Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Horvát atomerőmű a magyar határ közelében?

Horvátország - Horvátország minden jel szerint Kelet-Szlavóniában, Észak-Baranya megyében, Dályánál (horvátul: Dalj) építi meg első atomerőművét, írja a Politika című tekintélyes belgrádi lap, ám tüstént hozzáfűzi, hogy a hivatalos döntés e kérdésben még nem született meg.
Érhető a szerbiai aggodalom. Dálya ugyanis a Duna mellett van, közvetlenül a horvát-szerb határon, ötvenöt kilométerre a magyar határtól, légvonalban pedig mindössze harminc-harmincöt kilométerre.

Összesen hat, erre kiszemelt helyszínen kezdték meg a terep kivizsgálását a horvát szakemberek még a kilencvenes években, hogy melyik lenne a legalkalmasabb az első horvátországi atomerőmű építésére. Az adriai lokációkat azonban már kezdetben kizárták a lehetőségek közül az idegenforgalmi vállalatok nagy ellenállása miatt.

A megmaradt helyszínek közül pedig - mint a belgrádi újság írja - a legesélyesebbként a dályait emlegetik, amely a Duna partján épülne. A Politika információinak alátámasztására egyebek azt hozta fel, hogy a falu elöljárója, a szerb nemzetiségű Jovan Jelics olyan utasítást kapott a horvát "villamos művektől", hogy a területrendezés módosításakor irányozzanak elő egy sávot a magasfeszültségű vezeték számára. Josip Lebenger, a horvát energiagazdaság stratégiai tervezési szektorának az igazgatója azonban úgy nyilatkozott, hogy Dálya térségében esetleg csak villamos erőművet építenek, ahhoz kell a magasfeszültségű vezeték. Kijelentette, hogy még nem tudni, hogy hol lesz a horvát atomerőmű.

A zágrábi kormány még semmiféle végleges döntést nem hozott. Nem zárta ki azonban a dályai helyszínt. Az atomerőműnek 2020-ig kell elkészülnie. Az elemzések arra mutatnak rá, hogy Horvátországnak már 2014-ben gondjai lesznek az áramellátással, s figyelembe véve természeti adottságait, csak a nukleáris erőmű oldhatja meg a problémát, főleg most, a kőolaj drágulását követően. A belgrádi lap jegyzetet is fűz az információihoz, s megállapítja, hogy Horvátországnak Szerbia belegyezését kellene kérnie az atomerőmű építéséhez, amely légvonalban mindössze száz kilométerre van a Belgrádtól.

A vajdasági környezetvédők közben arra mutatnak rá, hogy a Dunára telepített atomerőmű potenciális veszélyt jelentene minden környező országra, de elsősorban - közelsége miatt - a Vajdaságra.

Olvasóink írták

  • 1. Putyilov 2008. július 16. 21:48
    „Nekik szabad . Tökmindegy,úgyis támogatni fogjuk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzek pusztítanak az orosz tajgákon

Oroszország - Mintegy 74 hektáron pusztítanak erdőtüzek Oroszország Altaj-régiójának tajgáin -… Tovább olvasom