Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Gyilkossággal végződő szexuális bűntényért halált akarnak a svájciak?

A halálbüntetés visszaállítását kezdeményezik Svájcban a gyilkossággal végződő szexuális bűntettek esetében.
A népszavazás kezdeményezőjének képviselője, Marcel Graf pénteken bejelentette, hogy négy héttel ezelőtt nyújtották be a referendumot engedélyeztetésre. A kezdeményező, aki egy áldozat hozzátartozója, bizottságot hívott életre, amely a népszavazáshoz szükséges aláírásokat gyűjti majd. Mint Graf közölte, a bizottság mögött nem áll politikai csoportosulás. Az Amnesty International szóvivője szerint a halálbüntetés ellentétes a svájci politikai kultúrával, ráadásul az alpesi ország is ratifikálta a halálbüntetést megtiltó Emberi Jogok Európai Konvencióját. Európában egyedül Fehér-Oroszországban van érvényben halálbüntetés. Svájcban 1942-ben törölték el a polgári büntető törvénykönyvben a halálbüntetést, 1992-ben pedig háború esetére is törölték a katonai büntető törvénykönyvből. Az utolsó kivégzés 1944-ben történt. 1985-ben sikertelen kísérletet tettek, hogy népszavazást írjanak ki a kábítószer-kereskedést halállal sújtó büntetés bevezetésére. A parlament érvénytelenítheti a kezdeményezést, ha ez jelentősen sérti a nemzetközi jogot. Georg Müller államjogprofesszor szerint ennek a tartalmi vizsgálatához túlságosan is későn fognak hozzá. Ha már 100 ezer ember írja alá a népszavazás követelését, akkor túl nagy a nyomás a parlamenten, hogy engedjen a népakaratnak - véli a nyugalmazott professzor. A Kereszténydemokrata Néppárt (CVP) pénteken "teljesen fölháborítónak" bélyegezte az aláírásgyűjtést, és mindent megtesz annak érdekében, hogy már az aláírások gyűjtése előtt megvizsgálják, hogy a referendum összeegyeztethető-e az alkotmánnyal és a nemzetközi joggal.

Olvasóink írták

 • 3. muskátli 2010. augusztus 22. 12:55
  „egyetértek az elöttem hozzászólókkal, de nem egyszerüen fejbelöni, hanem kinozni kell az ilyent, hogy megtudja mit is okozott”
 • 2. k29680 2010. augusztus 21. 20:18
  „Hogyan is írjam le én mit szeretnék ezzel kapcsolatban......Nem szeretném megbántani a sok liberális érzelmű embert akik itt is tiszteletüket teszik....SZEMET SZEMÉRT....Kiadni az elkövetőt az áldozat családjának ők büntessék meg......Aki embert vagy gyermeket öl HALÁL....”
 • 1. mr_akkush 2010. augusztus 21. 10:48
  „Halálbüntetésre igennel szavaznék.
  Aki szándékosan gyilkol, vagy erőszakol 10 éves kislányokat stb... azok nem valóak a társadalomba és a légkondicionált börtönökbe sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszországban idén 900 ezer hektár erdő égett le

A tűzveszélyes szezon kezdete óta Oroszországban 28532 helyen pusztított tűz, összesen közel 900… Tovább olvasom