Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Horvátországban megkezdődtek az elnökválasztások

Horvátországban megkezdődtek vasárnap az elnökválasztások. Az államfői tisztség megszerzéséért 12 jelölt verseng.

A szociáldemokraták jelöltjét, Ivo Josipovic 52 éves jogászprofesszort, zeneszerzőt tartják a legesélyesebbnek. A politikában újoncnak számító, karizmát nélkülöző jogászprofesszor legnagyobb riválisa Zágráb populizmussal vádolt, befolyásos polgármestere, Milan Bandic - akit nemrég zártak ki a Horvátországi Szociáldemokrata Pártból (SDP) -, illetve Nadan Vidosevic dúsgazdag üzletember, a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori tagja.

Közvélemény-kutatások szerint a HDZ jelöltjének, Andrija Hebrang volt egészségügyi miniszternek nincs esélye arra, hogy bekerüljön a második fordulóba. Elemzők szerint a jelölt népszerűtlensége tükrözi az általános elégedetlenséget a kormánypárt teljesítményével, a magas munkanélküliséggel és az alacsony életszínvonallal. Közvélemény-kutatásokból arra lehet következtetni, hogy az első fordulóban egyetlen jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint felét. A két legtöbb szavazatot kapott jelöltről 2010. január 10-én szavaznak.

A leköszönő államfő, Stjepan Mesic 2000 óta vezeti az országot, 2005-ben választották újra elnökké. A horvát alkotmány értelmében a köztársaság elnököt közvetlenül választják meg öt évre, és csak egyszer lehet újraválasztani.

A választáson részt vesznek a Boszniában élő, horvátországi állampolgársággal és szavazati jóggal rendelkező horvátok is. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint este hét órakor zárnak. A hivatalos eredmények a szavazás lezárása után öt órával várhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöltek egy pakisztáni kormányilletékest családjával együtt

Megöltek egy pakisztáni kormányilletékest családjával együtt az ázsiai ország északnyugati részén… Tovább olvasom