Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Facebookon árvereztek el egy 17 éves lányt Szudánban - és ezt a Facebook hagyta

A dél-szudáni kormány közlése szerint az országban ez volt a legmagasabb ár, amit valaha menyasszonyért kifizettek.
Heves alkudozás zajlott egy Facebookon keresztül lebonyolított árverésen, ahol egy kiskorú dél-szudáni menyasszonyért cserébe ötszáz tehenet, két luxusautót, 10 ezer dollárt, két kerékpárt, egy csónakot, illetve néhány mobiltelefont adott az aukció nyertese. A dél-szudáni kormány közlése szerint az országban ez volt a legmagasabb ár, amit valaha menyasszonyért kifizettek.

A 17 éves lány elárverezéséről videó is készült, mely gyorsan terjedt a közösségi médiában, és heves indulatokat keltett az országon belül és kívül egyaránt.

A Dél-szudán középső részén található Eastern Lakes államban történt aukción legkevesebb öten tettek ajánlatot, köztük az állam kormányzóhelyettese is. A legtöbbet kínáló férfi háromszor olyan idős, mint a menyasszony - mondta el Philips Anyang Ngong emberi jogi ügyvéd, aki próbálta megakadályozni az aukció létrejöttét. A kiskorú lány végül az aukció nyertesének kilencedik felesége lett.
 

"A lányt ezzel puszta árucikké alacsonyították" - mondta el Ngong az AP hírügynökségnek, hozzátette azt is, hogy felelősségre kellene vonni mindenkit, aki érintett emberkereskedelemben, illetve emberek elárverezésében.

Dél-Szudánban mélyen gyökeredző hagyomány, hogy a menyasszonyért cserébe hozományt - jellemzően teheneket - fizetnek, ahogyan a gyermekházasság is bevett szokás. Annak ellenére, hogy ez mára illegálissá vált, a lányok 40 százalékát adják férjhez 18 éves koruk előtt az ENSZ Népesedési Alapjának adatai szerint.

George Otim, a Plan International South Sudan helyi igazgatója elmondta azt is: jelentős helyi és nemzetközi felháborodást keltett, hogy a Facebooknak napokba telt, mire eltávolította azt a bejegyzést, ami az aukcióra irányított. "A technológia barbár felhasználása a kései rabszolgapiacokra emlékeztet" - tette hozzá Otim. Az aukció kivitelezése nem a Facebookon zajlott, de ott beszélték meg.

Habár Dél-Szudán kormánya elítéli a gyermekházasságot, úgy látják, a közösségek kulturális normáit nem tudják szabályozni.

Olyan esetek is előfordulnak, hogy olyan lányokat, akik nem az országban nőttek fel, Dél-Szudánba visznek és házasságba kényszerítenek. Sokszor a lányok azt hiszik, vakációra érkeznek, ehelyett a családjuk elveszi tőlük az útlevelüket, és akaratuk ellenére férjhez adja őket.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltott szigetre utazott egy amerikai fiatal - még élne, ha nem teszi

Tiltott szigetre utazott egy amerikai fiatal - még élne, ha nem teszi
Az Észak- Szentinel- sziget lakói nem a vendégszeretetükről híresek. Tovább olvasom