Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Ismét válságban a szerb kormánykoalíció

Ismét válságba jutott a szerb kormánykoalíció. A szövetség szakadásával fenyegető ellentét forrása ezúttal az, hogy Belgrád törlessze-e a jövőben is Koszovó külföldi tartozásait. A kormányfő pártja ellenzi az adósság visszafizetésének leállítását, mert szerinte ha ez bekövetkezne, azzal Szerbia lemondana a tartományról.
A Vojiszlav Kostunica vezette kabinet szerint alkotmányellenes is a törlesztés befagyasztása, mert a szerb alkotmány szerint Koszovó - függetlenül a realitásoktól - Szerbia részeA kormánykoalíció "hazafias" részével ellentétben az Európa-párti erők, a Demokrata Párt, a G17 Plusz nem akarják, hogy Szerbia Koszovó túsza legyen, és folytatnák a közeledést az Európai Unióhoz.

Mladjan Dinkics gazdasági minisztert a koalíciós ellentétek újabb epizódja arra késztette, hogy kimondja: a közös kormányzás hosszabb távon fenntarthatatlan. "Csak az ostobák fizetnek azért, aminek nincs semmi értelme" - fakadt ki a miniszter, és azzal vádolta meg vitapartnereit, hogy semmit sem értenek a gazdasághoz, és úgy tesznek, mintha a pénz a fán teremne, nem pedig a polgárok fizetnék adó formájában.

A vita elmérgesedése ellenére sem látja úgy a Szerbiai Demokrata Párt alelnöke, hogy közvetlen veszély fenyegeti a koalíciót, és, hogy emiatt ki kell írni a rendkívüli választásokat. Koszovóban közben a szerbek fokozatosan vonulnak ki az intézményekből. A napokban a miniszterek függesztették fel munkájukat a kormányban, péntek reggel pedig a rendőrök jelentették be, hogy nem engedelmeskednek a feletteseik parancsainak.

E lépések közvetve a szerb elkülönülést, Koszovó csendes felosztását célozzák. Nicholas Burns amerikai államtitkár-helyettes azonban egyértelművé tette, hogy az Egyesült államok határozottan ellenzi Koszovó bármiféle felosztását. Sem de facto, sem de iure- tette hozzá. "Nem tolerálunk egyetlen ilyen irányban tett lépést sem"- fogalmazott a politikus.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem cseng jól Kossuth Lajos neve a kolozsvári utcán

Nem tetszik a kolozsvári önkormányzati minden tanácstagjának a Kossuth Lajos utcanév. A… Tovább olvasom