Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Heves összecsapások Libanonban

Erősödtek csütörtökön az összecsapások Libanonban az ellenzéki Hezbollah és a nyugatbarát kormány támogatói között. Az ország több részéről jelentettek fegyveres harcokat, miközben sokan újabb polgárháború kitörésétől tartanak. A hadsereg jelezte, hogy a folytatódó harcok veszélybe sodorhatják a katonaság egységét, miközben a Hezbollah vezetője hadüzenetként értelmezte a szervezete ellen hozott kormánydöntéseket.Libanonon fővárosában már második napja zárva tartanak az iskolák és az üzletek.
Bejrút útjait égő autógumikkal és földkupacokkal torlaszolták el, csakúgy, mint a repülőtérre vezető utat, gyakorlatilag lezárva a légikikötőt. A kormányhoz hű emberek eltorlaszolták a Szíriába vezető autópályát és a fővárosból délre vezető utat is.

Az eddigi jelentések szerint legalább nyolcan sebesültek meg a síita Hezbollah és a kormányt támogató, főleg szunnita emberek között történt összecsapásokban. A Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah egy ritkaságnak számító sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány akciói a síita szervezet ellen "egyenértékűek egy hadüzenettel". A síita vezető szerint a kormány döntése után "új fejezet kezdődik" Libanon életében, és jelezte: készek fegyverrel megvédeni magukat, ha a kormány le akarná őket fegyverezni.

A libanoni kormány kedden közölte, hogy vizsgálatot indít a Hezbollah kommunikációs hálózata ellen, valamint elbocsájtották állásából a repülőtér biztonsági főnökét, mert gyanújuk szerint a Hezbollah-nak dolgozott. Közben Egyiptom és Szaúd-Arábia is támogatásáról biztosította a nyugatbarát kormányfőt, Fúad Sziniórát, és az erőszak visszaszorítására szólították fel a Hezbollah-t. A libanoni hadsereg közben arra figyelmeztetett, hogy a folytatódó összecsapásoknak csak vesztesei lehetnek, és a növekvő felekezetek közötti erőszak a hadsereg egységét veszélyeztetné.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Latin-amerikai kokain Afrikán keresztül Európába

Egy férficipő vastag talpába elrejtett kábítószernek az árából 2-3 falu teljes lakossága megélhet több hónapon át. "Hat-nyolc-tíz millió dollárért teljes országokat lehet tokkal-vonóval megvásárolni", fogalmaztak a szakemberek. Tovább olvasom