Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Görögország NATO-vétóval fenyegeti Macedóniát a neve miatt

Nem jutott dűlőre a NATO további bővítése kérdésében a tagállamok külügyminiszteri értekezlete. A csütörtökön Brüsszelben tartott tanácskozás az áprilisi bukaresti NATO-csúcsot készíti elő, amelyen a várakozások szerint meghívják a szövetség tagjai sorába Horvátországot, Albániát és Macedóniát.
Bár a legtöbb ország támogatta a hármas bővítést, Macedónia sorsa koránt sem eldöntött. Görögország ugyanis vétóval fenyegetőzik arra az esetre, ha Szkopje nem mond le a Macedónia név használatáról. A déli szomszéd ugyanis attól tart, ha hivatalosan ezen a néven elismerik Macedóniát, akkor az igényt formál Görögország hasonló elnevezésű, többségében macedónok lakta régiójára. Ugyanakkor a tagállamok többsége úgy véli, hogy a több mint évtizedes vita valójában a kétoldalú viszony kérdése, amelynek rendezése nem tartozik a NATO-ra, következésképpen az nem lehet akadálya Macedónia felvételének. Macedónia hivatalos nevében ott szerepel a "volt jugoszláv köztársaság" megkülönböztetés is, amelyet annak idején éppen Athén nyomására erőszakoltak rá az egykori délszláv tagköztársaságra. A hármas bővítést huzamosabb idő óta Magyarország szorgalmazta, és élére állt a "bővítés barátai" nevű nem hivatalos csoportnak - mondta el Göncz Kinga külügyminiszter csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján. A budapesti diplomácia egy nem hivatalos dokumentumot is köröztetett, amelyben kifejtette, miért fontos a Balkán stabilizációja szempontjából a három ország meghívása a szövetségbe. A bukaresti csúcson egyébként várhatóan erős tagsági perspektívát kínálnak Ukrajnának és Grúziának, ám ennek formájáról még folynak a színfalak mögötti egyeztetések. A fő kérdés, mennyire legyenek tekintettel Moszkva érzékenységére, különösen figyelembe véve, hogy Vlagyimir Putyin leköszönő orosz elnök is részt vesz a csúcstalálkozón.

Olvasóink írták

  • 2. legal 2008. március 07. 07:36
    „Előre bocsájtom, nem vagyok történész, sem nyelvész, de nekem az rémlik fel a Jugoszláviából kivált Macedonia egy vezető politikusa azidőbeli éppen helyreigazító nyilatkozatából - pontosan a Görögökkel keletkezett tárgybeli vita kapcsán -, hogy a kivált tagköztársaság nevét helyesen (k-val) Makedóniának kell és illik mondani, szemben a Görög Macedóniával. Ez fejez ki valamiféle etnikai stb. ténylegesen fenálló elkülönülést. Figyeltem: a magyar politika és a média munkatársai nem vették figyelembe ezt a használat igényt, azóta is folyamatos tévedésben vannak.”
  • 1. FeriAnatallus 2008. március 06. 17:57
    „"Macedónia igényt formál Görögország hasonló elnevezésű, többségében macedónok lakta régiójára". Természetesen a Délmagyar nem földrajzi vagy külpolitikai szakfolyóirat, de könyörgöm! Ha már a lapban külföldi híreket is közölnek, legalább olyan szerkessze, aki alapvető műveltséggel rendelkezik ezen a téren! Görögország Macedónia (helyesen Makedónia) tartományában csak kisebbséget képviselnek a macedónok (=macedón szlávok), a tartományt nagy részben természetesen görögök lakják. Érthetetlen, hogy hogy maradnak benn az újságban ekkora sületlenségek, amit egy humán területek iránt érdeklődő, frissen érettségizett fiatal is simán kiszúr? A szerkesztőség külügy iránt érdeklődő tagjai tényleg nem hallottak még Görögország Makedónia tartományáról? De hogy ezt minek írom meg, nem tudom, mert az archívumba a cikk ugyanígy fog bekerülni, az garantálható...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovénia elismeri Koszovót

Belgrád hazarendelte konzultációkra ljubljanai nagykövetét és tiltakozott Ljubljanánál miután… Tovább olvasom