Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Erős földrengés Japánban, cunamiriadó lefújva

7,4-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét csütörtökön, a japán hatóságok szökőárriadót hirdettek, de a fukusimai atomerőműben nem keletkezett további kár. A cunamiriadót később lefújták.

Az újabb rengés csaknem egy hónappal azután történt, hogy március 11-én a távol-keleti szigetország történetének legerősebb, 9-es fokozatú földmozgását regisztrálták, amely pusztító erejű tengeri szökőárt váltott ki. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a mostani volt a legerősebb utórengés a március 11-i természeti csapás óta.

Az NHK japán televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a földmozgás következtében hét ember megsérült, közülük ketten súlyosan. Mijagiból, illetve a szomszédos Aomori, Ivata és Akita kormányzóságokból áramkimaradásokat jelentettek. A Mijagi kormányzóságbeli Szendai városában a Jiji japán hírügynökség szerint öt helyen tűz ütött ki, tizenhárom helyen pedig gázszivárgást észleltek (vélhetően a gázvezetékrendszer megrongálódása miatt). A japán hatóságok szerint a csütörtöki rengés központja Mijagi kormányzóság partjai előtt, a tengerfenék alatt negyven kilométerrel volt.

A földmozgást a kormányzóságtól 400 kilométerre délre fekvő Tokióban is érezni lehetett: itt több tucat másodpercen át mozogtak az épületek. A rengés erejét az első jelentések 7,4-es fokozatúra tették. A CNN amerikai hírtelevízió szerint az amerikai földtani intézet később 7,1-esre csökkentette a földmozgás becsült erejét. A japán meteorológiai szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy egy-két méteres szökőár lehetséges.

Mijagi kormányzóságban felszólították az óceán partján élő lakosokat, hogy húzódjanak magasabban fekvő helyekre. A rengés után egy órával azonban tengeri szökőárnak semmi jelét nem lehetett tapasztalni, a földmozgás után másfél órával pedig le is fújták a cunamiriadót.

A március 11-i földrengés által kiváltott, tíz méter magas tengeri szökőár ugyanebben a kormányzóságban szinte mindent lerombolt, ami az útjába került. A természeti csapásban 28 ezer ember halt meg vagy tűnt el, a fukusimai atomerőműben pedig súlyos üzemzavarok keletkeztek, amelyek egy részét azóta sem sikerült felszámolni. Az NHK japán televízió szerint a csütörtöki földmozgás nem rongálta tovább a fukusimai atomerőművet, nem észleltek újabb üzemzavart. Az itt dolgozókat mindenesetre elővigyázatosságból evakuálták.

Előzmények:

Az újabb rengés csaknem egy hónappal azután történt, hogy március 11-én a távol-keleti szigetország történetének legerősebb, 9-es fokozatú földmozgását regisztrálták, amely pusztító erejű tengeri szökőárt váltott ki. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a mostani volt a legerősebb utórengés a március 11-i természeti csapás óta.

A japán hatóságok szerint a csütörtöki rengés központja Mijagi kormányzóság partjai előtt, a tengerfenék alatt negyven kilométerrel helyezkedett el. A földmozgást a Mijagi kormányzóságtól 400 kilométerre délre fekvő Tokióban is érezni lehetett: itt több tucat másodpercen át mozogtak az épületek.

A japán meteorológiai szolgálat szerint egy-két méteres szökőár lehetséges. Mijagi kormányzóságban felszólították az óceán partján élő lakosokat, hogy húzódjanak magasabban fekvő helyekre.

A március 11-i földrengés által kiváltott, tíz méter magas tengeri szökőár ugyanebben a kormányzóságban szinte mindent lerombolt, ami az útjába került. A természeti csapásban 28 ezer ember halt meg vagy tűnt el, a fukusimai atomerőműben pedig súlyos üzemzavarok keletkeztek, amelyek egy részét azóta sem sikerült felszámolni.

Az NHK japán televízió szerint a csütörtöki földmozgás nem rongálta tovább a fukusimai atomerőművet. Az itt dolgozókat mindenesetre elővigyázatosságból evakuálták.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb osztrák politikus keveredett lobbibotrányba

Egy újabb osztrák politikust ért csütörtökön az a vád, hogy képviselői hivatásával… Tovább olvasom