Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Hétvégére betiltották a tüntetéseket Spanyolországban

Nem vonulhatnak utcára a hétvégén az ország kilátástalan helyzete miatt tüntető spanyol fiatalok. A tiltó rendelkezésről a központi választási hivatal határozott csütörtökön este.

A testület péntekre virradó éjjel kiadott közleményében azzal indokolta ezt a döntést, hogy a demonstrációk megzavarhatják a vasárnapi önkormányzati és regionális választások menetét, illetve befolyásolhatják a szavazókat a döntésben. A hivatal szerint a választójog ebben az esetben a gyülekezési és a tüntetéshez való jog felett áll. A tilalom nem vonatkozik a pénteki napra.

Spanyol fiatalok már hatodik egymást követő napja adnak hangot elégedetlenségüknek Madridban és az ország több nagyvárosában. Az "Igazi Demokráciát Most!" szlogent hangoztató 15-M (május 15-i) nevű tiltakozó mozgalom arra buzdította a polgárokat, hogy szombaton ismét menjenek ki az utcára, és tüntessenek a politikai és szociális reformokért. Az aktivisták ezenkívül azt is kérték a lakosságtól, hogy egyik nagy pártra - a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az ellenzéki Néppárt (PP) - se szavazzanak.

A madridi Puerta del Sol téren tartózkodó demonstrálók füttykoncerttel fogadták a választási hivatal döntését. A spanyol főváros szívében található téren csütörtök éjjel több ezren gyűltek össze, tiltakozva a gazdasági válság és a magas munkanélküliség ellen. "Demokráciáról beszélnek, de ez nem az!" - skandálták a tüntetők.

Spanyolország más városaiban, többek között Barcelonában, Valenciában, Bilbaóban és Santiago de Compostelában is voltak utcai megmozdulások.

A tüntetéseket interneten keresztül szervező 15-M múlt vasárnap, azaz május 15-én (innen a mozgalom neve) 50 városban hirdetett demonstrációt, és a mozgalom neve gyakorlatilag máról holnapra az egész országban ismertté vált.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő megértéssel nyugtázta a demonstrálók követelését. Mint mondta, "megvan az okuk az elégedetlenkedésre", és a politika szereplőinek oda kell rájuk figyelni. A miniszterelnök ugyanakkor arra kért minden fiatalt, hogy vegyen részt a vasárnapi választásokon. "Csak az képes valamit megváltoztatni, aki elmegy szavazni" - fogalmazott Zapatero.

Az ibériai országban a gazdasági válságnak a fiatalok a legnagyobb vesztesei: a 25 év alattiak körében a 40 százalékot is meghaladja a munkanélküliség.

Olvasóink írták

  • 1. dünnyögő 2011. május 20. 20:59
    „Na ott is dühöng a demokrácia.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt hajóval indul útnak az újabb gázai segélyflottilla

Tizenöt hajóból álló nemzetközi flottilla indul útnak június utolsó hetében, hogy segélyt vigyen a… Tovább olvasom