Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Horvátországot és Albániát meghívták a NATO-ba

Meghívták a NATO-ba Horvátországot és Albániát a szervezet bukaresti csúcstalálkozóján, nem kapott viszont meghívót Macedónia, mert Görögország vétóval fenyegetett ebben az ügyben. Athén azt szeretné ugyanis, ha Macedónia nevet változtatna, mivel egyik tartományát is így hívják, és a görögök azzal riogatnak, hogy a névazonosság miatt a macedónok egy nap igényt tartanak majd a görög tartományra.
A bukaresti csúcsértekezlet résztvevői szerda este közös vacsorán vettek részt, és már ekkor dolgoztak a NATO bővítésén. Horvátország és Albánia csatlakozási kérelmének elfogadása nem okozott fennakadást. Macedónia mellett azonban Ukrajna és Grúzia felvétele is vitatott. Az újságíróknak nyilatkozó spanyol külügyminiszter szerint a résztvevők továbbra is megosztottak abban, hogy felajánlják-e Ukrajnának és Grúziának a hivatalos tagjelölti státust.

A két állam csatlakozását leginkább a franciák ellenzik egyelőre a NATO-tagok között, Párizs szerint felvételük megbontaná az európai erőegyensúlyt. A NATO szóvivője szerint nem várható, hogy a bukaresti csúcson Ukrajna és Grúzia csatlakozása rendeződik. A két ország felvételét a nem NATO-tag Oroszország ellenzi a leghevesebben, és a franciák nyitni szeretnének Moszkva felé ebben az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszama köszöni, jól van

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője szerint nem igazak azok a hírek, hogy… Tovább olvasom