Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Horvátország csatlakozott a Schengeni Információs Rendszerhez

Horvátország csatlakozott a határrendészeti intézkedéseket egységesítő Schengeni Információs Rendszerhez (SIS), amelynek bevezetése növeli a biztonságot az Európára veszélyt jelentő emberek kiszűrésével - közölte az Európai Bizottság kedden.
A tájékoztatás szerint Horvátország mostantól  információt cserélhet  a terrorizmussal és más súlyos bűncselekményekkel, eltűnt emberekkel, lopott tárgyakkal - például lopott járművekkel, lőfegyverekkel - és hamis, vagy lopott személyazonosító okmányokkal kapcsolatban keresett emberekről az unió legtöbb, a rendszerhez már csatlakozott államával.
    
Az egységes rendszer bevezetése hozzájárul többek között a Horvátország és Szlovénia közötti szárazföldi határátkelőkön kialakuló várakozási idő csökkentéséhez is, ugyanis az SIS hozzáférést biztosít a rendszerhez a két tagállam számára és nem lesz szükség az adatbázisok ellenőrzésére a határ mindkét oldalán.
    
Az Európai Bizottság tavaly ősszel javasolta a Európai Unió területére belépő vagy azt elhagyó minden uniós és unión kívüli ország állampolgárának rendszerszerű ellenőrzését. A Schengeni határ-ellenőrzési kódex reformjának számító szabályozás a Schengeni Információs Rendszer (SIS) és a Interpol nemzetközi rendőri szervezet ellopott vagy elveszett úti okmányokat tartalmazó adatbázisa (SLTD) alapján rendszeres és a biztonsági ellenőrzés alá vet minden ki- és belépő dokumentumát. A külső határok szisztematikus ellenőrzésének biztosításával az unió képes lesz megállítani a terroristák mozgását, a fegyverek és más pusztító eszköz behozatalát - hangsúlyozta a bizottság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörnyű balesetben halt meg a 60-as évek szexideálja

Szörnyű balesetben halt meg a 60-as évek szexideálja
Ötven éve, 1967. június 29-én halt meg Jayne Mansfield amerikai filmszínésznő, "a szegény ember Marilyn Monroe-ja". Tovább olvasom