Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Havannai bíróság: bűnös a felforgatással vádolt amerikai

A várakozásoknak megfelelően bűnösnek találta a kubai kommunista vezetéssel szembeni felforgatás vádjában az ügyben eljáró havannai bíróság Alan Gross amerikai állampolgárt, akit akár 20 évi börtönre is ítélhetnek.

A kubai állami televízió beszámolója szerint a bírói tanács helyi idő szerint szombaton, kétnapos meghallgatás után mondta ki Gross bűnösségét. A büntetési tétel meghatározása még néhány napba telhet. Az ügyészség már közölte, hogy 20 évnyi szabadságvesztés kiszabását fogja kérni. Az ügy komolyan megterhelheti az amúgy is rossz kubai-amerikai kapcsolatokat, és fényt deríthet az Egyesült Államok kubai tevékenységének egyes részleteire. Gross egy alvállalkozó közbeiktatásával az amerikai kormány külföldi segélyszervezetének, a USAID-nek dolgozott.

A kubai hatóságok szerint számítógépeket, mobiltelefonokat és más modern, műholdas kommunikációs eszközöket osztogatott a szigetországban az ellenzék képviselői között, amivel Washington régi célját, a havannai kormány megdöntését szolgálta. Védői azt állítják, hogy a kubai zsidó közösséget látta el internetes kapcsolattal, és semmilyen bűncselekményt nem követett el. Az utóbbiak tagadják, hogy bármi közük lenne hozzá.

Egyes megfigyelők abban reménykednek, hogy politikai megoldással végződhet az ügy, és a 2009 decembere óta előzetes letartóztatásban lévő férfi hazatérhet. Egy washingtoni kongresszusi szakértő a minap úgy nyilatkozott, hogy a USAID alvállalkozója, a Development Associates International (DAI) a Bush-kormányzattól kapott megbízatást és fedezetet kubai programjára - a rendszerváltás előmozdítására -, de önállóan működik, amióta Barack Obama az elnök. "Sem a külügyminisztérium, sem a USAID nem tudja, hogy kik ezek, és mit csinálnak az amerikai kormány nevében, az amerikai adófizetők pénzén" - mondta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétverte a boltot, mert elfogyott a kedvenc süteménye

Szétvert egy cukrászdát Nagy-Britanniában egy nő mérgében, mert elfogyott kedvenc süteménye. Tovább olvasom