Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Így érinti az európai országokat a gázmennyiség csökkenése

A Kijev és Moszkva közötti kereskedelmi vita miatt kedd reggelre drasztikusan csökkent az európai országokba érkező orosz gáz mennyisége. Az alábbi lista azt mutatja, miként érintik a gázszállítási nehézségek az egyes országokat.
AUSZTRIA: Kilencven százalékkal esett az országba érkező gáz mennyisége. Az OMV osztrák energetikai vállalat bejelentette, hogy a stratégiai gázkészletből pótolja a kieső mennyiséget.

BOSZNIA-HERCEGOVINA: Huszonöt százalékkal csökkent az Oroszországból érkező gáz mennyisége.

BULGÁRIA: Teljes mértékben leállt az orosz gázszállítás. Az állami tulajdonú Bulgargaz vállalat a tartalék gázmennyiséget használja az ország gázigényének kielégítésére, de korlátozásokat vezetett be az ipari felhasználásban, a lakosságot pedig "minden lehetséges alternatív fűtőanyag" használatára kérte.

CSEHORSZÁG: Hetvenöt százalékkal csökkent, azaz a várt mennyiség egynegyedére esett az orosz gáz mennyisége.

GÖRÖGORSZÁG: Teljes mértékben leállt az Oroszországból érkező gázszállítás. Az állami energetikai vállalat szerint a háztartások ezt nem fogják érzékelni, mert Görögország előzetesen tartalékokat képzett az energiahordozóból.

HORVÁTORSZÁG: Teljes mértékben leállt az orosz gázszállítás. Az INA olaj- és gázipari cég a gázfelhasználás csökkentésére hívta fel az ország lakóit, a gazdasági miniszter pedig közölte, hogy a gázmennyiség csökkentésére számíthatnak a nagyobb ipari fogyasztók.

LENGYELORSZÁG: A Gaz-System lengyel gázelosztó vállalat hatszázalékos csökkenést regisztrált az Ukrajna felől érkező gáz mennyiségében, ezt azonban a Fehéroroszország felől érkező import növelésével kompenzálták.

MACEDÓNIA: Teljes mértékben leállt az orosz gázszállítás.

MAGYARORSZÁG: Huszonhét százalékkal csökkent az országba érkező orosz gáz mennyisége. A Mol azt közölte, hogy várhatóan használni kell a tartalék gázkészletet.

NÉMETORSZÁG: A Wingas német gázimportőr az orosz gáz csökkenéséről számolt be, ám pontos adatokat nem közölt.

ROMÁNIA: Több mint kétharmadával csökkent az orosz gáz mennyisége; a gazdasági miniszter válságtanácsot hívott össze.

TÖRÖKORSZÁG: A Balkánon keresztül érkező orosz gázszállítás teljes mértékben leállt, ezért Törökország növelte a Fekete-tengeren áthaladó Kék Áramlat vezetéken érkező gáz importját.

Szerbia gáz nélkül maradt - tartalékai sincsenek

Kedden délután fél négy tájban teljesen leállt az orosz gáz szállítása Szerbiának - jelentették be hivatalosan. Dusan Bajatovics, a Srbijagas igazgatója közölte, hogy gázból csak néhány órára való van, ez az idő pedig csak arra elegendő, hogy biztonságosan leállítsák a fogyasztást.

A becslések szerint már az éjszaka folyamán a fogyasztók egy része gáz nélkül marad, reggelre pedig az egész országban megszűnik az ellátás. A szerbiai gázkitermelésből nyert mennyiség ugyanis még arra sem elegendő, hogy üzemben tartsa a gázvezetékrendszert. A gázhiány elsősorban Vajdaságot és részint Belgrádot érinti, Szerbia más részeiben a háztartások inkább áramot és szilárd tüzelőanyagot használnak. A vajdasági távhőszolgáltatók azonban képesek a gázról áttérni a mazutra, a szerbiaiak többsége viszont nem. Olajból van elegendő tartalék, az erőművek is teljes kapacitással dolgoznak, de már olajat használnak. Bajatovics bejelentette, hogy már szerdán találkozni kíván magyar kollégájával, hogy tárgyaljon vele a gázhiányról, pontosabban arról, hogy a magyar tartalékokból juttasanak Szerbia számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENSZ-iskolákat ért találat a Gázai-övezetben

A palesztin menekülteknek fenntartott két ENSZ-iskolát ért az izraeli légierő találata kedden a… Tovább olvasom