila mintájára legyilkolni, az USA azt már nem nézné el, hiszen Barack Obama demokratikusnak, felszabadítónak vizionált világa azonnal összeomlana. A közel-kelet új vezető hatalma valószínűleg a fő ellenség Irán lesz !”
 • 5. meir 2011. január 29. 16:33
  „3-as!
  na latod!! ennyire muveletlen vagy!!
  Alijazni CSAK Zsido tud Izraelbe!!! az ALIYAH CSAK es KIZAROLAG a zsidokra ervenyes fogalom!!
  ALIYAH = a Diaszporaban elo zsido Visszateresi joga az Anyaorszagba Erets Israel-be!!”
 • 4. meir 2011. január 29. 15:13
  „2-es!!
  GAZA-ban eppen a minap volt Palesztin fiatalok altal szervezett tuntetes a Hamasz ellen!!
  egy fuggetlen Palesztin ugynokseg altal megkerdezettek 78%-a -(GAZA)-NEM akarja a Hamasz-t latni a terulet elen!!
  Az Izraeli Arabok 86%-a egyetert Izrael allam kulpolitikajaval!! a fiatalok 67%-a szolgal az Izrael-i Haderoknel!!
  amirol te irsz,az csak egy alom a reszetekrol europaban!!
  persze hogy fingotok sincsen a valosagrol ami itt folyik!!”
 • 3. Pofátlan 2011. január 29. 14:07
  „meir !
  Nehogy majd hozzátok "alijázzon" a Mubarak heverotok !”
 • 2. Pofátlan 2011. január 29. 14:04
  „Nono ! A cikk írója téved. Mi lesz ha az Izrael 1967 előtti területén élő, Izrael lakosságának %-ában több mint 20 százaléknyi, izraeli útlevéllel rendelkező arab népesség fellázad?
  Ráadásul e kisebbség jobban szaporodik mint a zsidók, tehát egyre nagyobb lesz a százalékos arányuk az összlakosságban.
  Ehhez jöhet még a Gázában, és a ciszjordániában élő palesztinok, akik rabsorban élnek izraeli főség alatt.
  Meirnek sincs igaza !
  A mai izraeliek egy részének van más országbeli állampolgársága, útlevele, háború esetén eltűnnének Izraelből.”
 • 1. meir 2011. január 29. 13:50
  „a "the financial times" alaposan teved!!
  Medinat Israel NEM figyel "aggodalommal" semmit sem ami Egyptom-ban zajlik!!
  ugy a h´Arets,a Yirushalaim Post, az Israel h´Yom,stb-stb sajtoorganumok,valamint a Knesset TV,az Arutz 7,stb-stb tv csatornak is errol szamolnak be!! Israel CSENDBEN figyeli a torteneseket,es Lieberman kulugyminiszter tobbszor is kijelentette,; Erets Israel-nek NEM erdeke hogy akarmilyen modon is be avatkozzon a tortenesekbe!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptom - A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel Alexandriában

Tüntetők ezrei csaptak össze a rendőrökkel szombaton az észak-egyiptomi kikötővárosban,… Tovább olvasom