Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Erdély-szerte megünnepelték a magyarság nemzeti ünnepét

Erdély-szerte számos településen méltóságteljesen ünnepelték meg hétfőn a magyarság nemzeti ünnepét Romániában.

Kézdivásárhelyen rendkívüli esemény övezte az ünnepséget, hiszen kiállították Gábor Áron 1848-as szabadságharcos rézágyúját, amelynek egyedüli megmaradt példánya negyven év után került ismét Székelyföldre.

A főtéren kiállított műkincset Kelemen Hunor romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter, Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, valamint Rácz Károly, a település polgármestere leplezte le.

Az ünnepségen beszédet mondott Tőkés László európai parlamenti képviselő is, aki hangsúlyozta, hogy az autonómia ügyét egyetlen romániai magyar szervezetnek sem szabad kisajátítania.

A politikus Gábor Áronnak azt a kijelentését idézte, hogy "lészen ágyú", majd hozzátette, hogy "lészen autonómia" is. Hangsúlyozta, hogy szükséges Székelyföld gazdasági felemelkedése, mert az önrendelkezés alapja a gazdasági fellendülés.

Csíkszeredában is rendkívüli ünnepséget tartottak, ugyanis a magyar szabadságharc napján húzták fel először a Hargita megyei tanácsnak otthont adó épületre a székely lobogót, amely egy nemrég meghozott önkormányzati döntés szerint Hargita megye zászlója lett. Délelőtt Petőfi Sándor szobrát koszorúzták meg, a délutáni ünnepség helyszínének a szabadságharc ezredese, Gál Sándor szobrát választották.

Onnan a tömeg fáklyákkal vonul végig Csíkszereda belvároson a Vár-térig, ahol ünnepi beszédek hangzanak el. A hét végén és hétfőn immár hagyományossá vált március 15-i ünnepségeket szervezetek még egyebek között Zilahon, Szamosújváron, Kalotaszentkirályon, Nagyváradon, Nagyszalontán, Nagykárolyban, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben.

Mindenütt incidensek nélkül zajlottak a megemlékezések, kivételt képez Kolozsvár, ahol az ünneplő tömeg közé vegyült az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának öt tagja. Transzparensükön "Székelyföld nem Románia!" volt olvasható.

Az ünnepség végén a rendőrség elvitte vezetőjüket. A Mediafax hírügynökség szerint a rendőrség azért kísérte be a rendőrségre a fiatalembert, mert fasiszta jelkép volt a kabátján.

A rendőrök három diáklányt is bekísértek a rendőrségre, mert Nagy-Magyarország térképét akarták kitenni a Mátyás király szoborcsoportra. A kolozsvári Szabadság című napilap szerint a délutáni órákban a diáklányok elhagyhatták a rendőrséget, nem bírságolták meg őket.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Csíki Területi Szervezete szerint az Erdély keleti határán fekvő Gyimesbükkön helyi rendőrök és tűzoltók zavarták meg a március 15-i ünnepséget.

Olvasóink írták

 • 8. elihu 2010. március 17. 12:55
  „Primax! 2. -höz: Ha már tudálékoskodsz akkor legyél tárgyilagos! Soha nem volt szerves része? Mindig önálló fejedelmség volt? A mindiget mitől számítod? Konkrétan csak a török hódoltság idején volt valamiféle önnállósága, mint a megmaradt Magyarország utolsó bástyájaként. Maradjunk annyiban, hogy Erdélyt a magyarság mindig Magyarország szerves részeként tekintette. Nem hiába lett újra egyesítés (Magyar Királysággal és nem Dákó Királysággal).”
 • 7. akinemfél 2010. március 16. 18:17
  „Primax
  Ha akarom,akkor a Magyarság számomra az,ami neked magyarság. Ugye értheto a kulonbség ? Ezért használom a nagybetuket.
  A nagybetus Magyarságba beletartoznak a határon túli magyarok is. Igy gondoltam.”
 • 6. Primax 2010. március 16. 11:08
  „#5 !
  " A Magyarságba beletartoznak a határon túli magyarok is !"
  Szerinted.
  Amúgy : magyarság, kis "m"-mel...”
 • 5. akinemfél 2010. március 16. 10:09
  „CsabaKiraly !
  Ez olyan Jobbikosan hangzik. Csak az a magyar ember,aki Magyarországon él,ugye ? Legyen jo a magyarországi magyaroknak és szenvedjék ennek árát a határon túli magyarok,ugye ? A Magyarságba beletartoznak a határon túli magyarok is !”
 • 4. CsabaKiraly 2010. március 16. 07:37
  „Mindig is ugy hittem, hogy Magyarnak lenni nem eleg a Magyar Utlevel vagy a magyarul beszelo kepesseg.
  Es Erdely is ebbe a csoportba tartozik. Erdely SOHA nem akart Magyarorszaghoz tartozni, csak akkor jon fel az ilyen tema amikor segitsegre szamitanak. Amig minden jo az Erdely "haza-tajan" hallani se akarnak Magyarorszagrol.”
 • 3. akinemfél 2010. március 15. 23:49
  „De foleg miért kell odamenni Jobbikosoknak "fasiszta jelképpel a kabátjukon" ? Vona Gábor és Kriszta néne szerintem nem fog nyilatkozni ez ugyben,hogy elhatárolodjon a Jobbik nevében néhány Jobbikos magán akcioja miatt. Végulis a Jobbik ahol tud keresztbe tesz a határon túli magyarságnak ? Ez a példa például ezt bizonyítja.
  Sajnálatosan kevesen voltak a Jobbik kozponti megemlékezésén. Szomorú,hogy így szétesik egy párt,amikor felhigul a párttagsága a más pártokbol így vagy úgy távozott tagokkal.”
 • 2. Primax 2010. március 15. 22:13
  „"Székelyföld nem Románia!"
  Ez igaz.
  De nem is Magyarország.
  Soha sem volt szerves része.
  Önálló fejedelemség volt mindig is.
  A XII. pont :
  " Unio Erdéllyel."”
 • 1. akinemfél 2010. március 15. 22:06
  „Kedves Jobbikosok !
  Már megint mit akartatok elérni ?
  "fasiszta jelkép volt a kabátján".
  Szégyent hoztok a magyarokra Erdélyben is ?
  Hát csoda,hogy egyetlen határon túli magyar vezeto sem tartja a Jobbikot a magyarság barátjának ?
  Lásd a 100.000 forintos kituzott jutalmamat annyi hozzászolásomnál.
  Ejnye-bejnye. A Jobbik politikusai díszmagyar egyenruhában árpádsávos lobogot lengetve - ártanak ahogy tudnak a határon túli magyarságnak.
  Mint most is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvátországban elkövetett háborús bűnökért ítéltek el két szerb férfit

A háborús bűncselekmények ügyében illetékes belgrádi bíróság bűnösnek talált hétfőn két szerb férfit… Tovább olvasom