Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Felfüggesztették tisztségéből a cseh katonai rendőrség parancsnokát

Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter szombaton felfüggesztette tisztségéből Vladimír Lozkát, a katonai rendőrség parancsnokát és két további tisztet, akik közvetlenül felelősek voltak a rendőrség akcióért a prágai közszolgálati televízióban.
A felfüggesztés az eset kivizsgálásáig tart. A katonai rendőrség mintegy tíztagú kommandója péntek este erőszakkal hatolt be a közszolgálati Cseh Televízióba, és ott öt órán át vizsgálódott az egyik szerkesztőségi irodában, majd számítógépeket és néhány zsáknyi dokumentumokat vitt el az intézményből.

A rendőrség Miroslav Krejcík tábornoknak, a katonai felderítés egykori vezetőjének a védelmi tárcánál 2007-ben összeállított aktáit szeretné visszaszerezni a televíziótól. Az ügy a cseh hadseregben felfedett korrupciógyanús ügyekkel, beszerzésekkel függ össze. A Cseh Televízió ugyancsak szombaton feljelentést tett az államügyészségen a katonai parancsnokság ellen hivatallal való visszaélés miatt - jelentette be Ladislav Sticha, az intézmény szóvivője.

A televízió követeli, hogy a katonai rendőrség azonnal szolgáltasson vissza minden számítógépet és dokumentumot, amit az intézményből elvitt. "A katonai rendőrség olyan akciót hajtott végre a Cseh Televízió ellen, amely eddig csak a kábítószerrel üzletelő maffiák vagy a gyilkossággal gyanúsított személyek esetében volt látható" - állítja a televízió.

A szóvivő szerint a katonai rendőrség akciója annál inkább is érthetetlen, mert a televízió már csütörtökön kiadta a rendőrség által katonai felderítés keresett anyagának egyik másolatát, amely nincs titkosítva és amelyből több tucat forog közkézen. A hatóság azt is tudta, hogy a dokumentum eredetije soha nem volt és nincs a televízió szerkesztőségében - szögezte le Sticha.

A Cseh Televízió élesen tiltakozott a rendőri akció ellen, s jogtalannak minősítette azt. A katonai rendőrség viszont azt állítja, nem történt törvénysértés, s a hatóság egy bírósági döntés alapján kutakodott.

Jan Cermák, a katonai rendőrség szóvivőjének korábbi közlése szerint a hatóság titkos információk engedély nélküli nyilvánosságra kerülésének a veszélyét vizsgálja. Szerinte ez bűncselekmény, amely három év szabadságvesztéssel sújtható. A televízió viszont azt állítja, hogy az anyag már nincs titkosítva.

A cseh sajtóban megjelent értesülések szerint Krejcíknek azért kellett négy éve távoznia a katonai felderítés éléről, mert érzékeny információkat tartalmazó, lejárató jellegű dossziét vezetett Vlasta Parkanová akkori védelmi miniszterről. Az adatok beszerzését állítólag maga Krejcík irányította, de ő ezt tagadja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetiségi feszültségtől tart az ukrán hatalom március 15-én

A Kárpátalja megyei államhatalom azt szeretné, ha Beregszász idén elhalasztaná a március 15-i magyar ünnepi rendezvényt, mert a nemzetiségi feszültség fokozódásától tartanak. Tovább olvasom