Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Földrengés Kínában - Több száz halott, ezrek a romok alatt

Már 400 körülire teszik az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományban szerda reggel bekövetkezett 7,1-es erősségű földrengés halálos áldozatainak számát, mintegy 10 ezer a sérült - jelentette a Hszinhua hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva.

A nagy területen rombolt földmozgás és annak utórengései a földdel tettek egyenlővé házakat, templomokat, benzinkutakat, kidöntötték a villanypóznákat. A térségben földcsuszamlások keletkeztek, utak mentek tönkre, megszűnt az áramellátás, megszakadt a távközlési összeköttetés, egy közeli víztározó fala szintén megrepedt, a víz elszabadulásának megakadályozásán dolgoznak - tájékoztatott Huang Liming, a dél-csinghaji Jüsu (Yushu) tibeti autonóm prefektúra kormányzatának főtitkárhelyettese.
700 katona dolgozik a romok eltakarításán, az utak megtisztításán, a törmelékek mozgatásán, hogy minél közelebb kerülhessenek a mentésre szorulókhoz. További több mint 5 ezer mentőt, köztük katonákat, egészségügyi dolgozókat, tűzoltókat küldtek a helyszínre.
"Mindenekelőtt a gyerekek megmentése a cél, az iskoláknál mindig sokan vannak" - idézi a hírügynökségi jelentés Kang Zifut, a mentésben résztvevő egyik katonatisztet. A helyi iskolák valamennyi épülete összeomlott, a beszámolók szerint a tanítás a földrengés pillanatában még nem kezdődött meg, a kollégiumból, akik tudtak, kiszaladtak, akik nem, azokat betemették a romok.
A helyszíni beszámolók az eluralkodott pánikról, félelemről és a gyászról írnak. Egyben arról tudósítanak, hogy szerdán délután sokan ültek autóba, mikrobuszokba, vagy traktoraikra és készülnek elhagyni a települést. Mások a már felállított sátrakban kaptak menedéket, a kormányzati telepen például 3 sátorban hatvan embert helyeztek el.
Időközben bejelentették, hogy a kínai központi kormány 200 millió jüant (29,3 millió dollár) folyósít a költségvetésből a földrengés sújtotta terület megsegítésére, a mentésre, az áttelepítésekre, az egészségügyi ellátásra és a járványmegelőzésre, valamint az elsődleges helyreállítási munkálatokra. A központi szakszervezeti szövetség 2 millió jüan segély elkülönítéséről döntött, az emberek veszteségeinek részbeni pótlására, és más nehézségek áthidalására.
A kínai államelnök Hu Csin-tao (Hu Jintao) és a kormányfő Ven Csia-pao (Wen Jiabao) utasította a helyi vezetőket a szakszerű és gyors intézkedések megtételére, a károsultak ellátására. Huj Liang-jü (Hui Liangyu) miniszterelnök-helyettes már a helyszínre érkezett, ő irányítja majd a mentést.
A legfrissebb jelentések szerint a csinghaji Batang repülőtérrel visszaállt a korábban megszakadt rádiókapcsolat és gond nélkül tudja fogadni a segélyszállítmányokat, a mentő alakulatokat.
Csinghaj érintett térségében eddig 18 utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 7,1-es földrengés után mérték.
A Csinghaj tartomány nagyrészt tibeti nemzetiségűek lakta részén található Jüsu (Yushu) tibeti autonóm prefektúra - ahol a földrengés epicentruma volt - lakóinak száma negyedmillió. 97 százalékuk tibeti nemzetiségű. A csinghaj-tibeti fennsíkon, mintegy 4000 méteren helyezkedik el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel légikatasztrófa - Ezrek állnak sorba az elnöki házaspár ravatalánál

Lengyelek ezrei álltak sorba szerdára virradó éjjel a varsói elnöki palotánál, hogy leróják… Tovább olvasom