Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Fehéroroszországban megkezdődött az elnökválasztás

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Fehéroroszországban; tíz jelölt pályázik az államfői székre, de szinte borítékolható a tekintélyelvű államfő, Aljakszandr Lukasenka újraválasztása, aki 16 éve van hatalmon, s akinek "cári" rendszerét keményen bírálja az ellenzék.

A választáson több mint hétmillió szavazásra jogosult polgár vehet részt, több mint 6 ezer szavazóhelyiségben adhatják le voksukat. Ha papírforma szerint alakul a választás, Lukasenka immár negyedszer lesz Fehéroroszország elnöke. A közelmúltbeli közvélemény-kutatások szerint ő a szavazatok 75 százalékára számíthat már az első fordulóban, de az elnök bírálói azt állítják, hogy veszítene, ha a választás demokratikus lenne. Az ellenzék azonban megosztott, nem volt képes megegyezni közös jelöltben. A legjelentősebb fehérorosz ellenzéki vezető, Aljakszandr Milinkevics távolmaradt az elnökválasztástól.

Azok a szavazók, akik vasárnap nem tudnak elmenni voksolni, már szerda óta előre leadhatták szavazatukat. A választási bizottság vasárnap reggeli közlése szerint az "előválasztás" során a szavazásra jogosult polgárok 28,2 százaléka már leadta voksát. A legalacsonyabb részvétel - 17,7 százalék - a fővárosban, Minszkben volt, ahol az ellenzék általában jobban tudja befolyásolni a polgárokat.

A választási kampány során az ellenzék arra szólította a választókat, hogy előzetesen ne adják le voksukat, mert ezek a szavazatok képezik a tömeges választási csalások tárgyát. A helyi választási bizottságok tagjai között az ellenzék képviselőinek aránya elenyésző, negyedszázalékos. A szavazás tisztaságát mintegy ezer külföldi megfigyelő felügyeli, és az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet szakemberei is jelen vannak. Az ellenzék szerint Lukasenka olyan választási rendszert vezetett be, hogy más jelölteknek gyakorlatilag esélyük sincsen a győzelemre. A Nyugat csak az 1994-es elnökválasztás eredményét ismerte el. A politikust 2001-ban és 2006-ben újraválasztották, de a szavazást a politikai ellenfelek elnyomása és választási szabálytalanságok jellemezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szállodatűz a Fülöp-szigeteken, sok halott

Legalább tizenöt ember meghalt, és tizenketten sérüléseket szenvedtek egy szállodatűzben a… Tovább olvasom