Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Földrengés Olaszországban: 180 körül a halottak száma

A legfrissebb keddi adatok szerint már 179-re emelkedett az Olaszország közepén pusztított földrengés halálos áldozatainak száma. A legnagyobb pusztítást elszenvedett L'Aquila városban 34 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.
A hétfő hajnali rengés után az olasz földtani intézet 280 utórengést érzékelt.A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés hétfőn, hajnali fél négy óra után történt, és 30 másodpercen át tartott. A rengés középpontja Rómától kilencven kilométerre észak-keletre volt, Abruzzo régióban. A sérültek száma nagyjából 1500. A rengés miatt hetvenezren váltak hajléktalanná az olasz kormány becslése szerint, és tízezer épületben keletkeztek károk, amelyek közül sok javíthatatlan.

Korábban:

Eddig száz túlélőt húztak ki a közép-olaszországi földrengésben összeomlott épületek romjai közül. A mentőalakulatok éjszaka is folyamatosan dolgoztak a romoknál. Az olasz hatóságok hétfő esti adatai szerint a rezgés következtében már több mint 150 ember halt meg, a sebesültek száma mintegy 1500.

Az olasz kormány becslése szerint hetvenezer ember vált hajléktalanná a legalább 150 halottat követelő hétfő hajnali földrengés miatt.A földrengés epicentrumánál lévő L'Aquila városban és annak környékén egész éjszaka dolgoztak a mentőalakulatok a sötét mellett az közben eleredt esővel is küzdve, hogy megtalálják a még mindig a romok alatt heverő embereket. A mentőszolgálat közlése szerint száz túlélőt emeltek ki a romok közül. A rengéstől leginkább sújtott L'Aqulia város lakóinak többsége az éjszakára elhagyta a várost, újabb utórengésektől, illetve a meggyengült házak összeomlásától tartva. A hatóságok egy akár húszezer ember befogadására képes sátortábort állítottak fel a környéken - közölte a szükségállapotot hirdetett Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Az olasz kormány harmincmillió eurót tett félre a földrengéstől sújtott régió megsegítésére.

Az olasz mentőalakulatok elmondása szerint legalább 150 ember halt meg, akik közül 98-at már azonosítottak. A sérültek száma nagyjából 1500. A rengés miatt hetvenezren váltak hajléktalanná az olasz kormány becslése szerint, és tízezer épületben keletkeztek károk, amelyek közül sok javíthatatlan. A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés hétfőn, hajnali fél négy óra után történt, és 30 másodpercen át tartott. A rengés középpontja Rómától kilencven kilométerre észak-keletre volt, Abruzzo régióban.

Korábban:

Az olasz polgári védelem szóvivője szerint a földrengés sújtotta településeken az utórengésektől tartva, hétfőről keddre sokan az autójukban éjszakáznak, vagy rokonaikhoz költöznek ideiglenesen. A hatóságok szerint hétfő hajnali rezgés 26 városban és sok faluban okozott károkat. Az érintett településeken sok helyütt megszakadt az áram-, és vezetékes telefonszolgáltatás. Sok utat és hidat lezártak az utórengésektől tartva. 

A mentésben mintegy 5 ezren vesznek részt, akik több ezer összeomlott épület romjait vizsgálják át túlélők után kutatva, és arra figyelmeztettek, hogy halálos áldozatok száma jelentősen nőni fog.

Az olasz közbiztonsági hivatal vezetőjének elmondása szerint legalább tízezer épület rongálódott meg, aminek következtében több mint 50 ezer ember vált földönfutóvá. A földrengés Abruzzo régió fővárosában okozta a legnagyobb pusztítást. A hegyvidéki, L'Aquila középkori város épületeinek nagy részén repedések keletkeztek. A városi kórház előtt hétfőn több száz ember várt kezelésre, és az orvosok a szabad ég alatt látták el a sérülteket, mivel csak egy műtőt tudtak használni - írta az ANSA olasz hírügynökség.

A városban működő egyetemi kórházat pedig lezárták, mert félő volt, hogy az épület összeomlik. A súlyos sérülteket helikopterrel szállították át más városokba. Olaszország két geológiai törésvonalon fekszik, így gyakorta sújtják földrengések, főként az ország déli részét.

Olasz sajtóhírek szerint egyébként a mostani rezgést egy kutató már néhány héttel korábban előre jelezte. De a polgári védelem szóvivője, Agostino Miozzo hajthatatlanul azt állította, hogy ez nem lehetséges.


Korábban:
Legalább 27 ember halt meg Olaszországban a hétfő hajnali földrengésben, amely miatt több ezer épület dőlt romba - közölték az olasz hatóságok. Silvio Berlusconi olasz kormányfő szükségállapotot hirdetett ki, és lemondta hétfőre tervezett moszkvai útját.

A Richter-skála szerint 5,8-es erősségű földregés hajnali fél négy óra után történt. Epicentruma Rómától nagyjából kilencven kilométernyire észak-keletre volt, Abruzzo régióban.

Olaszországi földrengés – Pármából jelenti olvasónk

„Abruzzo megye tőlünk messze van, de a környékbeli kórházak is készen álnak az áldozatok fogadására és véradással is segíthetnek a helyiek. Viszont nem tanácsos útnak indulni a helyszínre, segítő szándékkal se, így is nagy a káosz, a tévéközvetítés is gyakran megszakad, a mentők, a polgári védelem is alig tud közlekedni. Minden olasz tévéadón szinte folyamatosan gyászzene szól. Most nem vigasztaló, hogy arról beszélnek, Japánban átlagban évente egy ilyen erősségű földrengés van, de ott nem okoz ilyen károkat.
Folyik a mentés és a vádaskodás is, állítólag a kisebb előrengések okán se lehetett előre jelezni a mostani katasztrófát, viszont van egy kutató, aki állítja, hogy ő előre szólt, de emiatt feljelentették, »vészhelyzettel való ijesztgetés« miatt." – írta olvasónk Sánta Anikó, az észak-olaszországi Parmaból, ahol december 23-án délután volt 5,2-es erősségű földrengés. Szerencsére áldozatokat nem követelt, de jelentős anyagi károkat okozott.

Érdekességképp küldött egy képet, amit egyik magyar ismerőse, Edit a decemberi földrengés epicentruma közelében, Reggio Emilia megyében készített. Náluk így repedt meg a fal.
Érdekességképp küldött egy képet, amit egyik magyar ismerőse, Edit a decemberi földrengés epicentruma közelében, Reggio Emilia megyében készített. Náluk így repedt meg a fal.Földrengés pusztított Abruzzóban
A mentőalakulatok több ezer összeomlott épület romjait vizsgálják túlélők után kutatva, és arra figyelmeztettek, hogy halálos áldozatok száma jelentősen nőni fog. Az eddigi hírek szerint legalább 27-en haltak meg a rengés miatt. Az olasz közbiztonsági hivatal vezetőjének elmondása szerint legalább tízezer épület rongálódott meg. A földrengés Abruzzo régió fővárosában okozta a legnagyobb pusztítást. L'Aquila középkori épületeinek nagy részén repedéseket lehet látni, és sok helyi lakos a rengést követően a szabad ég alá menekült a veszélyesnek ítélt házakból. A város kórháza előtt több száz ember vár kezelésre, és az orvosok a szabad ég alatt gyógyítanak, mivel csak egy műtőt tudnak használni - írta az ANSA olasz hírügynökség. A városban lévő egyetemi kórházat lezárták, mert félő, hogy összeomlik. A súlyos sérülteket helikopterrel szállították más városokba. Silvio Berlusconi olasz kormányfő szükségállapotot hirdetett, és bejelentette, hogy lemondva moszkvai útját L'Aquila városába utazik. "A mostani helyzetben hasznos lehet a kormányfő jelenléte a helyszínen" - közölte Berlusconi. Több európai ország már felajánlotta segítségét Olaszországnak, de arra egyelőre nincsen szükség - közölte az ANSA a közbiztonsági hivatal vezetőjére hivatkozva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar állampolgár halt meg Irakban

Vádat emeltek egy amerikai katona ellen Bagdadban, akit azzal vádolnak, hogy lelőtt egy magyar vállalkozót Irakban egy amerikai támaszponton - számolt be róla az AFP francia hírügynökség. A Miami Herald című amerikai napilap úgy tudja, hogy a magyar férfi a TOIFOR-nak dolgozott. Tovább olvasom