Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Felbomlott a holland kormánykoalíció

A kormánykoalíció két legnagyobb pártja nem tudott megegyezni az elvben idén lejáró afganisztáni katonai misszió sorsáról.

Jan Peter Balkenende kereszténydemokrata miniszterelnök nagykoalíciós kormánya szombat hajnalba nyúló, többórás tanácskozás után esett szét. A kabinetből hivatalosan a második legnagyobb erő, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) válik ki. A kormányfő Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) azonban a kicsiny Keresztény Unióval (CU) nem birtokol a kormányzáshoz elegendő többséget. Balkenende mindazonáltal hajnali sajtónyilatkozatában azt mondta, tervet készít a kétpárti kormányzásra.

"Az elmúlt néhány napban már látható volt, hogy nem tudunk egységes álláspontra jutni" - mondta a kormányfő hágai sajtójelentések szerint. - "Ha viszont nincs bizalom, nehéz együtt dolgozni. E kormány számára nincs már követendő jó út." A mintegy 1600 fős holland misszió - a NATO afganisztáni küldetésének keretében - nehéz helyszínen, a déli Uruzgán tartományban tevékenykedik, és 2006 óta húsznál több katonát vesztett el. Az eredeti tervek szerint a csapatokat idén nyártól év végéig ki kellene vonni az ázsiai országból, ám Hollandia szövetségesei azt szeretnék, ha küldetésüket egy évvel meghosszabbítanák. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hivatalos levélben kérte az utóbbira a hágai vezetést. Balkenende és pártja hajlott is a hosszabbításra - a létszám csökkentése mellett -, ám a Wouter Bos pénzügyminiszter vezette Munkapárt ragaszkodott a küldetés idei befejezéséhez.

Az egyszer már meghosszabbított katonai misszió Hollandiában meglehetősen népszerűtlen, a lakosság és az ellenzéki pártok sem támogatják. A vita belpolitikai jelentőségét növelte, hogy március elején önkormányzati választásokat tartanak az országban. Balkenende a kabineten belüli maratoni vita során állítólag szerette volna elérni, hogy későbbre halasszák a döntést - amelyre a parlament a jövő hónap elsejéig adott határidőt a kormánynak -, ám Bosék ragaszkodtak ahhoz, hogy még ezen a héten határozzanak. Bos szombaton úgy nyilatkozott, hogy pártjának koalíciós partnerei "nem fogadták el a realitást", vagyis azt, hogy a parlamentben nem érhető el az uruzgáni misszió kiterjesztése.

A kormánykoalíció a 150 alsóházi helyből csak viszonylag kicsiny többséggel, 80 képviselővel rendelkezik. A koalíció szétesése után Beatrix királynőnek kell döntenie a kormány sorsáról. A legvalószínűbbnek azonban elemzők szerint új választások kiírása látszik. Az ellenzéki pártok vezetői elégedettségüket fejezték ki a szombati döntéssel, és új szavazás gyors megtartása mellett foglaltak állást. A mostani, negyedik Balkenende-kormány szinte napra pontosan három éve, 2007 februárjában kezdte meg működését. Mandátuma hivatalosan egy év múlva járna le.

A nemzetközi színtéren is jelentős tekintéllyel bíró Balkenende 2002 óta áll különböző összetételű kabinetek élén Hollandiában, de egyik sem töltött ki teljes, négyéves mandátumot. Friss közvélemény-kutatások szerint azonban a kormányfő hazai népszerűsége csökkent, pártján belül is akadnak jobban kedvelt politikusok. A CDA mindazonáltal a legutóbbi ilyen jellegű felmérések tanúsága szerint ismét győztesen kerülhetne ki egy választásból, bár előnye tovább sorvadna az előző voksoláshoz képest. Az eredeti forgatókönyv szerint a következő általános voksoláshoz a március 3-i önkormányzati választás lehetne egyértelmű tesztje a lakosság szavazási szándékainak.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. február 20. 13:13
    „Szerintem nem jó üzlet a 21. században a gyarmatosítás! Vagy még mindíg olcsó az emberi élet egyeseknek?”
  • 1. fortuna54 2010. február 20. 11:58
    „A CDA,csak vigyázzon,nehogy nagy vereséget szenvedjen a holland szélsö jobb tol. PVV.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylet Pakisztánban

Öngyilkos merénylők két rendőrőrsre támadtak szombat reggel Pakisztán északnyugati részén, egy helyi… Tovább olvasom