Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Engedné nem fehérek felvételét a brit szélsőjobb pártja

Engedélyezné "nem fehérek" felvételét is a brit szélsőjobb legnagyobb pártja, a Brit Nemzeti Párt (BNP), amely ellen jogi eljárás folyik megkülönböztetőnek ítélt alapokmánya miatt.

A BNP éves kongresszusának első, szombati munkanapján a vezetőség "elsöprő többséggel" megszavazta a pártalkotmány módosítására tett javaslatot, a változtatást azonban a teljes tagságnak is jóvá kell hagynia. A BNP ellen a brit Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság nyújtott be keresetet, arra hivatkozva, hogy a párt alapokmánya - törvénybe ütköző módon - jelenleg etnikai alapon korlátozza a tagfelvételt. Előírja ugyanis, hogy csak "bennszülött kaukázusi típusú" jelentkezők vehetők fel.

Nick Griffin pártelnök - aki többször megfordult Budapesten is, legutóbb a Jobbik tavaly október 23-i nagygyűlésén - már a jogi eljárás megindítása után közölte: javasolni fogja a vezetésnek a pártalkotmány megváltoztatását. Griffin ugyanakkor a szombati vezetőségi szavazás után kijelentette: a módosított pártalkotmány is egyértelművé teszi majd, hogy a BNP elsősorban "e szigetek bennszülött lakosainak érdekeit képviseli ... ugyanis éppen ők azok, akik groteszk módon évtizedek óta diszkriminációtól szenvednek". A pártelnök a BBC-nek nyilatkozva hozzátette: meggyőződése, hogy a párt ügyét segíti, ha engedik "a lojális, asszimilált kisebbség bevonását is" a BNP tevékenységébe. Griffint már 1998-ban bíróság marasztalta el faji gyűlöletkeltés címén, holokauszttagadó és az egykori náci párthadsereget, a Waffen-SS-t méltató írásai miatt.

Hasonló vádakkal 2005-ben is eljárás indult ellene, de abban a perben felmentő végzés született. Ez utóbbi jogi eljárás a BBC televízió dokumentumfilmje alapján kezdődött. A filmet a BBC egyik riportere készítette titokban, fél évre beférkőzve a BNP soraiba. A felvételeken egyebek mellett hallható volt, amint Griffin - akinek cambridge-i jogászdiplomája van - egy gyűlésen "ócska, gonosz vallásnak" minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint "elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve ... nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát".

A párt egyik tanácsi képviselője ugyanezen a gyűlésen azt mondta: semmi más vágya nincs, mint az, hogy "pakikat" lődözzön halomra. A "paki" a több százezres nagy-britanniai pakisztáni közösségre vonatkozó, durván sértő kifejezése az angol utcanyelv szótárának. A BNP a júniusi európai parlamenti választásokon - most először - képviselői helyeket szerzett az uniós törvényhozásban; a párt két EP-képviselőjének egyike maga Griffin.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2009. november 17. 09:40
    „hi-hi-hi-hi!!!!
    ez majdnem ugyanolyan mintha a jobik <moderálva> kotelezve lenne Romak felvetelere a soraikba!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heves szélvihar, esőzések Nagy-Britanniában

Kiadós esőzés és óránként 160 kilométer sebességű szél okozott áradásokat és közlekedési káoszt… Tovább olvasom