Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Elnézést kért a canterburyi érsek

Elnézést kért szombaton az ír katolikus egyházat bíráló kijelentéseiért a canterburyi érsek.

Rowan Williams, a világszerte mintegy 70 millió hívet számláló anglikán egyház legfőbb vallási méltósága személyesen hívta fel telefonon Diarmuid Martint, Dublin katolikus érsekét, és kifejezte neki mélységes sajnálkozását.

A példátlan gesztus előzményeként Williams a BBC rádiónak adott húsvéti nyilatkozatában azt mondta: az ír katolikus egyház "minden hitelességét elveszítette" a papjai által gyermekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. Az interjú hétfőn hangzik el a BBC közéleti és politikai műsorokat sugárzó 4-es csatornáján, de az anglikán vallási vezetőnek az ír katolikus egyházról szóló, hatalmas feltűnést keltő kijelentései már szombaton nyilvánosságra kerültek.

Rowan Williams a műsorban kijelenti: az ír katolikus papok pedofil botránya "kolosszális megrázkódtatást" okozott Írországban. Canterbury érseke szerint "ha egy intézmény, amely ilyen mélyen kötődik a(z ír) társadalom életéhez, hirtelen minden hitelességét elveszíti, az nem csupán az egyház, hanem minden ír problémája". Hozzátette: egy ír barátja nemrégiben azt mondta neki, hogy "mosta

nában meglehetősen nehéz egyházi öltözékben végigmenni az utcán Írország egyes vidékein". Diarmuid Martin, Dublin érseke - e tisztségében a legnagyobb ír katolikus egyházmegye vallási vezetője - szombaton "megdöbbentőnek" nevezte Williams nyilatkozatát, amelyre szavai szerint a megújulásra törekvő ír katolikus egyháznak "éppen most nem volt szüksége". A canterburyi érsek kijelentéseit az írországi anglikán közösség több vezetője is bírálta. Az egyik ír anglikán püspök a BBC-nek szombaton kijelentette: Williams "óvatlan, felelőtlen és mélyen bántó" nyilatkozatot tett. Rowan Williams a szavai által keltett felzúdulás nyomán szombaton felhívta a dublini érseket és közölte vele: mélységesen sajnálja a nyilatkozata által okozott "nehézségeket".

Hozzátette: semmiképpen sem állt szándékában megbántani vagy bírálni az ír katolikus egyházat. Az anglikán és a katolikus egyház viszonya mindazonáltal jó ideje feszült. Tavaly ősszel ugyanis kiderült: a Vatikán kezdeményezéseket tett annak lehetővé tételére, hogy az áttérni kívánó anglikán hívek protestáns örökségük és liturgiájuk egyes elemeinek megőrzésével együtt is teljes hitközösséget vállalhassanak a római egyházzal.

A brit sajtó akkori értesülései szerint Rowan Williams nem tudott azokról a "titkos tárgyalásokról", amelyeket a vatikáni kezdeményezés bejelentése előtt állítólag vezető anglikán egyházi személyiségek folytattak Rómában.

XVI. Benedek pápa azonban tavaly novemberben, a canterburyi érsekkel tartott vatikáni megbeszélésén "félreértésnek" nevezte az olyan értelmezéseket, amelyek szerint a katolikus egyház célja anglikánok átcsábítása lenne. A katolikus egyházfő idén szeptemberben négynapos látogatást tesz Nagy-Britanniában.

Olvasóink írták

 • 4. meir 2010. április 07. 20:03
  „Elihu!!
  aztan miert Te??
  Pedofil Rabbi nincsen!!!”
 • 3. meir 2010. április 07. 20:02
  „2-eske!!
  csak nem beled szallt a lelek???
  ha Tolem akarsz kerni bocsanatot tedd!!!
  masoktol?-azt is teheted de CSAK a Sajat nevedben!!!”
 • 2. elihu 2010. április 07. 13:33
  „Hát a bocsánatkérés ránk zsidókra is rá férne.”
 • 1. meir 2010. április 04. 15:52
  „mintha "azt" csak egy egyszeru bocsanat keressel el lehetne intezni mi????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pacifisták tüntettek egy belgiumi bázisnál

Csaknem 800 pacifista tüntetett szombaton a kelet-belgiumi Limburg tartomány Kleine Brogel… Tovább olvasom