Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Felavatták Németország legnagyobb zsinagógáját Münchenben

München központjában a német államfő, a bajor tartományi miniszterelnök, valamint a németországi és nemzetközi zsidó szervezetek vezetői jelenlétében ünnepélyesen felavatták az új zsinagógát, valamint a mellé épített izraelita kulturális központot.
Hatvannyolc esztendővel a hírhedt Kristályéjszaka után, amikor hatósági kezdeményezésre feldúlták és felgyújtották a zsinagógákat Németországban, Münchenben új zsidó vallási központot avattak.

Az egész napos ünnepélyen Horst Köhler államelnök, valamint Edmund Stoiber bajor tartományi kormányfő mellett részt vett a németországi, továbbá a nemzetközi zsidó szervezetek számos vezetője, és a keresztény egyházak több magas rangú képviselője.

A fehér terméskőből készült, 500 fő befogadására alkalmas zsinagógát egy saarbrückeni építészcsoport tervezte. A régi zsinagóga - amelyet Adolf Hitler kifejezett utasítására még 1938 elején lebontottak - 1800 férőhelyes volt.

Az Ohel Jakob, azaz Jábok Sátra elnevezésű új müncheni zsinagóga és a tőszomszédságában megnyílt izraelita kultúrközpont konstrukciós költségei meghaladták a 70 millió eurót (18,2 milliárd forint), és mint a Németországi Zsidó Szervezetek elnöke, Charlotte Knobloch megállapította, ez volt az elmúlt évek legnagyobb zsidó építkezése Európában.

Az esemény kapcsán a berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt elnöke, Kurt Beck leszögezte: az új müncheni zsinagóga most ott áll, ahol a helye van, a bajor főváros szívében.

München főpolgármestere, Christian Ude örömének adott hangot, hogy a náci mozgalom egykori központjában zsidók ismét új otthonra találtak, és virágzik az izraelita kultúrélet. A politikus reményét fejezte ki, hogy az új központ a béke és a zsidók, továbbá más vallásúak párbeszédének háza lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját jogkörét is megnyirbálta a kirgiz államfő

Kurmanbek Bakijev kirgiz államfő a belpolitikai válság megoldása érdekében aláírta csütörtökön a… Tovább olvasom