Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Hillary Clinton visszavágott Obamának

A korábbi előrejelzések ellenére Hillary Clinton volt a New Hampshire-i előválasztások abszolút győztese: a szavazatok 39 százalékát megszerezve legyőzte Barack Obamát és John Edwardsot is. A konzervatív John McCain szenátor a várakozásoknak megfelelően győzött, mint 8 évvel ezelőtt, most is meghódította szavazói szívét.
Barack Obama már a szavazatok végleges összesítése előtt elismerte vereségét, híveivel megtapsoltatta kihívóját, és gratulált Hillary Clintonnak. A volt First Lady a szavazatok 39 százalékát megszerezve három pontos előnyre tett szert. "Megtaláltam végre a saját hangomat" - kezdte beszédét. Meglepő módon most nem rögtönzött, mint Iowában, hanem feszes, kimért szónoklatot tartott. Beszédében kiemelte, hogy minden egyes ember elnöke lesz, olyanoknak is, akik láthatatlanok mások számára.

Az előválasztás végeztével az elemzők úgy találták, hogy az amerikaiak többsége Iowa után mégiscsak megijedt, hogy afrikai származású amerikai elnöke legyen. Barack Obama, veresége után úgy nyilatkozott, hogy az eredmény még inkább feltüzelte. Emlékeztette híveit arra, hogy a kampányt nagy hátránnyal kezdték, és nem lesz könnyű az élmezőnyhöz felkapaszkodni. Mint mondta, az eddigi szereplése, a rá adott szavazatok világossá tették, hogy valami történik Amerikában, valami mást akar az ország, és valami nagyra készül.

A demokratáknál a szavazatok 50 százalékának összeszámlálása után csak az volt egyértelmű, hogy Jonh Edwards a korábbi második helyről lecsúszott a harmadikra. A republikánusoknál John McCain a várakozásnak megfelelő eredményt érte el. A felmérések szerint a konzervatív szavazókat elsősorban nem az érdekelte, melyik elnökjelöltnek mi az álláspontja: a személyiséget, az emberi kvalitást mérlegelték. Így kerülhetett az első helyre John McCain, aki már 2000-ben is megverte George Busht ebben az államban. Szakértők szerint viszont nem kizárt, hogy a következő előválasztást a mormon vallású Mitt Romney nyeri, ami azt jelenti, hogy még korántsem dőlt el, ki lesz az előválasztások abszolút győztese a republikánusok között.

"Jobb világot teremtünk, mint amilyet megöröklünk" - ígérte John McCain a szavazóinak, beszédében katonához illően az ország iránti hűségét és szolgálatkészségét hangsúlyozta. Az előre megírt szövegben kiemelte, hogy az Egyesült Államok ismét a világ legerősebb állama lesz, visszakerülve az őt megillető helyre. A másodikként befutott Mitt Romney meggyőződése, hogy neki is teremnek még babérok, mert a mai politikából kiábrándult szavazók olyan embert akarnak látni a Fehér Házban, aki kívülálló, nem Washingtonból jött. Ezzel egyértelműen McCain szenátorra utalt, aki szerinte sorra nem tudja beváltani az ígéreteit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzijátékkal és beszédekkel ünnepeltek Kubában

Tűzijátékkal és beszédekkel ünnepelték a kubaiak helyi idő szerint kedden késő este, hogy elnökük 49… Tovább olvasom