Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 10°C Még több cikk.

Háromnapos tűzszünet jön Jemenben

Az ENSZ jemeni különmegbízottja bejelentette, hogy 72 órás tűzszünet lép életbe Jemenben szerda éjféltől.
Iszmail Ould Sejk Ahmed hétfőn az ENSZ New York-i székházában jelentette be ezt közleményében. Tájékoztatása szerint a jemeni polgárháborúban érintett minden fél biztosította őt, hogy be fogja tartani a tűzszünetet, amely kezdetben 72 órára szól, és a továbbiakban meghosszabbítható.

A különmegbízott arra emlékeztette a hadviselő feleket, hogy a tűzszünet idejére véget kell vetni mindenfajta hadműveleteknek, "szabad és akadálytalan" hozzáférést kell biztosítani a rászoruló lakosokhoz, hogy megkaphassák a humanitárius segélyeket.

A tűzszünet betartásának ellenőrzését az ENSZ égisze alatt működő katonai bizottság (DCC) fogja végezni.

Röviddel az ENSZ-különmegbízott bejelentése Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök tudatta, hogy beleegyezik a háromnapos tűzszünetbe. A síita húszi lázadók azonban ilyen nyilatkozatot nem tettek, legalábbis a nyilvánosság előtt nem.

Közben Nagy-Britannia elkészített egy BT-határozattervezetet a jemeni tűzszünet betartásának támogatására. A dokumentum várhatóan az elkövetkező napokban kerül az ENSZ-testület napirendjére.

Előző nap, vasárnap azonnali tűzszünet bevezetését kérte Hádi ormányától és a síita lázadóktól az Egyesült Államok és Nagy-Britannia külügyminisztere, illetve Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja.

"Eljött az ideje a feltétel nélküli tűzszünetnek, majd a tárgyalásoknak" - hangsúlyozta John Kerry amerikai külügyminiszter a közel 6900 halálos áldozatot követelő konfliktusról Londonban tartott tanácskozás után. Az amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy folyik a közvetítés a száműzetésben lévő, nemzetközileg elismert kormány és az ország nagy részét ellenőrző húszik között.

A jemeni polgárháborúban Hádi elnök kormánya, illetve az Ali Abdalláh Száleh volt elnökhöz hűséges Irán-barát síita húszi lázadók állnak egymással szemben 2015 márciusa óta. Az ENSZ szerint a konfliktusnak közel 6900 halottja van.

A lázadók ellenőrzik a fővárost, Szanaát, valamint Nyugat- és Közép-Jemen északi régióit. A Hádit támogató erők visszahódították az ország déli övezeteit, de nehezen haladnak előre, dacára a szaúdiak vezette arab szövetség számos járulékos veszteséget okozó intenzív légitámadásainak is.

Október 8-án a Rijád által vezetett szövetség légitámadásában az ENSZ adatai szerint 140-en haltak meg és 525-en sebesültek meg egy szanaái gyászszertartáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz pusztított egy indiai kórházban, sok beteg meghalt

Tűz pusztított egy indiai kórházban, sok beteg meghalt
Szemtanúk szerint az alsóbb emeleteken tartózkodók közül egyesek kitörték az ablakokat, és… Tovább olvasom