Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Etiópiai merénylet - Két szegedi egyetemi oktató az áldozat

Fegyveresek megölték a szegedi egyetem két munkatársát, valamint két németet és egy osztrákot, míg további négy embert elraboltak Etiópia északi részén.

Két magyar meghalt, egy megsérült Etiópiában - Összefoglaló

Két magyar állampolgár meghalt, egy pedig megsérült, amikor megtámadtak egy turistacsoportot Etiópiában. Az áldozatokat még nem sikerült azonosítani; a sérült magyar állampolgár kórházi kezelésre szorul, de szervezési okok miatt egyelőre a két másik magyar túlélő sem térhet haza. A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai úton vannak Etiópia felé, hajnalban a nairobi magyar nagykövet is megérkezhet a helyszínre.

Az etióp kormányszóvivő, Bereket Simon szerda reggel jelentette be, hogy halálos áldozatokat követelt egy turistacsoport elleni támadás Etiópiában. A magyar külügyi tárca épp a múlt héten frissítette a térségre vonatkozó utazási tanácsokat, arra kérve a magyar állampolgárokat, hogy útjuk előtt, saját biztonságok érdekében, regisztrálják magukat a magyar külképviseletnél.

Szijjártó Péter az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek az etiópiai merényletben; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült. A csoportból kilencen nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar állampolgárt, elszállították a térségből.

További részletek a delmagyar.hu-n >>


A további részletekért olvassa el a merényletről szóló percről perce tudósításunkat!

20:18 - Bizonytalan a magyar túlélők hazautazása

Mégsem utazhat haza csütörtök reggel az etiópiai merénylet magyar sérültje, mert kórházi kezelésre szorul - közölte a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda este az MTI-vel, jelezve, a másik két magyar túlélő hazautazása szervezési okok miatt egyelőre bizonytalan.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban azt közölte, hogy csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője; ők már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.

Az esti helyzetképet ismertetve viszont a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a szóvivő közleményében azt írta, hogy a merényletben megsérült magyar állampolgár kórházi kezelésre szorul, ezért egyelőre nem utazhat haza. A másik két magyar állampolgár elutazása - ők nem sérültek meg - jelenleg azért bizonytalan, mert a légitársaság véglegesen még nem regisztrálta őket - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai jelenleg úton vannak Etiópia felé, és hajnalban a nairobi magyar nagykövet is megérkezhet a helyszínre.

19:43 - Gyászlobogót tűztek ki a szegedi városházára

A turistákat ért etiópiai terrortámadásban elhunyt szegedi áldozatok emlékére szerdán kitűzték a gyászlobogót a csongrádi megyeszékhely városházára - tájékoztatta Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke.

"Szeged polgárai mély megrendüléssel értesültek arról a tragédiáról, amely két fiatal tudóst ért Etiópiában. Értelmetlen és megrázó haláluk a gyűlölködés és háborúskodás tragikus következménye, amely most két nagyreményű fiatal kutató életét és pályáját törte derékba" - írta Vécsey Ágnes, aki tudatta: Botka László polgármester elrendelte, hogy gyászlobogót tűzzenek ki a városházára.

Az önkormányzat közleménye szerint Szeged osztozik az áldozatok családjának mély fájdalmában, és az elhunytak emlékét kegyelettel megőrzi.

17:54 - Elindultak a térségbe a TEK munkatársai

Szerda délután elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit – erről Hajdu János, a TEK főigazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait Budapesten, a szervezet fővárosi központjában.

Mint elmondta, egymásnak ellentmondó információk érkeznek az afrikai országból, így azt sem lehet tudni, hogy vannak-e további magyarok a térségben. A magyar szakemberek a német társszervekkel közösen nyomoznak majd Etiópiában – tette hozzá.

Hajdu János a különítmény létszámáról, illetve a kinti tartózkodás tervezett hosszáról nem beszélt, ám reményét fejezte ki, hogy pár nap alatt befejeződhet a nyomozás.

A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor - feltehetően túszejtési szándékkal - rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy magyar pedig megsebesült.

2011-ben készített kép, amelyen tevék mennek vezetőjükkel a Danakil-sivatagan, Etiópia északkeleti részén, Afar tartományban.
2011-ben készített kép, amelyen tevék mennek vezetőjükkel a Danakil-sivatagan, Etiópia északkeleti részén, Afar tartományban.
Fotó: MTI/EPA/Josef Friedhuber


Két szegedi kutatót öltek meg Etiópiában

A delmagyar.hu információi szerint az Etiópiában meggyilkolt egyik áldozat Szabad Gábor, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa.

A külügyminisztérium hivatalosan nem tudta megerősíteni ezt az információt, mert az áldozatokat állapotuk miatt egyelőre nem sikerült azonosítani.

Kemény Lajos intézményvezető professzor a delmagyar.hu-nak elmondta: az adjunktus szabadságát töltötte Etiópiában, a részvételre mint orvost kérték fel. A professzor Szabad Gábort nagy természtjáróként jellemezte, aki gyakran utazott vulkán-expedíciókra.

Az index.hu szerint a másik áldozat neve Fábián Tamás. Ő az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója. A tanszéken is úgy tudják, hogy ő az áldozat. Lapunk munkatársának elmondták: a csoport két hete utazott Etiópiába, egyéni szervezésben, Fábián Tamás vezetésével. Fábián tapasztalt utazónak számított. Hat szegedi és egy bonyhádi tagja volt a csoportnak.

Csütörtökön érkezhetnek haza a túlélők

Csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője - tudatta a Miniszterelnökség az MTI-vel szerda délután; a magyar állampolgárok már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.

Ketten hamarabb haza indultak, Gruber László bonyhádi középiskolai tanár és Szilassi Péter, a szegedi egyetem docense ma érkezik haza Budapestre.

Őket váltotta Puskás Irén, a természeti földrazji tanszéki munkatársa, és férje. A tanszéken azt mondták, Puskás Irén azonosította az áldozatokat.A szegedi városházára kitűzték a fekete zászlót

A szegedi polgármesteri hivatal sajtóközleményt adott ki az esettel kapcsolatban. Vécsey Ágnes, sajtófőnök ebben azt írja: "Szeged polgárai mély megrendüléssel értesültek arról a tragédiáról, ami két fiatal tudóst ért Etiópiában. Értelmetlen és megrázó haláluk a gyűlölködés és háborúskodás tragikus következménye, ami most két nagyreményű fiatal kutató életét és pályáját törte derékba.
Botka László polgármester elrendelte, hogy a gyász fekete lobogóját tűzzék ki a városházára. Szeged osztozik az áldozatok családjának mély fájdalmában, az elhunytak emlékét kegyelettel megőrzi. "

Korábban írtuk:

Bereket Simon tájékoztatása szerint egy magyar és egy olasz állampolgár megsebesült a külföldi turisták elleni kedd hajnali támadásban. A szóvivő szerint az afari régióban történt támadást az eritreai kormány által kiképzett banditák hajtották végre. Eritreának az Afrikai Unióhoz (AU) delegált képviselője viszont visszautasította az etióp kormányszóvivő vádját. "Ez egy szánalmas hazugság" - szögezte le Girma Asmerom.

A magyar miniszterelnök szóvivőjének MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében az olvasható, hogy az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentése szerint is két magyar áldozata van a keddi terrortámadásnak. Szijjártó Péter tudatta: az Interpol információi alapján két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz pedig elmenekült. A turistacsoport tagjaiból kilencen egyáltalán nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar turistát, elszállították a térségből - derül ki a közleményből.

Szijjártó Péter korábban azt közölte, hogy a holttesteket délután azonosítják az etiópiai fővárosban, Addisz-Abebában, pontos információkat ezután adhatnak.

Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerda délután elmondta az MTI-nek: a szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai folyamatosan tájékoztatják Orbán Viktor kormányfőt a fejleményekről.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt. Ha további magyar állampolgárok élete van veszélyben, akár egy órán belül a célországba indulnak - közölte a TEK az MTI-vel.

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) közben bejelentette: rendőröket küld az öt turista halálának kivizsgálására. Jörg Ziercke, a BKA elnöke közölte: jelenleg nagyon zavaros a helyzet. "Nem ismerjük a történtek hátterét, így még egy-két napra van szükségünk ahhoz, hogy konkrét információkkal szolgálhassunk" - hangsúlyozta.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter később tudatta, hogy az Etiópiában szerencsétlenül járt turisták olyan területen tartózkodtak, ahova katonai okokból tilos volt a belépés.

Sajtóértesülések szerint a támadás a Danakil sivatagban, az Erta Ale nevű vulkán közelében történt. A régió a Föld egyik legmélyebben - a tenger szintje alatt - fekvő helye, az afar nevű nomád nép hazája. A táj meglehetősen barátságtalan, nagy a forróság és a szegénység, ugyanakkor bővelkedik természeti látványosságokban. Az itt valaha is feljegyzett legmagasabb éves átlagos középhőmérséklet 34,4 Celsius-fok volt. A térségbe többnyire csak segélymunkások vagy kutatók merészkednek, bár évente mintegy 500 kalandvágyó turista is érkezik ide. 2007-ben öt európait - négy brit és egy francia állampolgárt - ejtettek túszul ezen a területen, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. Az etiópiai térségben 2008-ban is több alkalommal ért támadás külföldi turistákat.

Olvasóink írták

 • 4. Libra 2012. január 19. 11:20
  „Adjuk vissza Afrikát az elefántoknak. Meg az oroszlánoknak.”
 • 3. fityesz 2012. január 18. 19:45
  „Magyarországon (Borsod,Szabolcs) pedig veszélyes élni,mégis élnek emberek.....és akkor mi van?”
 • 2. lolita 2012. január 18. 18:05
  „Az utazas Etiopiaba mar evekota nem ajanlatos,nem ertem ennek ellenere mi keresni valojuk van ott.legyen az kutato vagy barki egyszerüen veszelyes az ottani allapot.”
 • 1. bojtár 2012. január 18. 16:13
  „na ugye mehetett ez volna elsőre is és akkor nem fikázzák az újságot”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Litván határozattervezet Magyarország szuverenitása mellett

A litván parlament, a seimas képviselői a Magyarország szuverenitása melletti kiállásról szóló… Tovább olvasom