Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Eredménytelenül zárultak a gáztárgyalások

Eredménytelenül értek véget a Gazprom és a fehérorosz illetékesek közötti gáztárgyalások - közölte szombaton Alekszej Miller, az orosz monopólium vezérigazgatója, de nem tudta, folytatódik-e vasárnap a megbeszélés.

Miller ezzel kapcsolatban megismételte, hogy Dmitrij Medvegyev orosz államfő döntése alapján a Gazprom június 21-én reggel 10 óráig adott határidőt a fehérorosz félnek felhalmozódott adósságai, közel 200 millió dollár kifizetésére, azzal, hogy ellenkező esetben csökkenti a szállított gáz mennyiségét. Az adósság abból keletkezett, hogy Fehéroroszország saját egyoldalú döntése alapján idén is 2009-es árat, ezer köbméterenként 150 dollárt fizet - miközben az érvényes szerződés értelmében az első negyedben 174 dollárt kellett volna fizetnie.

A Gazprom szerint a halmozódó adósság egész évben elérheti az 500-600 millió dollárt. Pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő értésre adta, hogy valószínűleg kifizetik az adósságokat a megadott időpontra, de ugyanakkor bejelentette, hogy a Gazprom viszont több mint 200 millió dollárral tartozik Fehéroroszországnak a területén áthaladó gáztranzitért. A helyzet megoldására szombaton Szentpétervárra érkezett a fehérorosz energetikai miniszter, hogy Millerrel tárgyaljon.

Az állítólagos fehérorosz követelésről Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke kijelentette, hogy Minszk ezzel kapcsolatban nem mutatott be dokumentumokat, márpedig ha ilyen adósság lenne, ezt kellett volna tennie. Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes viszont azt ajánlotta, hogy a felek peres úton tisztázzák a fehérorosz követelés ügyét. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezetője ezt úgy kommentálta: "ha Szecsin azt mondja, pereskedjünk, pereskedünk".

Lukasenka egy hete Medvegyevvel és Vlagyimir Putyin kormányfővel tárgyalt, de egyik találkozóról sem hoztak nyilvánosságra semmit. A fehérorosz államfő gyakran intéz szóbeli kirohanásokat Oroszország ellen, de a két ország közötti problémák jelenleg a Kazahsztánnal megalakítandó hármas vámunió körül csúcsosodnak ki. Minszk a novemberben és decemberben létrejött megállapodásokat tavasz óta szabotálja. Alighanem azért, mert Moszkva januárban megváltoztatta a fehéroroszországi finomítókba küldött kőolaj kiviteli vámjának kedvezményeit, a korábbi kedvezmények már csupán évi 6,3 millió tonnára érvényesek, és ez a fehérorosz gazdaságnak évi 2 milliárd dollárnyi jövedelem kiesését jelenti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A PKK török városok elleni támadásokkal fenyeget

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet támadásokat indít Törökország minden… Tovább olvasom