Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Gyerekek haltak meg egy NATO-légicsapásban

Tizennégy civil - zömmel gyerek - halt meg egy NATO-légicsapásban szombaton a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - közölték helyi tisztségviselők.

A nemzetközi erőknek hónapok óta ez volt a legtöbb civil áldozatot követelő támadása az országban. A NATO helikoptereket mozgósított egy támaszpontja védelmére Navzad körzetben, mert azt megtámadták lázadók. A helikopterekről kiltt rakéták két lakóházat találtak el. Tizenkét gyerek és két nő halt meg, valamint megsebesült hat másik ember, három gyerek, egy nő és két férfi - olvasható a tartományi kormányzóság közleményében.

A NATO vezette afganisztáni biztonsági erőkhöz (ISAF) már eljutott az értesülés, miszerint civilek halhattak meg egy légicsapásban. A helyszínre utazik a koalíciós erők és az afgán hatóságok közös vizsgálóbizottsága, hogy felderítse az eset részleteit - közölte Tim James őrnagy, ISAF-szóvivő. A körzet egyik afgán törzsi vezetője elmondta a francia hírügynökségnek, hogy a halálos áldozatok közül 12 ugyanahhoz a családhoz tartozott. Ő úgy tudja, hogy a sebesültek száma tíz - tette hozzá.

Az afgán vezetés és a nyugati koalíciós erők viszonyában különösen kényes pont, hogy a lázadók elleni katonai támadásokban sokszor polgári személyek is meghalnak. Ráadásul ezek az esetek megnehezítik a nyugatiak dolgát az afgán lakosság bizalmának elnyerésében és így a lázadók elleni harcban. Az északkelet-afganisztáni Nurisztán tartomány kormányzója szintén az AFP-nek nyilatkozva elmondta vasárnap, hogy a már ismert tálib áldozatokon túl a NATO gépeinek légitámadásban 20 rendőr és 18 afgán civil is meghalt egy szerdai összecsapásban a tartományban.

Több száz tálib felkelő és az afgán biztonsági erők órákon át tartó tűzharcot vívtak egymással Duab körzetben. Közben rövid időre a lázadók kezére kerültek a körzet egyes részei. Az összecsapásban a NATO vezette koalíciós erők is részt vettek, légicsapásokkal segítve a földön harcoló afgán katonákat, illetve egy 100 fős különítmény is a helyszínre érkezett. Az akkori jelentések még csak arról szóltak, hogy a lázadók veszítettek 17 embert. Közben azonban kiderült, hogy a NATO-gépek pilótái összetévesztettek több rendőrt a lázadókkal, ezért rájuk is lőttek. Civilek azért haltak meg a légitámadásban, mert a tálibok - akik civil ruhában voltak - elvegyültek egy település lakói között, így mindannyiukat lövések érték - mondta Dzsamalddin Badar kormányzó

Olvasóink írták

 • 10. Yoav 2011. június 01. 09:17
  „Csak azt tudnam,mi koze Izraelnek Libya-hoz???”
 • 9. Joco124 2011. május 30. 10:00
  „Ezért nincs vége soha az öldöklésnek.”
 • 8. Contar 2011. május 30. 07:39
  „Mostanában olvastam valahol, remélem jól emlékszem a szövegre:
  A terrorizmus a szegények háborúja, a háború a gazdagok terrorizmusa.”
 • 7. janika 2011. május 30. 05:53
  „Itt egyenlőre a kimoderálással kezdődik! Utána lehet, hogy a gyilkolással, ha valaki a lényegre tapint?”
 • 6. iux 2011. május 29. 21:29
  „Mindig is egy arogáns,szemét volt az USA!Most is megmutatta igazi énjét!
  És még ezek papolnak emberi jogokrol!A legnagyobb teroristák Ők maguk!”
 • 5. reszegenisjozan 2011. május 29. 19:03
  „4. háté 2011.05.29. 16:09

  Már itt van, Egyelőre csak az izraeli jelzésű vízágyúkat, kémkedő repülőgépeket látjuk. Amit látunk az csak a jéghegy csúcsa. A többi csak sejtjük.

  Nagy hatalommal rendelkező családok érdekei miatt halnak meg ártatlan gyerekek, civilek, ráadásul magyar katonák is. Természetesen "véletlenül" ez a pár család zsidó.

  Izraelben már nem tudják ellenőrzésük alatt tartani a világ legnagyobb koncentrációs táborát (mivel Egyiptom megnyitotta a határt), tehát jövünk mi. Ez van.”
 • 4. háté 2011. május 29. 16:09
  „A demokrácia, az igazság osztás jegyében - 12 gyermeket gyilkoltak le!
  -lehet nálunk is eljön ez a segítség?”
 • 3. GabeszI 2011. május 29. 15:43
  „Kérdezem én, ezeket a háborús bűnösöket mikor viszik el Hágába, mint Milosevic-et vagy Mladic-ot? Ja, ezek amerikaik, bocs majd elfelejtettem. Van akinek szabad, USA, Izrael, mindenki más meg háborús bűnös. Kezd nagyon hülye lenni a világ.”
 • 2. turtle 2011. május 29. 14:21
  „Hát ott meg az a baj, hogy nem viselnek egyenruhának látszó öltözetet. Pedig akkor az ellenség is jobban rettegne.”
 • 1. SC 2011. május 29. 12:53
  „A vessző nem kell a főcímben...
  Az Usa elvitte nekik a demokráciát és a békét!...:-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán - Helyreállították a Fukusima-II atomerőmű 5. blokkját

A szombati leállás után vasárnapra helyreállították a márciusi természeti katasztrófában súlyosan… Tovább olvasom