Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Elfogták az ógyallai expolgármester gyilkosát

A szlovák rendőrség hétfőn délután megerősítette, hogy elfogták Basternák Lászlónak, a dél-szlovákiai Ógyalla (Hurbanovo) volt polgármesterének, eddigi főellenőrének, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) révkomáromi járási elnökének és Nyitra megyei képviselőjének a gyilkosát.

"A tettest - Stefan K. - szombaton délután 15:30 órakor elfogtuk. A kihallgatások és az előkerült bizonyítékok alapján hétfőn vádat emeltek ellene. A vád: gyilkosság" - közölte Michal Kopcik, az országos rendőrfőkapitány első helyettese pozsonyi sajtóértekezleten. Hozzátette: hatályos törvények szerint az elkövetett bűncselekményért a tettes 25 év, de akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A gyilkosság indítékai továbbra is ismeretlenek. Az esetet a rendőrség szervezett bűnözés elleni hivatala vizsgálja.

"Több változattal dolgozunk. Amint valamelyik alternatívára bizonyítékok kerülnek elő, tájékoztatjuk a közvéleményt" - jelentette ki Kopcik.
A rendőrség a sajtóértekezleten megerősítette az esemény lefolyásával korábban nem hivatalosan nyilvánosságra került tényeket. Teljesen új tényként azonban elhangzott: egy ismeretlen személy egy nappal a gyilkosság előtt, tehát csütörtökön késő este megpróbált bemászni a kapun át Basternákékhoz, de mert valószínűleg megzavarták, ez nem sikerült, s elfutott. A házra felszerelt biztonsági kamerák rögzítették az esetet. A helyszínre kiérkezett rendőrök megnézték a felvételt, kihallgatták Basternákot, és megegyeztek vele, hogy a felvételt később átmásolják és kiértékelik. Az 54 éves Basternákot pénteken este lőfegyverrel gyilkolták meg Ógyallán saját háza előtt. Basternák már korábban is több fenyegetést kapott, és idén márciusban rá is lőttek, de a golyó nem találta el.

A hatályos szabályok szerint minden szlovákiai önkormányzatnak van főellenőre, akinek feladata az önkormányzat pénzügyeinek és gazdasági ügyeinek a felügyelete, ellenőrzése. Kisebb településeken ezt a feladatot megbízásos alapon, honorárium ellenében végzi el valaki. Nagyobb településeken függetlenített tisztségről van szó. A főellenőrt a polgármester javaslatára az önkormányzat választja meg tisztségébe. Az illető beszámolási kötelezettséggel tartozik az önkormányzatnak. Amennyiben törvénysértést észlel, kötelessége azt azonnal jelezni, s a tranzakciót leállítani. Súlyosabb esetekben az ügyeket az illetékes állami hatóságoknak is jeleznie kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek nézték a teljes napfogyatkozást a Húsvét-szigeteken

Tizenegyezer kilométeres ívben vont sötétséget a teljes napfogyatkozás vasárnap a Csendes-óceán… Tovább olvasom