Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Haiti: sátorvárosokat építenek vidéken

A haiti kormány bejelentette pénteken, hogy sátorvárosokat épít vidéken 4-500 ezer fővárosi számára, aki hajlék nélkül maradt a múlt heti földrengés miatt, és azóta az utcákon él.
Az új táborokat olyan helyekre telepítik, ahol már létezik néhány alapvető feltétel az ellátásukra. Az első a hónap végére készülhet el, mert el kell egyengetni a talajt, ki kell építeni a vízellátást és a csatornákat, be kell szerezni és fel kell állítani a sátrakat. Elsődleges az a szempont, hogy megelőzzék járványok terjedését a Port-au-Princ-ben, rögtönzött menekülttáborokban nyomorgók között - mondta Fritz Longchamp, az államelnöki iroda vezetője. A kiköltözés önkéntes lesz.

A főváros utcáin és környékén mintegy 470 ezer ember él kartondobozokból és más hulladék anyagokból összeeszkábált kunyhókban, melyek megvédik őket a napsütéstől, de nem fognak segíteni rajtuk, ha beköszönt az esős évszak. Ilyen, kisebb-nagyobb táborból mintegy 500 van, noha már mintegy 200 ezer lakos távozott a lepusztult vidéki településekre, ahonnan az elmúlt évtizedek során beköltözött a fővárosba.

Port-au-Princ-ben három helyszínen is folyik már az élelmiszer és víz szétosztása nagy mennyiségben. Az elnöki palotánál a brazil kéksisakosok 22 ezer liter vizet és tíz tonna - ez négyezer család háromnapi adagja - ennivalót osztanak ki a sorban álló ezreknek. Egy stadionban és a Delmas városnegyedben az ENSZ egy másik intézménye, az Élelmezési Világprogram 27 ezer embernek készül enni adni.

A főváros kikötőjét még csak részben sikerült helyreállítani. Péntekig négy hajó kötött ki, de a mólót felszabdaló, helyenként 40 centiméter széles repedések miatt egyszerre csak egy teherautó tud rakodni. Az olajkikötő továbbra is használhatatlan, tartályhajók nem tudnak kikötni, ezért az üzemanyag a Dominikai Köztársaságba érkezik, és közúton szállítják Port-au-Prince-be. Az amerikai katonaság 50 ezer napelemes rádiót oszt szét a lakosság között, hogy az emberek hírt kapjanak a fejleményekről és a hivatalos közleményekről.

A banki szolgáltatások a hét végén indulnak be, de egyelőre csak korlátozott mennyiségű készpénzt lehet majd egyszerre fölvenni. Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) felhívta a figyelmet arra, hogy a haiti fővárosban tízezer veszélyeztetett terhes asszony vár segítségre. Haiti a földrengés előtt is a legelmaradottabb hely volt a nyugati féltekén a várandós nők egészségi kockázatai szempontjából, s a következő hónapban 7 ezer szülés várható.

A szervezet külön a nők számára készült gyógyszerek, valamint szappan, pelenka és törölköző szétosztását tervezi. Arra készül emellett, hogy biztonságos helyeket hozzon létre a nők számára, akiket fokozottan fenyeget nemi erőszak az ilyen válsághelyzetekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ukrán elnök nacionalista vezetőt tüntetett ki

Viktor Juscsenko ukrán elnök posztumusz kitüntette Sztepan Bandera nacionalista vezetőt, akit egyes… Tovább olvasom