Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Előre hozott választásokra készül Hollandia

Hollandiában a szombatra virradóra szétesett koalíció miatt kialakult kormányválság nyomán előre hozott választások lesznek.

A vakációját Ausztriában töltő holland királynő hétfőn tanácskozik a pártok vezetőivel - adták hírül a holland sajtó honlapjai. Jan Peter Balkenende holland kormányfő írásban nyújtotta be lemondását Beatrix királynőnek, aki a hétvégén visszatér ausztriai vakációjáról és hétfőn tárgyalásokat kezd a pártvezetőkkel a kialakult helyzetről. Az alkotmány értelmében 83 napon belül kell kiírnia új választásokat.

A kormánykoalíció azért bomlott fel, mert két legnagyobb pártja nem tudott megegyezni az elvben idén lejáró afganisztáni katonai misszió sorsáról. A kereszténydemokrata miniszterelnök nagykoalíciós kabinetjéből hivatalosan a második legnagyobb erő, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) vált ki. A kormányfő Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) azonban a kicsiny Keresztény Unióval (CU) nem birtokol a kormányzáshoz elegendő többséget, így előrehozott választásra kerül sor, várhatóan már májusban.

A pénteken kezdődött tizenhat órás ülésen kicsúcsosodott kormányvita során a PvdA ragaszkodott ahhoz, hogy a holland erők az eredeti terveknek megfelelően még idén hagyják el Afganisztánt, a CDA viszont eleget kívánt tenni a NATO azon kérésének, hogy hosszabbítsák meg a küldetést. A mintegy 1600 fős holland misszió - a NATO afganisztáni küldetésének keretében - nehéz helyszínen, a déli Uruzgán tartományban tevékenykedik, és 2006 óta húsznál több katonát vesztett el. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár korábban hivatalos levélben kérte a hágai vezetést a hosszabbításra. A kormányválság után a végső döntés minden bizonnyal az új kabinetre marad. A NATO szóvivője szombaton megerősítette, hogy a szövetség továbbra is úgy ítéli meg: a legjobb megoldás az lenne, ha egy kisebb holland erő, akár új mandátummal, megmaradna Dél-Afganisztánban. Ez a különítmény biztosítani tudná az ellenőrzés gördülékeny átadását az afgán erőknek - tette hozzá. A mostani, negyedik Balkenende-kormány szinte napra pontosan három éve, 2007 februárjában kezdte meg működését.

Mandátuma hivatalosan egy év múlva járt volna le. A CDU szombaton összeült vezetősége bejelentette, hogy ismét Balkenende vezeti a pártlistát a választásokon - bár a döntést még meg kell erősítenie a párt kongresszusának. Az előrehozott választások nagy nyertesének ígérkezik az iszlámellenes kijelentéseiről ismert populista Geert Wilders Szabadságpártja, amelynek a jelenlegi kilenc mandátummal szemben 24-et jósolnak a közvélemény-kutatások, és nem kizárt, hogy az ország második legnagyobb pártja lesz.

Olvasóink írták

  • 2. fortuna54 2010. február 21. 19:21
    „Janika,téged mivel kezelnek?”
  • 1. janika 2010. február 21. 06:57
    „Tét a gyarmatosítás, rabszolgatartás, vagy a demokrácia?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az amszterdami metróban - sérültek

Szombat délután két metró ütközött össze Amszterdamban, két utas súlyos sérülést szenvedett. Tovább olvasom