Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Hat halálos ítélet Urumcsiban

Gyilkosság vádjával hat ujgur nemzetiségű férfit halálra, egyet pedig életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt hétfőn egy középfokú bíróság Urumcsiban, Hszincsing-Ujgur autonóm terület székhelyén.

A kínai média valamennyi - első fokon - elítélt nevét közölte és részletesen idézte a bíróság indoklását. A hetedik elítélt azért kapott enyhébb büntetést, mert együttműködött a hatóságokkal, és segített az egyik vádlott elfogásában.
A hét ítélet az első a sorban, amelyet a július eleji, 197 halálos áldozattal és 1600 sérülttel járó urumcsi zavargásokért róttak ki.
A kínai bírósági iratok szerint az egyik elítélt öt ártatlan embert ölt meg egy tőrrel és egy franciakulccsal, továbbá felgyújtott egy épületet, amelyből 13-an voltak kénytelenek kiugrani. Az illető, Abdukerim Abduwayit, egymaga 260 ezer jüan (38067 dollár) kárt okozott. Mások négy embert halálra vertek, boltokat és járműveket fosztottak ki, rongáltak meg, s megint mások gabona és kőolaj-lerakatot gyújtottak fel, aminek következtében öten meghaltak. Az utóbbiak által okozott anyagi kár 1,37 millió jüan (közel 36 millió forint) a vádiratok szerint.
Az ügyészek tanúvallomásokat idéztek, boncolási jegyzőkönyveket nyújtottak be és videofelvételeket mutattak be a bíróságnak bizonyítékul .
A tárgyaláson több mint négyszázan voltak jelen, köztük a vádlottak családtagjai, az áldozatok hozzátartozói és újságírók. Az eljárás ujgur nyelven folyt szimultán tolmácsolással.
A napokban halálra ítélték azt a han nemzetiségű kínai férfit is, aki a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány egy játékgyárában június végén verekedést provokált, ami két ujgur nemzetiségű dolgozó halálához vezetett. Társa életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A verekedés okának akkor egy az interneten is megjelent szóbeszéd szolgált, amely szerint az ujgur férfiak megerőszakoltak két han nőt. A rendőrség később erre nem talált bizonyítékot.
Az Urumcsiban bekövetkezett július eleji zavargások feltételezések szerint a dél-kínai eset miatt törtek ki és torkolltak a hanok ellen irányuló erőszakos cselekményekbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselői költségtérítést kell visszafizetnie a kormányfőnek

Több mint 12 ezer font (3,5 millió forint) költségtérítést fizet vissza Gordon Brown brit kormányfő. Tovább olvasom