Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Fico: a földrajzi nevek magyarul is lesznek a tankönyvekben

Szlovákia - Magyar és szlovák nyelven is szerepelni fognak a szlovákiai magyar tankönyvekben a földrajzi nevek - ígérte meg szerdán Robert Fico. A szlovák miniszterelnök erről azt követően beszélt, hogy kormánya kihelyezett ülést tartott a zömmel magyarok lakta Révkomáromban (Komárno).
Fico hangsúlyozta, a földrajzinév-használat ügye a pozsonyi parlamentben dől majd el. Pártja, a Smer-Szociáldemokrácia néhány nappal ezelőtt támogatta a szlovákiai magyar párt javaslatát, hogy az oktatási törvény garantálja a földrajzi nevek anyanyelvű - tehát magyar tankönyvek esetében magyar nyelvű - használatát a kisebbségi iskolák tankönyveiben. Fico azonban azt is elmondta, hogy a csak magyar nyelvű földrajzinév-jelölés nem fogadható el.

Szlovákiában a két világháború közti Csehszlovákia ideje óta bevett gyakorlat, hogy a magyar iskoláknak szánt tankönyvekben magyarul vagy magyarul is szerepelhetnek a földrajzi nevek. A Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja által felügyelt oktatási tárca azonban a közelmúltban több olyan tankönyv megjelenését is engedélyezte, amelyekben - a magyar szövegkörnyezetben - csak szlovákul írták ki a megnevezéseket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Ficóval tartott szombati révkomáromi tanácskozása után abszurdumnak nevezte, hogy az anyanyelvű földrajzinév-használat a 21. század elején nem természetes, hanem megkérdőjelezett valami. Szlovák kollégája akkor megígérte: mindenki számára megnyugtató megoldás születik az ügyben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zátonyon egy teherhajó Norvégiánál

Norvégia - Zátonyra futott egy teherhajó szerdán Norvágia partjainál, Nesodden város közelében. A 12… Tovább olvasom