Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

EU-elnökség - Orbán Viktor a nehézségekről

Az elmúlt húsz évre visszatekintve a legnehezebb év előtt áll az Európai Unió - mondta Orbán Viktor szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

A miniszterelnök a soros magyar EU-elnökség munkaprogramját ismertetve hangsúlyozta, hogy kormánya az 56-os forradalmárok hitével akarja szolgálni az európai egység ügyét. Az egységhez azonban erő kell - figyelmeztetett, és felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar elnökség fő jelszava az "erős Európa".

Magyarország is sokat tett az egységért, ezért számára történelmi igazságtétel, hogy ma Európa élén állhat - szögezte le Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy a II. világháborút követően Magyarország adta a legtöbb emberi életet és vért a szabadságért. Budapest bizonyította be a világnak azt is, hogy a kommunizmus nem ártalmatlan doktrína, hanem veszélyes fenyegetés a nyugati civilizációra - fejtette ki.

A mai legnagyobb kihívás a miniszterelnök szerint, hogy az EU úrrá legyen egy világválság viharain, és megtalálja helyét egy teljesen átalakuló, újraosztott világgazdaságban.

Ha Európa erős, választ tud adni a globális versenyképességi, demográfiai, környezeti és biztonsági kihívásokra - emelte ki.
Orbán Viktor szerint ma az irdatlan adósságtömeg az, ami gyengíti Európát. Ezt egyetlen módon lehet legyőzni, mégpedig a foglalkoztatás növelésével - tette hozzá. Az európai kódex sarokpontja a megfontolt gazdálkodás parancsa, azaz, hogy nem költünk többet, mint amennyit keresünk. Nem terhelhetjük adósságokkal gyermekeinket és unokáinkat sem - hangoztatta.

A válságkezelés terén a miniszterelnök szerint még további erőfeszítésekre van szükség, meg kell például teremteni az állandó stabilitási mechanizmus alapjait. Következetesebben és jobban össze kell hangolni a tagországok reformjait is - szögezte le.

Magyarország parlamentbarát elnökség lesz - szögezte le Orbán Viktor.
Arra a kérte a képviselőket, tegyenek meg mindet a hat jogszabály megszületéséért, amely a gazdaságpolitikai koordinációt szolgája.
Orbán Viktor úgy értékelte, hogy az európai energiapolitika áttörés előtt áll. Döntő fontosságú, hogy valóságos és átjárható energiapiac jöjjön létre Európában, és a kontinens diverzifikált beszerzési útvonalakkal rendelkezzen.

A romastratégiával kapcsolatban kiemelte: "Európának csak akkor lesz szíve, ha a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok számára a szociális beilleszkedés lehetőségét megteremti".

"Mindannyian a tűzzel játszunk" - mondta, mert ha nem sikerül európai romastratégiát teremteni, a már letelepedett és bizonyos mértékig integrálódott roma közösségek ismét nomád életmódba kezdenek, és a probléma a ma érintett országok területéről más államokra tevődik át.
A további prioritásokkal kapcsolatban Orbán Viktor úgy vélte, "bővítési frász uralkodik Európában". Magyarország viszont azt szeretné, ha visszatérne a bővítési optimizmus. Mint mondta, személy szerint igazságtalannak érzi, hogy Horvátország, amely az elmúlt években jobb teljesítmény nyújtott uniós országoknál, például Magyarországnál is, még mindig kívül van az EU-n. Az elnökség szeretné az aláírásig elvinni a horvát csatlakozási szerződés ügyét.

Orbán Viktor elmondta: a térség jól ismerőjeként tudja, hogy Bulgária és Románia felkészült a schengeni övezet tagságára. Leszögezte: mindig ki fog állni amellett, hogy az övezet minél hamarabb fogadja be ezeket az államokat.

Kiemelten fontos az egységes piac megerősítése, a kohéziós politika fenntartása, valamint a kis- és középvállalatok számára kedvező üzleti környezet is. A családpolitika, a demográfiai helyzet, a Duna-stratégia is szerepel az elnökségi prioritások között, illetve az, hogy az EU vállaljon továbbra is vezető szerepet a klímaváltozás elleni küzdelemben. A miniszterelnök jelezte: szeretné, hogy az EU fellépjen a keresztényüldözés ellen.

A kormányfő beszélt arról is: reális esély van arra, hogy Magyarország, amely hosszú ideig ült az EU szégyenpadján, most kikerüljön ebből a helyzetből. Hitelességét biztosítja, hogy idén az államháztartási hiány már 3 százalék alatt lesz, a belső államadósság pedig - egyetlen más uniós ország mellett - csökken.

Olvasóink írták

 • 5. Jandex 2011. január 25. 12:57
  „Vajon a "kiskirály Bt" ü.v.ig.-ja elhiszi amit mond?:)))”
 • 4. janika 2011. január 20. 12:06
  „Vajon Viktorunk és a média miért nem publikus az alábbiakról, el erről miért nem beszél?
  Szerintem teljesen mindegy, hogy melyik tolvaj lopja meg a nyugdíjasokat! E rendszerben nincs, aki megvédje a nyugdíjasok érdekeit. Ez így meg már húsz éve! Persze akik nem tudnak összefogni és egységesen fellépni az illetékeseknél, követelni a védelmet az ne is csodálkozzon azon, ha meglopják, kifosszák a fehérgalléros bűnözők.
  Természetesen, csak is a törvényalkotással és annak a végrehajtásaival van gond a leginkább! A politikai hatalmat és a fehérgalléros bűnözést csak egy vékony hajszál választ el egymástól néha. Egy igazi demokráciában a bűnüldözést nem a politika, hanem a becsületes magatartás és a néphez való hűség irányít!
  Viszont addig, míg olyan törvények élnek e rendszerben, hogy a meglopott, kifosztott polgároknak saját maguknak kell az igazságszolgáltatáshoz fordulni helyettük, addig nem lehet demokráciáról és jogállamról beszélni. Sőt, ha a meglopott, kifosztott polgár eléri a Tábla és a Legfelsőbb bírói szintet panaszaival akkor meg szinte két lábbal, rúgják ki, mivel már ügyvédre nincs pénze. Ügyvéd nélküli embert már nem tekintenek emberi joggal rendelkező embernek e rendszerben. Itt is csak goj?”
 • 3. Pofátlan 2011. január 19. 19:21
  „Azon szocialista-liberális megmondóemberek, akik most az Európai Uniónál sározzák, járatják le az országot, azok hazaárulók !!!!
  Szégyenletes amit nyugati elvbarátaikkal csinálnak Magyarország ellen !
  Gerinctelen alakok.”
 • 2. janika 2011. január 19. 19:20
  „Senki nem mondhatja, hogy a nyálverés, az nem megy neki!”
 • 1. bejáró 2011. január 19. 16:17
  „Kissé hangzatos hazabeszélés után megveregette jobb kezével a bal vállát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Savval öntöttek el egy ismert afgán újságírót

Ismeretlenek savval öntöttek le egy ismert afgán újságírót, Razak Mamunt, aki az arcán és a kezén… Tovább olvasom