Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Indiában megtámadták a kínai nagykövetséget

Tibeti tüntetők törtek be pénteken a kínai nagykövetségre Újdelhiben - közölte az indiai rendőrség. A tizenöt demonstrálót elfogták, és őrizetbe vették az indiai fővárosban. Tibet több mint fél évszázados kínai elnyomása ellen múlt pénteken kezdődtek tüntetések a himalájai terület fővárosában, Lhászában. A felkelés megszervezésével Peking a dalai lámát vádolja, de bizonyítékokkal ezt nem támasztotta alá eddig.
Mintegy ötven, tibeti zászlóba öltözött demonstráló hatolt át a rendőrség kordonját, majd a kínai nagykövetség épületkomplexuma felé kezdtek rohanni. Közülük körülbelül tizenöten átmásztak a magas védőkorláton, és megtámadták a követségi épületeket. A tüntetők a támadás közben Tibet szabadságát követelő szlogeneket kiabáltak.

A követség területén, egy kulturális központ közelében az indiai rendőrök és a kínai biztonsági őrök a földre teperték a támadókat - mondta egy neve elhallgatását kérő rendőr. A tüntetők Kína-ellenes szlogeneket kiabáltak, miközben rendőrségi furgonokba rakták őket. Egy másik rendőrtiszt azt mondta, "mindkét oldalon történtek sérülések", de további részleteket nem árult el. A tibeti tüntetők korábbi hasonló próbálkozásait az indiai rendőrség meghiúsította. Egyelőre sem a kínai hatóságok, sem az indiai rendőrség nem reagált arra, hogyan juthattak be a tiltakozók a követség területére. Az aktivisták szerint a tibetiek turistáknak álcázták magukat, hogy a szigorúan őrzött épületek közelébe mehessenek.

Pénteken az amerikai képviselőház elnöke elítélte a tibeti tiltakozások kínai leverését. Nancy Pelosi az indiai Daramsalában felszólította a világ szabadságszerető népeit a kínai elnyomás elleni tiltakozásra. Ezután a kínai követ Indiában azt mondta, ellenzi, hogy bárki beleszóljon országa belügyeibe. Korábbi tervek szerint a száműzetésben élő tibeti vallási vezető, a dalai láma pénteken érkezik Újdelhibe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína és az emberi jogok

Kína - Az elmúlt heti tibeti események rávilágítottak arra, hogy a Kínai Népköztársaság nem teljesen… Tovább olvasom