Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Ferenc pápa szerint az egyházban nincs helyük életfogytiglani vezetőknek

Az egyházban nincs helyük "életfogytiglani" vezetőknek, ahogyan az a diktatúrákban szokás - jelentette ki Ferenc pápa egy katolikus lelkiségi mozgalom vezetői előtt, de arról nem tett említést, hogy mindezzel saját egyházfői szerepére is gondolt-e.
A Szentszék szombaton hozta nyilvánosságra a pápa hosszú, rögtönzött beszédét, amelyet pénteken este mondott el a Szent Péter téren a karizmatikus megújulás több tízezer tagja előtt. Ez a lelkiségi mozgalom, amely 40 év alatt nagy méreteket öltött, a Szentlélek adományait hangsúlyozza, kicsit a pünkösdi egyházhoz hasonlóan.

Az egyházban működő mozgalmak világi vezetőinek "szomorú eseteire" utalva, akik magukat "pótolhatatlannak" és "öröknek" gondolják, a pápa azt hangoztatta, hogy "a tisztségeknek időbeli korlátot kell szabni", s hogy "a tisztség valójában szolgálat".

"Minden egyházi szolgálat számára jó, ha határideje van, nincsenek életfogytiglani vezetők az egyházban. Ez azokban az országokban szokásos, ahol diktatúra honol" - jegyezte meg.

Az argentin egyházfő gyakran figyelmeztet a hatalom, illetve a mások feletti uralkodás kísértésére. "Hány vezetőből lesz páva! (...) És az ördög mindig a pénztárca által támad" - állapította meg.

Ferenc pápa sok vitát váltott ki azzal a véleményével, hogy elődje, XVI. Benedek lemondása nagy gesztus volt és legitim példa. Értésre adta, hogy nem zárja ki e példa követését, ám olyat még soha nem mondott, hogy egy napon ő is lemond.

Egyes, a hagyományokhoz ragaszkodó katolikusok számára "a pápa Isten földi helytartója", akit a bíborosok a Szentlélek sugallatára választanak meg, és akinek utolsó leheletéig hivatalában kell maradnia. Szerintük a lemondásnak már a puszta gondolata is szentségtörés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A görög sajtó a haza megmentésére szólít a népszavazás kapcsán

A hitelezők által Görögországtól megkövetelt reformok elfogadásáról vagy elutasításáról dönthetnek a választók. Tovább olvasom