Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Fico: a nacionalista Fidesz a térség fő problémája

Szlovákia - A szélsőségesen nacionalista Fidesz a közép-európai térség problémája - véli a szlovák kormányfő. Robert Fico erről a közszolgálati Szlovák Rádió Szombati Párbeszédek című vitaműsorának nyilatkozott. "Nem Gyurcsány Ferenc a fő probléma" - hangsúlyozta Fico azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy mikor várható kétoldalú, szlovák-magyar kormányfői találkozó.
Hozzátette: "ennek a közép-európai térségnek az Orbán Viktor vezette, szélsőségesen nacionalista Fidesz párt a problémája, amely hatalmas reális veszélyt jelent. Nagy instabilitást okozhat e térségben, ha megnyeri a választásokat."

Arra a kérdésre, hogy szlovák részről Ján Slota, a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt (SNP) elnöke nem jelent-e ugyanilyen veszélyt, Fico azt mondta: a pozsonyi kormánykoalíció második legnagyobb tömörülésének számító Szlovák Nemzeti Párt vezetője ugyan időről időre szintén expresszíven fejti ki álláspontját, "de a kormány dönt, és a kormány nem tett semmi olyat, ami csorbítaná a kisebbségek status quóját".

Robert Fico szerint "még veszélyesebb, hogy Orbán úr eljön Szlovákia területére, például az Magyar Koalíció Pártja (MKP) ünnepségére". Ezzel az MKP megalakulásának tizedik évfordulóján, múlt szombaton tartott ünnepségre utalt, amelyen a Fidesz elnöke is jelen volt. Vendégként tiszteletét tette a rendezvényen Iveta Radičová, a két szlovák ellenzéki párt és az ugyancsak ellenzéki MKP közös államfőjelöltje is.

"Még nagyobb veszélyt látok abban, hogy valamilyen köztársaságielnök-jelölt hagyja magát a Fidesszel ünnepeltetni. Ez már a világ vége" - jelentette ki a szlovák kormányfő. Úgy véli, az elnökjelölt asszonynak ki kellene mondania, hogy mindezt nem gondolta komolyan. "Komoly helyzet akkor áll elő, ha a Fidesz nyer, és olyanok a kisebbségeket illetően a kapcsolataink, amilyenek" - tette hozzá Fico.

Véleményt mondott magyar kollégája belpolitikai lehetőségeiről is: "Gyurcsány úrnak most nem könnyű a magyar politikai színtéren. Nem engedheti meg magának azt, amit talán megengedhetne, ha erős politikai párt pozíciójában lenne, többségi kormánya lenne" - fejtegette a szlovák kormányfő. Hozzá tette: "neki egy kicsit reflektálnia kell arra, hogyan hullámzik a magyar politikai paletta. Bizonyos kérdésekben muszáj olyannak lennie, hogy egy kicsit nemzeti legyen, hogy a nemzetiségi kisebbségekről szó essen. Mindent egybevetve értem őt, s úgy gondolom, Gyurcsány úr belpolitikai szempontból racionális viselkedik."

Fico Gyurcsányt továbbra is szívesen látja szlovákiai látogatáson. "Mindkettőnknek érdeke a kölcsönös találkozó, meg is ejtjük" - nyilatkozta a szlovák kormányfő. Legutóbb azért hiúsult meg a két miniszterelnök találkozója, mert Ján Slota lovas bohócnak nevezte Szent István királyt.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. eee 2008. június 30. 15:10
  „Csak volt, baltazar !”
 • 30. ccc 2008. június 30. 08:16
  „Slotának biztos, hogy nem Gy. F. a problémája.”
 • 29. homer 2008. június 29. 13:49
  „Term. 23.-nak.”
 • 28. homer 2008. június 29. 13:49
  „"3.-nak!
  Bár a kérdés nem nekem szólt, de megpróbálom megválaszolni.
  A kettős állampolgársággal(még az érintet országok eu-s csatlakozása előtt ugye) valóba megindult volna egyfajta munkaerőbevándorlás magyarországra.
  Csakhogy pont ennek köszönhetően( ld. Anglia, Írország példáját) Magyarországon is komoly gazdasági fellendülésvehette volna kezdetét.”
 • 27. baltazár 2008. június 29. 10:36
  „Nem a fidesz a probléma ficó, hanem önmagad a probléma.
  Ha magyarok elveszik tőled szlovákiát akkor sem szólhatsz semmit.
  Szlovákia több része a magyaroké volt és az is marad bármennyii ideig bitorlod, ezt jól vésd az eszedbe. Én azt mondom ficó rettegj
  és félj amig élsz.”
 • 26. mai 2008. június 29. 07:10
  „Orbán Viktor 1998-2002 közötti miniszterelnöksége idején nem harapta le sem Fico, sem Slota orrát. Mi magyarok is kiállhatunk saját nemzetünk érdekei mellett. Orbán soha nem mondott ki olyasmit egyetlen szlovák történelmi személyiségre, hogy "lovas bohóc". Úgy hogy nem kell becsinálnunk, nem teszünk semmit radikális módon. Sőt, jelen külpolitikánk éppenséggel ennél puhányabb már nem is lehet. Éppen ezért érzi magát fölényben, kezdeményező helyzetben Fico.”
 • 25. szkíta 2008. június 28. 22:52
  „Ezek szerint nemcsak a délmagyar vérvörös viccújság,hanem a kisalföld is.Ja ugyanaz a tulaj.”
 • 24. kíváncsi 2008. június 28. 21:43
  „ken! várom a válaszod !!!”
 • 23. kíváncsi 2008. június 28. 21:20
  „ken ! a kettős állampolgársággal mi járt volna ? Csak egy igazolvány ?
  Fejts ki bővebben !Mert annó, bírók,jogászok elmondták.
  Te hogy tudod ?”
 • 22. ken 2008. június 28. 21:10
  „Az a baj, hogy a magyar kormány külpolitikája vállalhatatlan. Gyenge, önfeladó, erőtlen, teszetosza. És ez csak néhány jelző, a legfinomabbak közül. Amikor tehát az előttem szóló azt mondja, hogy legalább a külpolitikát illetően össze kellene fogni: hát, nehéz olyan külpolitikát képviselő politikusokkal az összefogás, akik a határon túli magyarok kettős állampolgárságának az elutasításáért kampányoltak. Ez a gerincvesztettség, ez az idegen érdekeknek való állandó megfelelési kényszer jellemzi a mostani magyar külpolitikát, amely nem képes sarkára állva felemelni a hangját a kisebbségben élő magyarokért. Lásd: délvidéki magyarverések, kárpátaljai szoborrongálások, felvidéki fenyegetettség...

  Ma nem létezik magyar külpolitika, csak magyar külpolitikai önfeladás. Ezt köszönhetjük Gyurcsány Ferencnek és kormányának!”
 • 21. Sorponyi 2008. június 28. 20:46
  „Tisztelt Szerk.!
  Nem illetném jelzővel, de van értelme vitatkozni azokkal, akiket nem érdekel a cikk, annak témája, Bárhol, bármikor csak a beléjük táplált lózungokat adják vissza, a nagy-politika beléjük táplált.
  Ami Ficot illeti, sem most, sem máskor nem érdemes komolyan venni /Bezzeg akkor nem igen kiabáltak, amikor Göncz Kingát gyalázta!/. Verheti ugyan a mellét, mert bejött a sokkterápia /amit próbálna itt bárki bevezetni!/, abban Neki nem sok érdeme van. Legfeljebb annyi, hogy a bevezetetteknek nem tett keresztbe. A tényleges eredmény viszont csak később lesz lemérhető. Az EUR bevezetése még nem minden !
  A magyar politikai erőkhöz pedig: Legalább a külpolitikában fogjanak össze !!”
 • 20. Webber 2008. június 28. 20:12
  „FICÓ 88 AKI ÉRTI GONDOLKODJON EL !!!!!!”
 • 19. idegen 2008. június 28. 20:06
  „Mondja ezt egy idióta ficó egy még idiótább slotával.Az nem számít hogy ők úton-útfélen sértegetik Magyarórszágot.Remélem hogy a fidesz nyeri a választásokat és akkor egy kicsit befogják a pofájukat,meg magyarórszágnak is jobb lenne.”
 • 18. 4you 2008. június 28. 20:04
  „Még üldözik őket a rendőrpalota elleni támadás miatt. :)”
 • 17. sandokan 2008. június 28. 19:50
  „Most nincs infoja a magyar titkosszolgálatnak a szlovák terroristákról?”
 • 16. blise 2008. június 28. 19:41
  „Kedves Cancer,
  1. a Kisalföld nem támadta OV-t, azt ahogy én a cikkből kiveszem Fico tette.
  2. ha Győrtől néhány kilométerre a szlovák fővárosban valaki megszólal Magyaroszággal kapcsolatban az igenis téma, és GYMS megyére is tartozik.
  3. vajon, ha most a két cikk közé beékeltünk volna egy Gyurcsány ellen kifogást emelő hírt, akkor már pártatlan lenne a lap, vagy akkor jobboldali, mert tolmácsolta egy harmadik személy véleményét?
  4. lekommunistázni a Kisalföldet kicsinyes dolog
  5. nem a Kisalföldétől eltérő véleményét moderáltuk ki, ha jobban megnézni, hanem a Kisalföldet gyalázó mondatait.
  üdv (a szerk.)”
 • 15. Cancer 2008. június 28. 18:59
  „elutasitom a gyulolkodest, nem erzem ugy, hogy gyalazkodtam volna, ha megis, bocsanat
  velemenyem szerint nevetseges, hogy Fico beszede, amihez GYMS megyenek semmi koze nincs kozvetlenul megjelenik a Gyurcsany cikk tarsasagaban,fooldalon,csak el kell olvasni a 2 cikket, igy egyutt minimum egy "jo huzas" a lap reszerol es minimum nem partatlan
  Fico szavai velemenyem szerint felhaboritoak a magyarsagra nezve, ezzel a masik cikkel pedig egyertelmu tamadas a fidesz ellen a Kisalfold reszerol
  nem gyalazkodni es uszitani akarok, bekeparti vagyok, de egesz egyszeruen ez nem korrekt
  amugy kar lehetoseget adni a hozzaszolashoz, ha lemoderaljak a kisalfoldetol eltero velemenyt
  nem karomkodtam, nem uszitottam
  ha ezt akarnam tenni, mas neven megtehetnem, mivel egy hozzaszolashoz meg csak regisztralni sem szukseges es barmilyen fiktiv email cimet meg lehet adni...
  50 kulonbozo neven beirhatnam, hogy "Cancer, igazad van"”
 • 14. szeremle 2008. június 28. 18:50
  „Fico beszél, Meciarral meg Slotával a hátában? Adja az Isten, hogy Orbán nyerjen, s végre ne legyünk az egykori Magyaroroszágon erősködő minihitlerek köcsögjei. Mert Gyurcsány, Göncz Kinga meg a többi senkiházi ezt tette velünk. Hazaáruló, semmirekellő politikusok. Felelniük kellene!”
 • 13. ken 2008. június 28. 18:45
  „Fico azért támadja Orbánt, mert tudja, ha ő visszajön, számonkérhető lesz a magyar külpolitika, nem olyan szar önfeladó, mint a mai. A mostani kormányunk csak az izraeli érdekeket tudja támogatni, s teljesen megalkuvó, ha a határon túli magyarokról van szó. Naná, hogy Ficónak ez tetszik. Ő a szélsőséges, nem Orbán!”
 • 12. xy- 2008. június 28. 18:17
  „Hülye embereknek mindig a "tükör" a hibás!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikor vállal szerepet a kormányban a VMSZ?

Szerbia - A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) olyan tisztségek betöltésére hajlandó csak a szerb… Tovább olvasom