Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Eltűnt hegymászók: Balázs eltűnését már bejelentették a rendőrségen

A Szecsuanban eltűnt négy magyar hegymászó gyalogos keresésének végeztével hétfőn visszatért Csengtuba (Chengdu) az a kínai-magyar tényfeltáró csoport, amelynek tagja volt Mécs László hegymászó oktató és Pechtol Anna, az egyik eltűnt hegymászó, Pechtol Balázs húga - jelenti Trebitsch Péter, az MTI tudósítója a helyszínről.
Az időjárási körülmények hétfőn nem engedték, hogy a helikopter a térségbe repülhessen, illetve hogy a szűk völgyben, ahol a magyarok eltűnését valószínűsítik, felderítő repülést végezzen. A kilenctagú kínai-magyar csoport is a 300 kilométeres utat esőben, ködben s havazás közepette tette meg.

A hozzátartozókat képviselő két magyar további két napot tölt Szecsuan székhelyén azzal a céllal, hogy átnézzék a kínai mentőcsapat által lehozott tárgyakat, ingóságokat, s döntsenek arról, mit és hogyan szállítanak haza. Csengtuban tartózkodásuk másik célja, hogy abban amennyiben arra lehetőség kínálkozik, Mécs László konzultáljon a felszállásra váró kínai helikopter személyzetének bármely tagjával, hogy ily módon is pontosítsák a felderítés részleteit.

A helikopteres keresésnek két célja lehet: az egyik, hogy a hegy eddig fel nem derített oldalán kutasson, a másik pedig, hogy a jég- és sziklaomlás helyszínén, illetve egy eddig be nem látott rövid szakaszon pásztázzák végig a területet nyomok után kutatva. Mécs László az eddigi fényképfelvételek és beszámolók alapján nem tartja valószínűnek, hogy a négy magyar másik úton próbált lemenni a hegyről, s csakúgy, mint a kínai hegymászók, maga sem hiszi, hogy a magyar alpinistákat életben találhatják.

Mécs László és Pechtol Anna ismét összevetette az eltűnt hegymászók blogbejegyzéseit, a mentők jelentéseit és a fényképfelvételeket, s magyarázatot keresve a történtekre megkísérelték rekonstruálni az eseményeket. Mécs arra a megállapításra jutott, hogy minden bizonnyal egy igen veszélyes terepen érte tragédia a négy magyar hegymászót.

Lin Li, a szecsuani hegymászószövetség főtitkára közölte, hogy ők már hivatalosan is bejelentették a magyarok eltűnését, és a kínai törvények alapján két évig tartják őket eltűntként nyilván, ha addig nem találják meg őket.

Csou Hung (Zhou Hong), a Szecsuan tartományi külügyi hivatal igazgatója hétfő reggel Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul jelenlétében röviden összefoglalta az elmúlt két nap eseményeit, felidézte a kínai hatóságok, a külügyminisztérium és a szecsuani hegymászószövetség eddigi tevékenységét a magyar hegymászók hivatalosan jelentett eltűnése óta, s további támogatásáról biztosította a magyar felet.

Sárközy Péter megerősítette, hogy a magyar fél - a családtagok kifejezett kérésére - továbbra is fenntartja igényét a helikopteres felderítésre, s kérte a jelen lévő szecsuani képviselőket, hogy továbbra is segítsék a Csengtuban maradt két magyart. A főkonzul az MTI tudósítójának elmondta: ezek után a hozzátartozók kezdeményezésére Magyarországon is hivatalosan megkezdődik Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika és Tolnay Katalin eltűntté nyilvánítása. Pechtol Anna elmondása szerint bátyja, Balázs eltűnését már bejelentették a győri rendőrségen, és az ilyenkor szükséges eljárás keretében megindították a nyomozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöltek nyolc rendőrt a tálib lázadók

Tálib harcosok megrohamoztak egy rendőrségi épületet, és megöltek legkevesebb nyolc afgán rendőrt a… Tovább olvasom