Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Felminősítette Ukrajnát a Fitch

Javította a spekulatív sávon belül Ukrajna szuverén adósosztályzatát kedden a Fitch Ratings, a múlt héten megkötött új IMF-programra hivatkozva.

A legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban közölte: az eddigi "B mínusz"-ról egy fokozattal "B"-re emeli a hosszú futamú ukrán állami bel- és devizaadósság besorolását, stabil kilátással. A cég egyben megerősítette a rövid lejáratú devizakötelezettségek "B" osztályzatát, és "B mínusz"-ról "B"-re javította a kereskedelmi adósokra külön megállapított besorolási országplafont.

A Fitch Ratings a felminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte: a lépés előzménye a minapi megállapodás az új, 14,9 milliárd dollár értékű IMF-programról, amely a hitelminősítő szerint alátámasztja a gazdaságpolitikai és finanszírozási kilátásokkal kapcsolatos bizalmat, csökkenti a makrogazdasági és pénzügyi instabilitás kockázatát, és általában is kedvező az ország hitelképessége szempontjából.

A két és fél évre szóló készenléti hitelmegállapodást július 3-án jelentette be a Nemzetközi Valutaalap; értéke a Fitch Ratings által 2010-re becsült ukrán hazai össztermék (GDP) 10,6 százaléka - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az ukrán kormány számára továbbra is kemény kihívást jelent a gazdaságpolitikai kiigazítás és az országot különösen súlyosan érintő gazdasági-pénzügyi válság folytatódó hatásainak kezelése. Tavaly az ukrán GDP reálértéken 15,1 százalékkal zuhant, ami a második legrosszabb gazdasági teljesítmény volt Lettországé után a Fitch által besorolással ellátott, száznál több szuverén adós közül - írta a cég a keddi osztályzatjavításhoz fűzött elemzésében.

A cég kiemeli azt is, hogy tavaly az ukrán államháztartási hiány 5 százalékponttal a GDP-érték 8,5 százalékára nőtt, és a bankszektor újratőkésítésének költségei a hazai össztermék 5 százalékának megfelelő összeggel növelték a kormány finanszírozási igényét 2009-ben.

Néhány hete egy másik nagy hitelminősítő, a Standard Ú Poorís is javította az ukrán adósosztályzatokat. Ennél a cégnél a hosszú és rövid futamú ukrán devizaadósság besorolása az addigi "B mínusz/C"-ről "B/B"-re, a hazai valutában kibocsátott államadósság besorolása "B/B"-ről "B plusz/B"-re emelkedett. Az SÚP is azonban változatlanul mélyen a befektetési szint alatt, a spekulatív sávban tartja Ukrajna besorolásait.

A Standard Ú Poorís listáján Ukrajna nemrég még a rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" adósi kategóriában volt; ez a legrosszabb adóskockázati besorolást jelentette egész Európában.


A térségbeli országok hosszú futamú adóskockázati osztályzatai a három nagy nemzetközi hitelminősítőnél:

S&P - Fitch - Moody's
Magyarország
BBB mínusz  - BBB - Baa1

Csehország
A - A plusz - A1

Szlovákia
A plusz -  A plusz - A1

Szlovénia
AA - AA - Aa2

Lengyelország
A mínusz - A mínusz - A2

Románia
BB plusz - BB plusz - Baa3

Oroszország
BBB - BBB -Baa1

Horvátország
BBB mínusz - BBB mínusz  - Baa3

Bulgária
BBB - BBB mínusz - Baa3

Ukrajna
B - B - B2

Észtország
A mínusz - BBB plusz - A1

Lettország
BB - BB plusz - Baa3

Litvánia
BBB - BBB - Baa1
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák kormányalakítás - aláírták a koalíciós szerződést

Koalíciós szerződést írt alá kedden Pozsonyban négy jobbközép szlovákiai párt, amelyek közösen… Tovább olvasom