Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Fico vesztett, a fuvarozók nyertek

Robert Fico miniszterelnök vereségével, és a fuvarozók győzelmével végződött a keddi pozsonyi sajtó szerint az elektronikus útdíj bevezetése következtében kirobbant nyílt konfliktus Szlovákiában.

A Pravda című független napilap rámutat: bár a kormányfő meghátrált a fuvarozók követelései előtt, a felek megállapodását követő hétfői sajtóértekezleten mégis mindezt úgy próbálta eladni, mintha az egész megoldás a saját ötlete lett volna, s szóban ezzel meghátrálását győzelemre változtatta. Ez Fico szónoki képességeire vall. A miniszterelnök még néhány napja ugyanis azt hangoztatta, hogy válság idején lehetetlen az adócsökkentés. Az elektronikus útdíj pedig tulajdonképpen egyfajta adó.

Az újság szerint a kormányfő meghátrálásának legfőbb oka, hogy a kamionosok tiltakozásai országos mérteket öltöttek, és országszerte megnyerték a lakosság szimpátiáit.

"Ha a tiltakozás valakinek kellemetlenné tette az életét, az elsősorban Robert Fico volt. Kormányzása idején ugyanis első ízben történt meg, hogy a valóságban országos tiltakozással kellett szembenéznie. S mint politikai karrierjében mindig, most is alkalmazkodott a közvéleményhez. Bár nem úgy nézett ki, de meghátrált" - írta a Pravda.

A liberális Sme úgy látja: Robert Fico a teherfuvarozókkal való megállapodás által olyan helyzetbe került, amikor "nagyon nehéz volt beismernie, hogy saját korábbi kijelentéseit cáfolja, és minden fronton visszavonul".

"A kamionosok mindenkinek megmutatták, mi az, amiből (Fico) ért. És sokan ezt a kezelési útmutatót szívesen megjegyzik" - húzta alá vezércikkében a Sme.

A Hospodárské Noviny szerint Fico a megállapodás nyilvánosságra hozatalakor állandóan azt hangoztatta, hogy a legfőbb intézkedést - a gázolaj forgalmi adójának csökkentését, ami a költségvetés számára százmillió eurós bevételkiesést jelent - az emberek érdekében, s nem a kamionosok nyomására hozta meg. A tekintélyes lap szerint ez nem más, mint választások előtti kampányfogás.

Politikai elemzőkre hivatkozva az újság úgy véli: nem valószínű, hogy ez az ügy az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) választói körében megtépázná a párt, illetve a pártelnök Fico népszerűségét.

Olvasóink írták

 • 12. akinemfél 2010. január 13. 09:02
  „Ahol van demokrácia ott lehet tiltakozni,sot eredményt is elérni. Azért megy jol a Szlovákoknak,mert ott van
  demokrácia. Lengyelországban is jol mennek a dolgok,mert ott is van demokrácia. Magyarországon nem alakulhat csak úgy egy új párt ! Hol élnek egyesek ?!”
 • 11. józanparaszt 2010. január 13. 07:42
  „nyugtával dícsérd a napot! most akármennyire is szimpi az eredmény, vigyázzunk! a politikus az akkor is politikus!”
 • 10. igazmondó 2010. január 13. 07:10
  „SZDP... vicckategória.”
 • 9. Dörgés 2010. január 13. 00:39
  „Szlovák fuvarosoktól lenne mit tanulnunk. És az összes itteni politikusnak meg mutatni.”
 • 8. szocdem 2010. január 12. 18:16
  „Kedves fortuna54!

  Nem kell nekem pártot lapitani - van. ÉS TÖKÉLETES!!!:))))

  HA nem hiszed olvasd el:
  http://szdpgyor.blogspot.com/

  (Az országos program kb. fele itt van leírva.)”
 • 7. Mankapunka 2010. január 12. 18:04
  „Marcal 2-n lennénk egypáran politikusok!!!!!!!!!”
 • 6. fortuna54 2010. január 12. 17:12
  „5-ös.Mért nem alakitasz te,egy valamire való pártot? Ez sem jó,az sem jó,hát akkor mondjál valami jobbat.”
 • 5. szocdem 2010. január 12. 16:55
  „sont olvtárs!

  Mindenütt máshol összefognak, csak itt nem:)))
  Oszkó és Bajnai félék azt csinálnak a lakossággal amit akarnak. Jól tudjuk ezt mindannyian. Ők is tudták, azért vállalták el ezt az erkölcstelen kormányzást..
  A szlovák szocdemek (no meg a többi európaiak) amúgyis támogatottságot élveznek, és még jó hogy figyelnek a lakosság teherbíró képességére, mert aszocdem ideológia nem enged mást:)) Azért jobb nekik mint nekünk, azért van eurójuk, és azért nem lesz nekünk, mert Jobbikot, meg MDF-t támogat a kisember, mert eccerüen nem érti meg hogy mi az érdeke.. Amíg ez így van, csak irigykedhetünk. (A magyar pártok kivétel nélkül neoliberálisok - a Fidesz is!)”
 • 4. sont 2010. január 12. 16:21
  „Érdekes ott összetudnak fogni az emberek.”
 • 3. Angels777 2010. január 12. 15:08
  „ez nem üzemanyagról szól... az előttem kérdezőknek”
 • 2. Agent 2010. január 12. 14:26
  „Ha jól tudom 13 Cent-el lett olcsóbb a gázolaj.”
 • 1. hellboy780917 2010. január 12. 13:00
  „ezek szerint akkor tótéknál már olcsóbb a gázolaj mint idehaza? mennyivel csökkentették az adót? erről nem szólt a cikk...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az M7-esen halálos balesetet okozott a Horvát Néppárt vezetője

Halálos balesetet okozott Magyarországon Radimir Cacic, a Horvát Néppárt (HNS) vezetője - közölte… Tovább olvasom