Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Görög sztrájk: néhány szakszervezet felvette a munkát

Két hét után fölvették a munkát pénteken Görögországban a szemetesek és az elektromos ipar dolgozói. Az ügyvédek és a nemzeti bank munkatársai azonban még nem fejezték be a sztrájkot. A szakszervezetek azért döntöttek az általános munkabeszüntetés mellett, hogy így tiltakozzanak a kormány nyugdíjreformja ellen.
A kabinet javaslatát azonban csütörtök este elfogadta a parlament. A legnagyobb érdekvédő szervezet ezután azt mondta, hogy hazai és az Európai Bíróságon fogja megtámadni a törvényt. A jogszabály elfogadása után több szakszervezet is a sztrájk beszüntetése mellett döntött.

A munkabeszüntetés hatalmas káoszt okozott az országban. Emellett hegyekben állt a szemét a városok utcáin. Csak Athénban 100 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze a köztisztasági vállalat munkába állt dolgozói. A kormány azért döntött a nyugdíjreform mellett, mert különben szerinte a rendszer nem lett volna fenntartható.

Jelenleg a nemzeti össztermék (GDP) 12,6 százalékát fordítják a nyugdíjakra. A szakértők szerint ez a szám 2050-ben a 25 százalékot is elérheti, és a rendszer összeomolhat. A kabinet ezért a 133 nyugdíjalapot 13 csoportba vonta össze, hogy kevesebb adminisztratív költség legyen. Emellett pedig arra biztatja a dolgozókat, hogy három évvel később menjenek nyugállományba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalai Láma és Nancy Pelosi találkozója

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Daramsalában találkozott a Dalai Lámával. A politikus… Tovább olvasom