Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Gyújtogattak a migránsok a calais-i sátortáborban

A felszámolás alatt lévő táborban mintegy harminc sátort és viskót gyújtottak fel a távozó migránsok szerdára virradó éjjel.
Mintegy harminc sátort és viskót felgyújtottak távozó migránsok szerdára virradó éjjel a francia-brit határ francia oldalán a harmadik napja felszámolás  alatt álló calais-i sátortáborban.     
   
A szándékos gyújtogatások miatt felrobbant legalább két gázpalack, egy ember könnyebben megsérült, mintegy kétszáz migránst pedig át kellett helyezni a tábortól nyugatra egy üres telekre, a kikötői bevezető út közelébe - közölte Pas-de-Calais megye prefektúrája.   
   
A telep különböző pontjain éjfél és fél négy óra között ütött ki tűz több tucat sátorban a közigazgatási hatóság szóvivője szerint.    
   
"Egyes közösségeknél szokás, hogy felgyújtják a lakhelyüket,  amikor azt el kell hagyniuk" - hangsúlyozta a szóvivő. "A tűzoltók  mindenhol megkezdték a tűzoltást és megakadályozták a tüzek terjedését" - tette hozzá. 
     
A prefektúra azt is jelezte, hogy számítottak a jelenségre, miután a tábor déli oldalának márciusi felszámolásakor is a távozók  egy része felgyújtotta a sátrát. Emiatt előzetesen tűzoltókat irányítottak a táborba, a segélyszervezetek pedig előre poroltókat osztottak szét a migránsok között, akiknek egy része maga is beállt  a tűzoltók közé tüzet oltani, más migránsok viszont kavicsokkal dobálták meg a hatósági embereket.    
   
Patrick Visser-Bourdon rendőrfelügyelő elmondta, hogy 150-200 - elsősorban afgán és szíriai - migránst kellett a felgyújtott területről evakuálni, köztük tucatnyi kiskorú gyereket, őket a  segélyszervezetek és egy ápolónő helyezte biztonságba.    
   
Harmadik napja folytatódik a telep kiürítése, ahonnan busszal  szállítják át az önként távozókat kisebb csoportokban Franciaország  távolabbi befogadó központjaiba, ahol a migránsok benyújthatják  menedékkérelmüket. A kiürített sátrak és viskók lebontását kedden  megkezdték a hatóságok.    
   
A hatóságok szerdán is mintegy negyven buszt bocsátanak a migránsok rendelkezésére, az első járatok reggel megindultak az átmeneti szálláshelyekre.   
   
"Ami most történik Calais-ban, az Franciaország szép arca. Humanitárius akció folyik, amely tekintettel van a háború elől menekülő és menedéket kérő férfiakra és nőkre, s amely akciót  határozottan hajtjuk végre" - mondta szerdán Manuel Valls miniszterelnök.   
   
A belügyminisztérium tájékoztatása szerint kedd estig valamivel  több mint 4 ezer ember hagyta el önként a telepet, amely a Nagy-Britanniába távozni szándékozók gyűjtőhelyévé vált az elmúlt időszakban.      
   
A "dzsungelként" elhíresült nyomortelepen a kiürítés előtti hétvégén mintegy hat-nyolc ezer ember volt, főleg Afganisztánból, Szudánból, Eritreából érkezettek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civileket raboltak el és öltek meg Afganisztánban

Több tucat civilt raboltak el, és sokukat megölték tálib szélsőségesek Afganisztán középső részén, Gor tartományban. Tovább olvasom