Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Fenyegetett jegesmedve

Klímaváltozás - Az amerikai kormány fenyegetett fajnak minősítette a jegesmedvét az északi-sarki jég drasztikus csökkenése miatt. Ennek ellenére Alaszkába folytatják a kőolaj kitermelést. Videó.
A fenyegetett minősítés azt jelenti, hogy az adott faj a közeljövőben veszélyeztetetté válhat, vagyis az azonnali kihalás közelébe juthat. A washingtoni döntés értelmében a jegesmedve szövetségi védelem alá került, de a hivatalos megnyilatkozásokból nem derül ki, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.

Az Egyesült Államok nem állítja le a földgáz- és olajbányászatot Alaszkában, a jegesmedve egyik élőhelyén.
Az Egyesült Államok nem állítja le a földgáz- és olajbányászatot Alaszkában, a jegesmedve egyik élőhelyén.


A lépést bejelentő Dirk Kempthorne belügyminiszter rögtön közölte, hogy az Egyesült Államok nem állítja le a földgáz- és olajbányászatot Alaszkában, a jegesmedve egyik élőhelyén. A Bush-kormány kitart amellett, hogy az iparra vonatkozó meglévő szabályok kellőképpen védik a jegesmedvéket, a bálnákat és a fókákat. Az amerikai belügyminiszter szerint nem a bányászat fenyegeti a jegesmedvét, hanem a jégolvadás. Kempthorne olyan műholdfelvételeket mutatott be, amelyek szerint tavaly az északi-sarki jég rekordmértékben csökkent, kiterjedése még az eddigi legkisebb területnél is 39 százalékkal kisebb volt.
A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet kritizálta az amerikai kormányt. Kifogásolta, hogy a jegesmedve fenyegetett fajnak minősítése nem old meg semmit, ha folytatódik az a gazdasági tevékenység, amely a jégolvadást okozza, és ha a bányászat tönkreteszi a medvék zsugorodó életterét. Az amerikai alsóház klímaváltozási bizottságának demokrata (ellenzéki) elnöke, Edward Markey kijelentette, hogy "a kormányzat ajándékot ad az olajiparnak, és nem teketóriázik a jegesmedvével".


Eltűnnek a gleccserek
Lassan, de feltartóztathatatlanul eltűnőben van Peruban a Cordillera Blanca gleccservidéke. Az ok a klímaváltozás.A védett természeti kincsek UNESCO-listáján is szereplő hegylánc gleccserjei gyors tempóban olvadnak. Két évtizede, 1989-ben még több mint 3 ezer gleccsert tartottak számon. A gleccserek területe akkor legalább 2 ezer négyzetkilométert tett ki. Mindössze 8 évvel később a gleccserek borította terület már 25 százalékkal kisebb, 1600 négyzetkilométer volt. Az általános felmelegedés következtében a Cordillera Blanca örök jég borította területei 30 százalékkal zsugorodtak az elmúlt három évtizedben. A Cordillera Blanca lánchegység kilenc 5700 méteresnél is magasabb csúcsból áll. A legmagasabb, a Huascarán 6,768 méter magas. Az 5,947 méteres Alpamayo csúcsot a UNESCO 1966-ban a világ legszebb hegyének minősítette.


Japán kölcsönnel segít
Japán 500 milliárd jen (770 milliárd forint) kedvezményes kamatú kölcsönnel fogja segíteni a fejlődő országokat az általános felmelegedés elleni küzdelemben. Ezt a kölcsönalapot a következő 5 évben fogják felhasználni - adta hírül csütörtökön a Nihon Keizai Simbun című japán gazdasági napilap.A tokiói kormány alternatív energia előállításra, például nap- vagy szélerőművek építésére, továbbá energiatakarékos erőművi berendezésekre és erdősítésre adja a pénzt. A kölcsönök kamata évi 0,4-0,5 százalék lesz. Elsőnek Indonézia kap 20-30 milliárd jent (31-46 milliárd forintot). Az következő esélyes országok között van az afrikai Nigéria és a dél-amerikai Guyana. Júliusban Tokióban tartják a 8 gazdasági világhatalom (a G-8 csoport) csúcstalálkozóját. Ezen kiemelt téma lesz a klímaváltozás és az a szerződés, amelynek a 2012-ben lejáró klímavédelmi ENSZ-megállapodás, a kiotói Jegyzőkönyv helyébe kellene lépnie. Japán aktív szerepet kíván játszani az új szerződés kidolgozásában.
 

Olvasóink írták

 • 6. stef 2008. május 28. 15:13
  „Annyit azé mindenki tud tenni, hogy nem jár mindenhova kocsival, kikapcsolja a feleslegesen müködö fogyasztókat (stand-by funkció!!!), napenergiával füti a "nélkülözhetetlen" medencéjét, nem vásárol mindenfajta gagyit, stb stb stb. Szóval rajtunk is múlik!”
 • 5. Cerebellum 2008. május 15. 16:51
  „Szerintem a geotermikus megoldást is kizárhatjuk. Izlandon épült geotermikus energiát elektromos energiává alakító üzem, de nálunk nincsenek gejzírek. a hévízeink meg nem hiszem, hogy sokmindenre elegek lennének. A Hévíz-i kutakból jó, ha az ottani szállodák egy részét kifűtik télen. A fővárosi kutak pedig nem szolgáltatnak elegendő vízet. Arról nem is beszélve, hogy a hőmérsékletük sem megfelelő ehhez, illetve a megfelelő infrastruktúra kiépítése akkor összeget emésztene fel ami megint csak nem érné meg. Bár nem vitatható, hogy a lépés fontosságának létjogosultsága már régen meghaladta a pénzügyi szemlélet(megéri-e, vagy sem) határait. Gondoljunk csak a tavaly nyáron 2-2,5 héten keresztül tartó elviselhetetlen forróságra és következményeire. Nem lenne jó, ha ez megismétlődne, de elég nagy esély van rá. Sőt....egyre több.”
 • 4. Montserrat 2008. május 15. 16:34
  „Ha végignézzük az ország lehetőségeit hát eléggé szegényesek.Vízenergia hasznosítása szempontjából egy lehetőség van a nagymarosi vízlépcső megépítése.Ez egyrészt nagymennyiségű villamosenergiát szolgáltatna, másrészt pedig késleltetné az árvizek levonulását.A tiszalöki és a kiskörei vízlépcső elsődleges célja a tiszai árhullámok késleltetése és nem az áram termelés.Az ország egyébként nem rendelkezik nagy relieffel rendelkező folyókkal úgyhogy a vízenergia termelés Nagymaros kivételével nem lehetséges gazdaságosan.A szélenergia ismételten nem lehetséges mivel ahhoz állandó sebességű szél szügséges amivel az ország nem rendelkezik.Gazdaságosan magyar szinten 2 hely van ahol lehet szélenergiát termelni az pedig Kulcs és Mosonszolnok környéke,bár a valódi szélerőműparkokhoz képes ezek semmit sem termelnek.Ezen kívül a többi hely csak pénzkidobás.Az országnak valójában két lehetősége van az egyik a geotermikus energia kihasználása, míg a másik egy új atomerőmű építése és ezek még a környezetet sem szennyezik.”
 • 3. Cerebellum 2008. május 15. 13:57
  „Ezzel azt akarod mondani, hogy több értelmét látod továbbra is az olaj általi szennyezés fejlesztésének, mint a környezetbarát megoldások optimalizásának??? Arról nem is beszélve, hogy amennyiben jártál a Tiszalöki vízlépcsőnél láthattad(és legfőképpen érezhetted), hogy a levegő ezerszer tisztább, mint egy kisvárosban. A környéken nincsenek a vízbe "mosva" növények, melyek az ominózus metánt termelnék. Egyébként is a vízlépcső nem pusztítja a növényzetet, csupán a pusztított és vízbe került növényzetet fogják meg.
  Csak halkan és mellékesen jegyzem meg, hogy az emberi bélgáz még a biobomlás során keletkező metánnál is több mérgező és üvegházhatású gázt tartalmaz.”
 • 2. colomano 2008. május 15. 13:45
  „A köztudatban környezetkímélő megoldásként számon tartott vízerőművek több üvegházhatású gázt termelnek, mint az ugyanolyan teljesítményű hőerőművek. A bűnös a hatalmas víztározókban rothadó növényzet. A hatalmas víztározókban rothadó növényi anyag sokkal több metánt és szén-dioxidot termel, mint a hasonló kapacitású szén- vagy olajtüzelésű hőerőművek. A gázok nagy része nem az elárasztott növényzet, hanem a folyamatosan bemosódó növények lebomlása során szabadul fel. A pangó vízben főleg metán keletkezik, amely 20-szor nagyobb hatásfokú üvegházhatású gáz, mint a sokat emlegetett szén-dioxid.”
 • 1. Cerebellum 2008. május 15. 12:03
  „Valóban ideje lépni. Magyarország a régióban példamutató szerepet vállalhatna az alternatív energia kiaknázásában. Van 2 nagy folyónk, melyeken a Tiszalöki vízlépcsőhöz hasonlóan számos vízi-erőmű létesítése jelentősen növelné a környezetbarát energiatermelést. A haszontalan beruházások(mint például a fővárosi közlekedés korszerűsítésére pazarolt milliárdok) helyett már réges régen ki lehetett volna váltani a Paksi atomtelep jelentős hányadát. Az ország sajátos földrajzi adottságainak köszönhetően bizonyos terülteken állandó a légmozgás. Ezek kimeríthetetlen szélenergiával szolgálnak. Az amerikai példához hasonlóan hatalmas szélerőmű telepek létesítése ezeken a vidékeken megincsak jelentős mértékben csökkenthetné a káros anyag kibocsátást az energia termelési szegmensben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félezer iraki fiatalkorú amerikai őrizetben

Irak - Legalább 500 fiatalkorút tart őrizetben az amerikai hadsereg Irakban - állítja egy amerikai… Tovább olvasom