Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

EU: Elutasították Párizs halasztási kérelmét

Franciaországnak is teljesítenie kell tavalyi kötelezettségét, hogy 2010-re egyensúlyba hozza költségvetését - döntöttek az unió pénzügyminiszteri brüsszeli értekezletükön. Így tehát elutasítják Párizs két éves halasztási kérését. A pénzügyminiszterek ezzel egy időben jelezték, hogy amikor majd értékelik a francia pénzügypolitika teljesesítését figyelembe veszik a gazdaság növekedésének megtorpanását.
Ezzel elemzők szerint tulajdonképpen félig szemet hunynak a deficit lefaragásának ütemét lassabbra tervező francia büdzsé felett. Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a gazdasági növekedés megtorpanásával indokolta, miért akar a kormány eltérni a 2010-re ígért egyensúly forgatókönyvétől.

Holland kollégája, Wouter Bos azonban arra figyelmeztetett, hogy Párizs már akkor jelezte halasztási szándékát, amikor még nem voltak nyomai a legfrissebb válságtüneteknek. Hága szerint tehát Párizsnak is tartania kell magát az eurócsoport közös célkitűzéséhez. Bos-t egyébként többen méltatták a holland stabilitási program célkitűzéseinek valóra váltásáért, a gazdasági eredményekért és a deficit ledolgozásáért.

Ez adott alkalmat neki arra, hogy kijelentse: ami a kisebb tagállamokra érvényes, az fokozottabban igaz a nagyokra is. Vagyis nekik is tartaniuk kell magukat a kötelezettségekhez. Hasonlóan vélekedett az eurócsoport elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter is, bár ő a kiskaput nyitva hagyta, amikor jelezte: ha azt a nemzetközi körülmények indokolják, szükségessé válhat újra megvizsgálni a francia gazdaság helyzetét. Az EU pénzügyminiszterek eddig igyekeztek minimalizálni az amerikai recessziós félelmek európai hatását, ma már azonban egyre inkább számolnak azzal, hogy ez fékezi az unió gazdaságát.

Aggodalomra elsősorban az energiaárak gerjesztette infláció ad okot. Az euró-övezet 3,2 százalékos inflációja 14 éve nem volt ilyen magas, bár ezt Joaquín Almunia, az Európai Bizottság monetáris politikáért felelős tagja csak átmenetinek tartja, mindazonáltal éberségre figyelmeztetett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angela Merkel ás Ehud Olmert Iránról és a palesztinokról

A német kancellár a berlini kormány teljes támogatásáról biztosította Izraelt a palesztin kérdés… Tovább olvasom