Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Irodalmi nagyságokkal együtt ünnepelte születésnapját Putyin

A kortárs orosz irodalom nagyjaival együtt ünnepelte szerdán 57. születésnapját Oroszország erős embere, Vlagyimir Putyin.

Miközben a kormányfő bölcsességét külön méltatta ez alkalomból az orosz ortodox egyház - Kirill pátriárka személyes üzenetével -, bírálói viszont személyi kultuszának kezdődő kialakulására figyelmeztettek.

Az utóbbiak szerint ezt támasztja alá, hogy a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilapban - amely a Kremlben kegyvesztetté vált és időközben külföldre szökött Borisz Berezovszkij sajtómágnás szócsöve volt - szerdán ˝Óda Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinhoz˝ címmel költemény jelent meg, amelynek stílusa egyértelműen a Joszif Sztálin szovjet diktátort dicsőítő irodalmi alkotásokra emlékeztet. Jevgenyij Leszin szerzeményében ˝még 120 évet˝ kívánt Putyinnak, akit szeretetéről biztosított. Az ódaszerző szerint Putyint az egész ország szereti - és az elnök is (vagyis Dmitrij Medvegyev), továbbá a világmindenség, ráadásul ˝észveszejtően˝.

A moszkvai Puskin múzeumban szerdán megtartott találkozót egyes hírügynökségi jelentések szerint több orosz irodalmár bojkottálta, noha a kormányfő szóvivője, Dmitrij Peszkov azt hangoztatta, hogy a rendezvénynek nincs köze Putyin születésnapjához, az a kormányfő és az orosz értelmiség közötti rendszeres találkozók sorába illeszkedik.

Dmitrij Bikov orosz író a brit hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy ˝nem tudja elképzelni magát a felköszöntő vagy az ajándék- és virágküldönc szerepében˝. A Szonyecska című kisregényével ismertté vált Ljudmila Ulickaja szintén nem ment el a találkozóra.
Putyin és a vezető orosz irodalmárok ˝születésnapi˝ találkozóján az orosz média jelentései szerint valóban az alkotó értelmiség problémáiról esett szó.

Az orosz kormányfő egyebek között annak a véleményének adott hangot a könyvek iránti érdeklődés erőteljes megcsappanása kapcsán - szavai szerint az oroszok 40 százaléka egyetlen egy könyvet sem olvasott el tavaly, a könyvkiadás csak Moszkvára és Szentpétervárra koncentrálódik -, hogy az internet nem fogja tudni helyettesíteni az irodalmat.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. október 11. 00:40
    „Putyin a szarkeverö nem kapott nobel dijat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első ízben látogatott Szíriába a szaúdi uralkodó

Szíriában kezdett szimbolikus jelentőségű látogatást szerdán Abdallah szaúdi uralkodó. Tovább olvasom