Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Gyomirtón csúszhatott meg a horvát vonat

- A horvát hatóságok azt gyanítják, hogy a sínekre permetezett gyomirtószer okozhatta a Split mellett pénteken történt vasúti szerencsétlenséget - erősítette meg Davor Svalina vizsgálóbíró a horvát sajtóban megjelent információkat.
A Jutarnji List című zágrábi lap idézte hétfőn a vizsgálóbírót, aki a kétnapos helyszíni vizsgálat után  megerősítette, hogy a nyomozás arra a szerre összpontosul, amellyel  közvetlenül a tragédia előtt permetezték le tűzvédelmi okokból a  sínek mentén burjánzó gyomokat. Svalina szerint csak az ügyészségi  vizsgálat után derül ki, hogy a gyomirtó felvitelének a módja vagy  maga a gyomirtó tehető felelőssé a tragédiáért.   

A rendőrség ismeretlen tettes vagy tettesek ellen tett  feljelentést közbiztonság súlyos veszélyeztetése címén.  

Hétfőn Zágrábba viszik a szóban forgó szert - a horvát sajtó egy  Tordon nevű készítményt emleget - és a szerencsétlenül járt vonat  adatrögzítő műszerét. Svalina az eddigi vizsgálatokból arra  következtet, hogy a szerrel legalább négy órával a vonat érkezése  előtt kellett volna lepermetezni a síneket, holott a baleset napján  a szerelvény érkezése előtt alig tíz perccel végezték a gyomirtást.  A vizsgálóbíró szerint olyan feltételezések is vannak, hogy a  szerrel nem lett volna szabad locsolni a síneket.  

Svalina megerősítette, hogy a horvát vasúttársaság a gyomirtó  folyadékot a zágrábi Intrade nevű vállalattól szerezte be, amelyet  húsz éve jegyeztek be állateledelek és termékek gyártására, illetve  forgalmazására, továbbá utazótáskák forgalmazására, miközben  árucikkek behozatalával és külföldi vállalatok képviseletével  foglalkozott. Kihallgatták Ivan Medakot, a vasúttársaság  környezetvédelmi szolgálatának vezetőjét - aki a szer beszerzéséért  volt felelős -, illetve Drago Rogulja tűzvédelmi felelőst is.  Krunoslav Borovac rendőrségi szóvivő találgatásoknak nevezte azokat  a sajtóhíreket, hogy gyanúsítottként kezelik őket. Mint mondta,  eddig mindenkit szemtanúként hallgattak meg az ügyben.  

A Zágrábból Splitbe tartó személyvonat pénteken siklott ki a  Split melletti hegyvidéken. A vonat egy lejtőn gyorsulni és inogni  kezdett, nem tudott fékezni, és kisiklott. A szűk szurdok szikláinak  köszönhetően nem zuhant a közeli, több száz méter mély szakadékba. A  balesetben hat ember életét vesztette, 55-en megsérültek.   

A tragédia után egy órával a baleset helyszínére küldték a  gyomirtást végző pályafenntartó kocsit, amely ugyanott siklott ki,  mert nem tudott fékezni. A sérültekért küldött vonat kereke is  megcsúszott, ezért nem érkezhetett meg a tragédia helyszínére. A  három eset azonnal a gyomirtóra terelte a hatóságok gyanúját. Sík  terepen egy tesztszerelvénnyel vizsgálták a fékek viselkedését, és  ez a vonat is csúszott, miután a sínekre rávitték a gyomirtó  permetet.  

Horvátországban hétfőn gyásznapot tartanak a baleset  áldozatainak emlékére. A halottak emlékére a spliti Lovrinac  temetőben gyászünnepséget tartanak. A vonatot várhatóan a nap  folyamán távolítják el a baleset helyszínéről, hogy megindulhasson a  forgalom Zágráb és Split között.


Korábban:
Elképzelhető, hogy tűzoltók által használt vegyi anyagok okozták azt a pénteki vonatbalesetet Horvátországban, amelyben hatan meghaltak és 55-en megsebesültek. A tragédia okát kereső szakértők most azt vizsgálják, hogy síneken talált anyag vezethetett-e a vonat kisiklásához - közölte vasárnap a rendőrség. Hétfőn nemzeti gyásznapot tartanak Horvátországban.

Krunoslav Borovec, a horvát rendőrség illetékese szerint elképzelhető, hogy a gyorsvonat fékrendszere azért nem működött, mert belekerült az a tűzoltáshoz használt vegyi anyag, ami nem sokkal a baleset előtt ömlött a sínekre a közelben. A horvát televíziónak adott nyilatkozatában a rendőrtiszt úgy fogalmazott, hogy a baleset okainak feltárásával foglalkozó vizsgálat "egyik fő iránya" ezen a vonalon halad. A Split városa közelében történt pénteki balesetben hatan - köztük külföldiek - vesztették életüket. A kisiklott szerelvényen körülbelül kilencven utas volt, közülük 55 embert szállítottak kórházba. Az áldozatok tiszteletére hétfőn nemzeti gyásznapot tartanak Horvátországban. A pénteki tragédia volt a legsúlyosabb baleset a horvát vasútvonalakon 1974 óta. Akkor 152 ember halt meg, miután egy gyorsvonat vezetője elvesztette az irányítást a szerelvény fölött, és az teljes sebességgel beszáguldott a zágrábi főpályaudvarra.

Olvasóink írták

  • 1. urbaniastapista 2009. július 27. 12:45
    „Nem ártana frissíteni, tegnap este óta már a gyomirtó és a belekevert olaj a hibás.
    http://index.hu/kulfold/2009/07/27/kiserleti_anyaggal_bekent_sin_csuszasa_okozta_a_halalos_horvat_vonatbalesetet/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már jól van Sarkozy

Jól van a vasárnap kórházba szállított francia államfő. Az államfő egyik barátja, Patrick Balkany szerint Sarkozy "kitűnően van, éhes. És állandóan panaszkodik valami miatt. Tehát minden rendben." Tovább olvasom