Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Izrael 700 új lakás építését tervezi Kelet-Jeruzsálemben

Izrael csaknem 700 új lakás építését tervezi Kelet-Jeruzsálemben - közölte hétfőn Mark Regev kormányszóvivő.

Az izraeli építési és lakásügyi minisztérium tervét élesen bírálták a palesztinok, az Európai Unió és az Egyesült Államok is, utóbbi akadálynak nevezte azt a békefolyamat útjában.

Kelet-Jeruzsálem kérdése a legsúlyosabb, leginkább robbanásveszélyes probléma az izraeli-palesztin konfliktusban. A palesztinok jövendő államuk fővárosaként néznek Kelet-Jeruzsálemre, és ottani zsidó szomszédjaikat telepeseknek tekintik. Izrael viszont igényt tart Jeruzsálem egészére, amelyet örök és oszthatatlan fővárosának nyilvánított, bár ezt az igényét a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök sem terjesztette ki az 1967-es háborúban elfoglalt Kelet-Jeruzsálemre a zsidó telepek építésének néhány héttel ezelőtt bejelentett lassítását, ami csak Ciszjordániára vonatkozik.

A szóban forgó kelet-jeruzsálemi lakások egy több ezer új lakás építését magában foglaló szélesebb izraeli kormányterv részét képezik. Az építési minisztérium összesen 692 új lakás építését hagyta jóvá három kelet-jeruzsálemi zsidó negyedben, ahol már jelenleg is több tízezren laknak.

"Elítéljük a telepépítés folytatásának izraeli politikáját, és reméljük, ez végre felnyitja az amerikai kormány és a nemzetközi közösség más tagjainak a szemét" - hangoztatta nyilatkozatában Száeb Erekát palesztin főtárgyaló.

Egy névtelenségéhez ragaszkodó izraeli kormányzati illetékes közölte, hogy az izraeli fél előre tájékoztatta az Obama-kormányt a legújabb építési tervekről.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője elítélte az új lakásépítési tervet.

Hétfői nyilatkozatában leszögezte, hogy Jeruzsálem státusát tárgyalások útján kell megoldani, egyik fél sem vághat ennek elébe egyoldalú lépésekkel. Felszólította mindkét oldalt, hogy előfeltételek nélkül térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az Európai Unió soros svéd elnöksége tiltakozó közleményében "döbbenetének" adott hangot, hiszen a nemzetközi jog szerint törvénytelen a megszállt területek betelepítése. Ezért az Európai Unió felszólítja az izraeli kormányt tervei "újragondolására".

Amerikai nyomásra Benjámin Netanjahu november 10-én bejelentette a zsidó telepek építésének 10 hónapos befagyasztását, de egyben hangsúlyozta, hogy ez nem vonatkozik a Jeruzsálem közigazgatási határain belül lévő területre. Mahmúd Abbász palesztin elnök követelte a telepítések teljes leállítását, mondván, hogy nem hajlandó felújítani a béketárgyalásokat mindaddig, amíg Izrael teljesen be nem szünteti a telepítéseket. Izrael és az Egyesült Államok viszont felszólította Abbászt, hogy feltételek nélkül térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Olvasóink írták

 • 4. jánosi 2009. december 31. 09:52
  „mier
  építsetek csak ! előbb - utóbb úgyis minden a palesztinoké lesz .........”
 • 3. meir 2009. december 31. 04:01
  „Egyszeruen IRIGYEK vagytok arra hogy Nekunk van,nektek meg meg most sincsen!!
  pedig a jo eg a tudoja hogy a 89-es rendszervaltas ota modotokban lett volna ra,akar ezerszeresen is!!!
  Jaaaaaa!! -hogy ahhoz esz is kell?!!!................dragaim!!azert NEM sorbaalnni kellett volna hanem az oskolaban Tanulni!!!”
 • 2. jánosi 2009. december 30. 22:17
  „Öröklakások lesznek ?”
 • 1. Captain 2009. december 30. 11:07
  „Ez hír? Kit érdekel?
  Inkább arról írjanak, hogy Magyarországon hány új lakást építenek az izraeliek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajvita: megállapodás az orosz tranzitolajról

Létrejött az elvi megállapodás Ukrajna és Oroszország között az európai fogyasztóknak szánt orosz… Tovább olvasom